Posljednjih je tjedana bilježila konstantan rast, mnogi zabrinuti

NJEMAČKA: Po prvi put od Drugog svjetskog rata desnica odnijela pobjedu na izborima

Objavljeno: 28.06.2023. zagorjeinternational

Njemačka politička desnica posljednjih nekoliko tjedana bilježi konstantan politički rast, a da je situacija za ostatak političke scene zabrinjavajuć, dokaz su i posljednji lokalni izbori u Sonnebergu. Naime, na lokalnim izborima pobjedu je po prvi put na ovim prostorima odnio kandidat desničarskog AfD-a Robert Sesselmann koji je pobijedio protukandidata iz redova CDU-a Jurgena Koppera.

Prema službenim rezultatima, Sesselmann je osvojio 52,8 posto glasova dok je njegov protukandidat zadržao podršku 47,2 posto stanovnika ovog dijela Tirinške regije u središnjoj Njemačkoj. Pobjeda desničara zabrinula je druge političke opcije u Njemačkoj, ali i brojne medije koji su posebnu pažnju posvetili upravo ovom pitanju.

– Nezadovoljstvo saveznom politikom semafor koalicije omogućilo je ovaj rezultat. Svi imamo odgovornost da vratimo ljude koji ne pripadaju tvrdoj desnici, krilu ekstremističkog jezgra AfD-a – rekao je generalni tajnik CDU-a Mario Czaja, prenosi Slobodna Dalmacija

Razlog za brigu imali su i u ljevici čiji je dopredsjedavajući Martin Schirdewan rad savezne vlade također označio kao glavnog krivca za slavlje desnice na lokalnoj razini.

– U zemlji se događaju ogromni potresi. S jedne strane, to je zbog digitalizacije, a s druge strane zbog neophodnih zahtjeva zaštite klime. Zato su ljudi tražili pouzdanost – rekao je Schirdewan.

Iako se AfD na političkoj sceni nalazi duže od 10 godina, stranke u Njemačkoj još uvijek nisu pronašle način da učine ovu desničarsku opciju marginalnom političkom strankom.

– Nakon 10 godina savezni političari još uvijek nisu pronašli način da iskopaju rupu AfD-u. Naprotiv, stranka odavno nije stajala tako dobro u anketama kao sada. Prethodni koncept zaštitnog zida se zbog toga može smatrati neuspjehom. Suprotstaviti se AfD-u zajedno, a ne dati mu ni metar prostora, na prvi pogled zvuči kao dobra ideja. Međutim, to funkcionira samo ako nitko ne usvoji stil, jezik i političke zahtjeve AfD-a – piše Taggeschau. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba