Varaždinska županija sve svoje škole opremila STEM kompletima s dronovima

“Ovime smo napravili novi iskorak koji će omogućiti praćenje svjetskih trendova u obrazovanju“

Objavljeno: 20.06.2023. zagorjeinternational

Sve osnovne i srednje škole u Varaždinskoj županiji od jučer raspolažu STEM edukacijskim kompletima koji sadržavaju dronove, licence za simulator, video-naočale za upravljanje i ostalu opremu.  

Župan Anđelko Stričak i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek su ravnateljima škola u Županijskoj palači uručili komplete za koje je iz proračuna izdvojeno 35.800 eura. 

– Ovime smo napravili novi iskorak koji će omogućiti praćenje svjetskih trendova u obrazovanju u području STEM-a, ali i biti na korist društvu u cjelini. Svaka naša škola sada ima komplet zahvaljujući kojem će zainteresirani učenici imati priliku educirati se o korištenju dronova te sami promišljati o tome na koji način ih primijeniti u kraju u kojem žive. Dronovi se danas primjenjuju u gotovo svim sferama života, primjerice, kod regulacije prometa, u poljoprivredi ili u slučaju prirodnih nepogoda. Treba istaknuti da je svako ulaganje u obrazovni sustav iznimno važno, što potvrđuju i fantastični rezultati naših učenika koji su ove godine osvojili 16 oskara znanja – istaknuo je župan Stričak.   

Svakoj osnovnoj školi omogućena je nabava jednog STEM edukacijskog kompleta s dronom, napomenuo je pročelnik Huđek.  

– Cilj je razviti edukacijske STEM programe temeljene na najnovijim industrijskim standardima za osnovne i srednje škole, kao i za Centre izvrsnosti Varaždinske županije. Posebno je važno što se sva nabavljena oprema proizvodi u Hrvatskoj, a video-naočale i 20-ak komponenata koje su glavne sastavnice dronova nose oznaku ‘made in Croatia’– naveo je Huđek. 

Za ravnatelje je tehnološka tvrtka Orqua, čije je sjedište u Osijeku, održala prezentaciju korištenja dronova i ostale opreme. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba