Kod otoka Šćedra u srednjem Jadranu otkriven brodolom

Ratne flote Hrvatske i Italije uvježbavale protuminsko ronjenje pa sasvim slučajno pronašli nešto iz davnina

Objavljeno: 24.06.2023. zagorjeinternational

Tijekom uvježbavanja protuminskih ronitelja Flote Hrvatske ratne mornarice i Ratne mornarice Talijanske Republike od 15. do 21. lipnja u akvatoriju otoka Šćedra u srednjem Jadranu pronađen je na dubini od 50 metara potpuno očuvan, do sada neotkriveni arheološki lokalitet (brodolom) s teretom antičkih amfora iz 3. stoljeća prije Krista.

Dugogodišnja suradnja HRM-a s talijanskom mornaricom intenzivirala se od 2021. kroz angažman protuminskih ronitelja HRM-a na talijanskim brodovima lovcima mina, u sklopu Stalno prisutne skupine NATO brodova (SNMCMG2). Ta se aktivnost pokazala sjajnom prilikom za unaprjeđenjem suradnje s drugim tijelima državne uprave i znanstvenim ustanovama. S obzirom na mogućnosti provedbe podvodnih aktivnosti u lošijim vremenskim uvjetima i uzevši u obzir prethodne  informacije Ministarstva kulture i medija o postojećim i potencijalnim arheološkim lokalitetima, za lokaciju vježbe odabrano je podmorje oko otoka Šćedra, piše Dalmatinski portal.

Aktivnost je provedena u suradnji Ministarstva obrane s Konzervatorskim odjelom u Splitu Ministarstva kulture i medija te Sveučilištem u Splitu. Nakon što je određen perimetar pretrage, započeto je višeslojno snimanje (skeniranje) dna, obradom dobivenih podataka odnosno pregledom snimljenog materijala detektirano je nekoliko potencijalnih “kontakata“ (pozicija) koje bi mogle predstavljati arheološka nalazišta. Ciljane pozicije potom su pregledane podvodnim vozilom ROV-om (Remotely Operated Vehicle) koji je opremljen manjim sonarom i kamerom ili su zajednički timovi hrvatskih i talijanskih protuminskih ronitelja odmah obavili zarone u svrhu utvrđivanja konteksta nalaza. Pregled jedne od takvih pozicija rezultirao je pronalaskom do sada neotkrivenog  potpuno očuvanog antičkog brodoloma.

Podvodni arheolozi Ministarstva kulture i medija Saša Denegri i Sveučilišta u Splitu Tea Katunarić Kirjakov  obavili su zarone na predmetnoj poziciji te su utvrdili kako je riječ o potpuno očuvanom do sada neotkrivenom brodolomu s teretom antičkih amfora iz trećeg stoljeća prije Krista, koji leži na dubini od 50 metara. S obzirom na dataciju i očuvanost nalazišta, riječ je o jednom od najranijih, potpuno očuvanih brodoloma na istočnoj obali Jadrana. Buduća arheološka istraživanja utvrdit će točan kontekst, rasprostiranje i karakteristike lokaliteta, na osnovu čega će biti doneseni planovi za njegovu zaštitu, konzervaciju i prezentaciju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba