Na parkiralištu u Blatu se okupilo oko 2000 ljubitelja sportskih automobila među kojima i roditelji s djecom - stigla i policija

Dogodila se i nesreća u kojoj je jedno dijete teško ozlijeđeno, iz policije kazali da nesreća nije povezana s okupljanjem

Objavljeno: 28.06.2023. zagorjeinternational

Na temelju operativnih saznanja o održavanju karavane “OneLife Rally” od 24. lipnja do 1. srpnja na relaciji Rim-Bukurešt, koja bi se na svom proputovanju trebala zadržati i u Zagrebu, policijski su službenici PU zagrebačke jučer, 27. lipnja, u poslijepodnevnim satima na parkiralištu na Jadranskoj aveniji u zagrebačkom naselju Blato zatekli skupinu od oko 2000 ljudi, okupljenih oko stotinjak parkiranih sportskih automobila.

Obavljajući potrebne provjere, policijski su službenici utvrdili da se radi o okupljanju koje prethodno nije prijavljeno policiji sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju.

– Na navedenom prostoru bio je okupljen velik broj osoba, a među njima i velik broj roditelja s djecom čija je namjera bila izbliza vidjeti jedinstvene automobile, a ujedno je i velik broj građana na prostor parkirališta došao svojim osobnim automobilima. Kako bi se poduzele sve potrebne mjere i radnje da bi se održalo povoljno stanje sigurnosti u navedenim okolnostima, angažirani su policijski službenici prometne, temeljne i interventne policije. Policijski su službenici na prilaznim pravcima pojačano nadzirali promet s ciljem smanjenja gužve te preventivnog djelovanja odnosno sprječavanja neželjenih događaja – izvijestili su iz PU zagrebačke.

Nesreća 

Također, oko 17.25 sati zaprimljena je dojava o naletu osobnog automobila na dijete na istom parkirališnom prostoru, a za koje je utvrđeno da se nalazi izvan prostora na kojem su bila parkirana vozila karavane. Liječnička pomoć ozlijeđenom djetetu pružena je u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđeno, ali izvan životne opasnosti.

U tijeku je kriminalističko istraživanje tijekom kojeg će se utvrditi sve okolnosti prometne nesreće. 

– U ovom trenutku možemo potvrditi kako prometna nesreća nije u izravnoj vezi s vozilima sudionika neprijavljenog javnog okupljanja, već se, kako smo ranije naveli, dogodila izvan prostora na kojem su bila parkirana vozila karavane – dodali su iz policije. 

U daljnjem tijeku postupanja policijski su službenici onemogućili ulazak vozila i osoba na prostor parkirališta te su ujedno obavili nadzor vozila i vozača koji su upravljali vozilima odlazeći s mjesta događaja. 

Provjera vozača 

Nadzorom je obuhvaćeno ukupno 312 vozača od koji je 229 vozača alkotestirano. Zbog sumnje u tehničku ispravnost, šest je vozila upućeno na izvanredni tehnički pregled u stanicu za tehnički pregled, od kojih su tri vozila posjetitelja, a tri su vozila sudionika događanja, odnosno karavane. 

– Obavljenim tehničkim pregledima, zbog tehničke neispravnosti svih je šest osobnih automobila isključeno iz prometa – izvijestili su iz policije.

Prilikom nadzora vozača utvrđen je jedan prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, dva prekršaja neoznačavanja vozila registarskim pločicama, jedan prekršaj nenošenja vozačke dozvole te jedan nenošenja prometne dozvole.

Policijski službenici utvrdili su identitet organizatora ovog okupljanja, a riječ je o 38-godišnjem slovenskom državljaninu koji je doveden u službene prostorije policije, a potom i smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do uredovnog radnog vremena nadležnog prekršajnog suda gdje će, uz optužni prijedlog, biti doveden zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 33. st 2. Zakona o javnom okupljanju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba