Potpisan ugovor vrijedan 45 milijuna eura

NAJVEĆI PROJEKT U ZDRAVSTVU: U krugu varaždinske bolnice kreće izgradnja Centralnog operacijskog bloka

Objavljeno: 12.07.2023. zagorjeinternational

U Općoj bolnici Varaždin u utorak su potpisani ugovori za gradnju Centralnog operacijskog bloka, buduće središnje zgrade u bolničkom krugu. Već ovoga tjedna počinju pripremni građevinski radovi na prostoru između zgrada Kirurgije, Ginekologije i Neurologije, a time i realizacija najvećeg projekta u Varaždinskoj županiji ukupnog vrijednog čak 45.077.468,19 eura.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak potpisao je ugovor vrijedan 26.160.439,06 eura s Mirkom Habijancem i Danijelom Risekom, predstavnicima izvođača radova iz Zajednice ponuditelja Radnik d.d. Križevci i Hidroing d.o.o. Varaždin, koji su izabrani u postupku javne nabave. 

Ujedno su potpisani ugovori za projektantski nadzor s Davorom Katušićem (66.206,25 eura), za stručni nadzor s Markom Jagačićem iz Capital inga d.o.o. (106.178,25 eura), s koordinatorom zaštite na radu Dunjom Durat Planinić iz Tehnozaštite d.o.o. (6.221,25 eura) te voditeljem projekta za infrastrukturne radove Vanjom Mikulecom iz Cubiconoma d.o.o. (162.585,44 eura).

11.700 metara četvornih

Novi objekt će biti bruto površine nešto veće od 11.700 četvornih metara, sastojat će se od podruma, prizemlja i četiri etaže te će spojnim hodnicima biti povezan s postojećim zgradama. Bit će suvremeno opremljen, o čemu govori podatak da se na građevinske radove odnosi nešto više od 26 milijuna eura, dok je procijenjena vrijednost nabave medicinske i ostale opreme 18,3 milijuna eura. 

– Doista smo ponosni, jer ovim potpisivanjem ugovora ostvarujemo projekt nekadašnjeg naziva “dogradnja Kirurgije” na koji su naši građani čekali 20-ak godina. Izgradnja novog objekta počinje nakon dvije godine intenzivnih priprema, ugovor o projektiranju je sklopljen u srpnju 2021. godine, odmah na početku mojeg mandata, a prije dva tjedna je ugovorena i osigurana dodjela čak 43 milijuna eura bespovratnih EU sredstava. Time ćemo osigurati novu dimenziju i kvalitetu pružanja zdravstvene usluge za svih 160.000 stanovnika Varaždinske županije, ali i za 300.000 žitelja sjevera Hrvatske. Ovo ulaganje predstavlja ogroman iskorak u zdravstvu Varaždinske županije. Sada se svi mogu uvjeriti zašto smo još lani, pri donošenju županijskog proračuna, isticali da je ovo “godina zdravstva” – istaknuo je župan Anđelko Stričak.  

S jučerašnjim danom je prijavljen početak građevinskih radova, a rok za završetak radova i cijelog projekta je 31. prosinca 2025. godine, naveo je ravnatelj bolnice Damir Poljak.

– Ovo je najveći infrastrukturni projekt u zdravstvenom sustavu prema Nacionalnom planu oporavka i otpornosti. Iznimno je važan jer će Opća bolnica Varaždin, umjesto kao ustanova paviljonskog tipa, djelovati u funkcionalno povezanim zgradama budući da će novi objekt na razini prvog kata biti povezan s okolnim bolničkim objektima. U Centralnom operacijskom bloku ne samo da će se nalaziti operacijske dvorane, nego i moderno uređeni medicinsko-biokemijski laboratorij u koji će građani dolaziti na vađenje krvi, zatim RTG dijagnostika, a ovdje će, primjerice, dolaziti i dobrovoljni darivatelji krvi jer će u novoj zgradi biti smještena i transfuzijska medicina – naveo je ravnatelj Poljak.

U prizemlju će se nalaziti medicinsko-biokemijski laboratorij i transfuzijska medicina za rad s pacijentima, RTG dijagnostika i središnja sterilizacija, a na prvom katu dijagnostički dio laboratorija te laboratorijske djelatnosti transfuzijske medicine. 

– Na 3. katu će biti centralni operacijski blok s osam operacijskih sala, i to kirurške, oftalmološka, urološka, otorinolaringološka te prostor za postoperativnu njegu pacijenata. Na 4. katu nalazit će se multifunkcionalna dvorana za predavanja i tehnički prostori zgrade, na krovu zgrade sletna staza za medicinski helikopter, dok će u podrumskoj etaži, uz tehničke sadržaje, biti podzemna garaža – pojasnio je Poljak.

Budite strpljivi

Sve građane koji koriste usluge Opće bolnice Varaždin zamolio je za strpljenje tijekom odvijanja građevinskih radova.  

– Objekt koji ćemo graditi ima oko 11.000 kvadrata, a rok za dovršetak je kraj 2025. godine, što je dobar rok, ali je pred nama i puno posla. Odmah krećemo s aktivnostima, pri čemu je izrada izvedbenog projekta jednim dijelom već u tijeku, a potom kreće izmještanje instalacija s područja na kojem trebamo graditi. Najzahtjevniji dio radova koji je pred nama je onaj pod zemljom. Pripreme sa svim kooperantima i podizvoditeljima su većim dijelom već dovršene i s ozbiljnim aktivnostima ćemo krenuti za mjesec do dva – najavio je u ime izvođača radova Mirko Habijanec, predsjednik Uprave Radnika d.d. Križevci.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i Ljubica Božić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje, zamjenik ravnatelja OBV-a dr. med. Marko Hlebar, predsjednica Stručnog vijeća OBV-a i predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije Spomenka Kiđemet-Piskač te drugi uzvanici. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba