TAKO SE POTIČE IZVRSNOST: Njihova ćemo imena čitati na policama DM-a diljem Hrvatske, Slovenije i BiH

INICIJATIVA ‘FEEL ART-a’: Učenice ŠUDIGO-a dizajnirale materijale za božićnu kampanju, Švaljek poslao snažnu poruku!

Objavljeno: 10.07.2023. Marta Čaržavec

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok nadaleko je poznata po izvrsnom vodstvu i kadru, ona se može pohvaliti projektima koji su od velike važnosti prvenstveno za učenike i njihov razvoj, a onda i za profesorice i profesore pa i za širu zajednicu. To je škola koja je neizostavan partner na gotovo svim događajima diljem Krapinsko – zagorske županije, a prema riječima mnogih upravo je ona jamac kvalitete i originalnosti…

DOT
Iako je školska godina završila, danas smo imali prilike posjetiti školicu – kako je od milja zovu. Razlog? Još jedan projekt u nizu, no ovaj put isključivo za učenike koji u svojim kurikulumima imaju predmet grafički dizajn. Radi se o projektu DOT u kojeg su se mogli uključiti svi učenici od prvog do četvrtog razreda kako bi realizirali POS vizuale za božićni program tvrtke Unilever koje ćete krajem godine pronaći na prodajnim mjestima diljem Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Imena i prezimena onih najboljih, kao i ime škole bit će istaknuto na samom vizualu pa ne treba posebno napominjati kako se radi o velikom priznanju za mlade umjetnike, ali i doprinosu ugledu škole.

Prva nagrada pripala je Eli Štefek, učenici trećeg razreda grafičkog dizajna pod mentorskom palicom profesorice Antonie Čačić, drugo mjesto pripalo je Lei Novak iz drugog razreda grafičkog dizajna pod mentoriranjem profesorice Aleksandre Mašić Tumpe, a treće mjesto pripalo je Rei Herceg iz drugog razreda industrijskog dizajna, ali i Jani Kapusta učenici drugog razreda grafičkog dizajna. Obje je učenice mentorirala profesorica Mašić Tumpa.

Ravnateljica ŠUDIGO-a Božića Šarić je, prilikom proglašenja pobjednika i dodjela nagrada za prva tri mjesta projekta DOT istaknula povezanost poslovnih subjekata i pojedinih tvrtki koje su vrlo značajne za područje Krapinsko – zagorske županije, ali i tvrtki koje su dominantne na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Benefit
– Prvenstveno mislim na Feel ART d.o.o. koji je bio inicijator ovog projekta, a čiji je direktor Filip Hršak došao s idejom da za naše učenike organiziramo projekt u okviru kojeg će se organizirati natjecanje učenika i da će u suradnji s međunarodno poznatom multinacionalnom kompanijom Unilever organizirati natječaj, a uz podršku Krapinsko – zagorske županije i HGK Županijske komore Krapina. Naravno da sam to vrlo rado prihvatila jer to vrlo veliki benefit za naše učenike. Na taj način uključeni su u poslovanje i sve procese grafičkih tvrtki i tvrtkama koje se bave različitim vrstama medija. Za učenike to puno znači, za našu školu je to izuzetno značajno! Vrlo smo ponosni na ovaj projekt i vjerujem da će biti mogućnosti da u ovakvom obliku ili na sličan način surađujemo i sljedeće školske godine – ispričala je ravnateljica Šarić, a direktor Hršak izrazio je zadovoljstvo umrežavanjem mladih dizajnera i multinacionalne tvrtke.

– Dizajneri su dobili priliku raditi dizajn za multinacionalnu kampanju koja je u tri države: Hrvatskoj, Sloveniji i BiH. Čestitam svim djevojkama na radovima, pogotovo pobjednicama. Mi smo im pomagali putem realizacije, ali ne baš previše. Nismo se htjeli se previše miješati u sam dizajn i odrađivanje svega skupa, jako sam zadovoljan radovima – rekao je Hršak.

Ispred tvrtke Unilever, danas je u ŠUDIGO stigla Vanesa Djerdji koja je posebno pohvalila uložen trud i vrijeme u cijeli projekt.

– Vjerujem da je za mnoge ovo bio jedan od prvih većih projekata i zasigurno će im puno pomoći u daljnjem razvoju i karijeri. Želim pohvaliti sve koji su sudjelovali u projektu, ali najviše učenice koje su se jako potrudile i vidi se da su uložile jako puno truda i vremena, zajedno sa svojim mentorima. Također želim pohvaliti i Feel ART koji je koordinirao cijeli ovaj projekt i bio podrška učenicima. Mi ćemo uz njihove materijale odraditi božićnu kampanju u tri zemlje (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina) i ovo je jedan lijep projekt kojeg radimo prvi put, ali se nadam da će se suradnja nastaviti i dalje – poručila je Djerdji.

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek ispričala je kako je Županija s velikim veseljem postala dio ovog projekta kao netko tko će nagraditi prvonagrađenog.

– Projekt DOT je odličan jer povezuje puno segmenata. Povezuje nas u naš Poduzetnički inkubator, povezuje jednu tvrtku koja je u našem Poduzetničkom inkubatoru, povezuje njihove suradnike i povezuje vas koji ćete danas, sutra stupiti u poslovni svijet, a ovim ste projektom već imali prilike da se okušate u tome. Mislim da je to izvanredna prilika, a nadam se da će se ovakvi projekti nastaviti jer oni su dobrobit kako za vas, tako i za cijelu društvenu zajednicu. Jako je važno povezivati srednjoškolsko školovanje i poslovni svijet. Drago nam je da se ovim projektom zatvorio jedan krug koji je iznimno važan za cijeli naš sustav i za, na kraju krajeva, tržište rada – zaključila je zamjenica Petek.

Komora
Ispred Županijske komore Krapina na dodjelu su stigli predsjednik HKG ŽK Krapina Anđelko Švaljek, inače i direktor Regeneracije s kojim ŠUDIGO ima zavidnu suradnju, i Janja Kantolić.

– Nama je drago da možemo sudjelovati u projektu koji je, ja bih rekao, svojevrstan nastavak naše kampanje ‘Potražimo zanimanje u Krapinsko – zagorskoj županiji’. Želimo mladim ljudima pokazati perspektivu i dokazati da svoje ideje, svoje talente i svoje snove barem pokušaju realizirati u strukama za koje se obrazuju i na području KZŽ i Hrvatske. Nikada nije kasno za potražiti nekakvo radno mjesto vani, a vrlo često to bude bauštela, vrlo često to bude rad u kafiću, ali ‘ajmo prvo svi dati sebi šansu i pokušati ovdje napraviti ono o čemu sanjamo i ono za što se školujemo – odaslao je poruku Švaljek.

Inače, Komora je ovu priliku iskoristila kako bi školi poklonila računalo s ciljem podrške projekta, rada i aktivnosti svih učenika i svih nastavnika i u sljedećim školskim godinama.

– Dobila sam prvo mjesto na natjecanju za Unilever, projekt DOT. Iznenađena sam, ali je super. Moj zadatak je bio napraviti key vizual. Neku ilustraciju – ili digitalno ili ručno, raznim tehnikama, koju bi kasnije mogli staviti na stalak, vobler, paletni omotač u dućane… To je bio prvi krug i onda se izabralo pet učenica i učenika kako bi to odradili digitalno, u raznim programima na sve te stvari – ispričala je pobjednica natječaja Ela, a nas je zanimalo kako je došla na ideju.

– Puno sam istraživala i htjela sam da bude različito od onih svih stvari koje smo navikli da vidimo; snjegovići, orašari, djed mraz. Došla na ideju kućica jer sam jako htjela prikazati osjećaje, a to se vidi i bojama koje sam koristila. One su tople i znače toplinu i sreću koju osjećamo u doba Božića – ispričala je Ela kojoj će računalo, koje je zaslužila pobijedivši, dobro doći budući da se sada priprema za studij, a želja joj je upisati animaciju i nove medije.

Pohvaljeni
Inače, danas je Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok organizirala i podjelu svjedodžbi učenicima prvih, drugih i trećih razreda MT-a, WD-a, LUID-a i GU-a, a uručene su i pohvalnice i nagrade onim učenicima koji su uz odličan uspjeh i uzorno vladanje pokazali i iznimno zalaganje u promociji škole i podizanju kvalitete rada škole.

Pohvalnice za odličan uspjeh, uzorno vladanje te izniman doprinos promociji škole dobili su: Leon Bengez (2. mt), Luka Bokun (1. gu), Leonardo Kamenečki (3. dg), Jana Kapusta (2. dg), Ana Kranjčec (3. di), Franciska Kuna (3. dg), Lea Novak (2.dg), Amadeja Rigač (2. dg), Anja Šoštarić (3. gu) i Ela Štefek (3. dg).

Pohvalnice za izniman doprinos promociji škole dobile su: Helena Kralj (1. d), Lorena Horvatec (3. d), Helena Hrestak (3. d) i Patricia Gredelj (3. mt). 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba