Drugi kut gledanja: Uz brojne radionice, mladi posjetitelji moći će se okušati u stvaranju filmova

Srednjoškolci i studenti, ‘utaborite’ se na 21. Tabor Film Festivalu i saznajte sve o filmskoj produkciji

Objavljeno: 24.06.2023. zagorjeinternational

Osim projiciranja kratkometražnih filmova već ostvarenih redateljskih imena, 21. izdanje Tabor Film Festivala, koji će trajati od 6. do 9. srpnja i održati se u Dvoru Veliki Tabor te njegovoj okolici, ostavlja prostor promociji filmskih uradaka budućih filmaša – srednjoškolaca i studenata.  

Pod zajedničkim nazivom “Drugi kut gledanja“, ovogodišnji TTF organizira radionice uz koje će se mlađi posjetitelji moći okušati u stvaranju filma i analizi gotovih uradaka pod vodstvom novinarke i edukatorice na raznim filmskim i umjetničkim radionicama – Tamare Bilankov.

Izrada prvog filma

Namijenjena osnovnoškolcima, radionica “Stvori film samostalno“ održat će se u petak, 7. srpnja s početkom u 10.30 sati. U trajanju od 90 minuta, polaznici će imati priliku međusobno se upoznati kroz filmski jezik te naučiti značenje osnovnih filmskih pojmova kao što su plan, rakurs i log line. Zatim će, uz dogovoreni sinopsis, moći primijeniti naučeno i na vlastitom pametnom uređaju snimiti te montirati videozapis. Potom slijedi zajedničko gledanje i evaluacija uradaka, a s radionice nosite vaš prvi autorski film!

Sljedećeg dana, ali u isto vrijeme, na rasporedu je radionica za mlade “Pripremi svoj filmski projekt“. Ideja radionice jest potaknuti maštu srednjoškolaca i usmjeriti ju ka razmišljanju o filmskim rodovima i žanrovima. Cilj je izraditi video mood boarda uz aktivaciju manualnog snimanja u pro modeu, upotrebu elemenata ekspozicije, ali i pomoći umjetne inteligencije. Nakon montaže na pametnom uređaju slijedi prezentacija i analiza uradaka. Glavni ishod radionice je naučiti kako konstruktivno razraditi ideju, što imati na umu prilikom realizacije te kako se pametno poslužiti svim dostupnim sadržajima, a pritom ne gubiti autentičnost.

Prijave na radionice koje će se održati na samom Festivalu zaprimaju se na adresu [email protected].

Premijere

Također, u suradnji s kinima Zabok i Krapina (koje ujedno slavi 100. obljetnicu kinematografije), organizirane su projekcije pristiglih srednjoškolskih i studentskih filmova koji su se istakli svojom inovativnošću i trudom uloženim u režiju, snimanje i montažu. Sa željom pružanja podrške i motiviranja mladih filmaša da se nastave baviti filmom i razvijanjem vlastite autentične vizije umjetnosti, projekcije njihovih uradaka održat će se prema sljedećem rasporedu:

Subota, 24. lipnja u 19 sati, Pučko otvoreno učilište Krapina, Kino Krapina

Četvrtak, 29. lipnja u 18 sati, Pučko otvoreno učilište Zabok, Kino Zabok

Subota, 1. srpnja u 18. sati, Pučko otvoreno učilište Zabok, Kino Zabok

Osim toga, dio pristiglih filmskih uradaka prikazat će se na samom Festivalu, 7. i 8. srpnja od 10 sati. 

– Izdvojite nešto vremena, podržite mladenačku proaktivnost i upoznajte umjetnički način razmišljanja novih generacija – poručuju iz organizacije TTF-a.

Više informacija o radionicama i programu za mlade, ali i cjelokupnom Festivalu moguće je pronaći na službenoj stranici Tabor Film Festivala.

Organizator Festivala je Obnomika d.o.o.  

Partneri projekta su HAVC, Ministarstvo kulture i medija, DHFR, Muzeji Hrvatskog zagorja, Krapinsko-zagorska županija, Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, Općina Desinić.

Sponzori i prijatelji projekta su Annapurna, HEP, Presečki, Veronika, Vetropack, Terme Tuhelj, Terme Jezerčica, ReGalerija, Roses Začretje, DaddyHood, Hiperprodukcija, Blank, Društvo naša djeca Desinić, Joga u svakodnevnom životu, Kanpak, Audikor, Hiperprodukcija, Wine Hill, Grešna Gorica, Zdolc, Caffe Bar Baza, Kajlander, Dubravica.

Ulaznice su u pretprodaji, a od 6. srpnja ulaznice je moguće kupiti samo na blagajni (plaćanje isključivo gotovinom), pri čemu cijena dnevne ulaznice iznosi 20, a festivalske 40 eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba