GDCK Zabok sutra provjerava vrijednost krvnog tlaka i šećera u krvi

Saznajte kako se najbolje zaštititi od toplinskog vala

Objavljeno: 20.06.2023. zagorjeinternational

S obzirom na to kako su za ovaj tjedan najavljene visoke temperature, Gradski Crveni križ Zabok organizira preventivnu akciju zaštite i promicanja zdravlja koja će se održati sutra u prostorijama GDCK u Ulici Matije Gupca 53 od 8 do 10 sati.

Prave mjere  

Uz to što će vas djelatnici GDCK podsjetiti kako pravodobnim poduzetim preventivnim mjerama možete ublažiti štetne posljedice izlaganja visokim temperaturama i zaštiti zdravlje od vrućina, patronažna sestra će vam provjeriti vrijednost krvnog tlaka i šećera u krvi.

U nastavku donosimo samo neke od najvažniji mjera zaštite od vrućina.

Rashladite prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu zraka od 8 do 10 sati, zatim u 13 sati i noćnu temperaturu zraka nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju, a ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu, odrasle osobe u dobi iznad 60 godina i za osobe koje imaju kronične zdravstvene tegobe.

Ne ostavljajte djecu ni životinje u parkiranom vozilu. Redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Posebnu brigu posvetite novorođenčadi i maloj djeci. Za njih koristite zaštitne kreme s najvećim faktorom.

Osobe starije dobi se ne smiju izlagati suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a posebno srčani gerijatrijski bolesnici te oboljeli od šećerne i drugih kroničnih bolesti. Izbjegavajte naporan fizički rad, no ako morate, činite to u najhladnije doba dana što je obično u ranim jutarnjim satima do 7 sati.

Nužno je redovito dnevno uzimanje dovoljno tekućine (osam čaša negazirane vode, čaj, juha, varivo). Treba izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela. Preporučeno je uzimanje puno sezonskog voća i povrća.

Položite tečaj prve pomoći kako bi naučili što poduzeti u slučaju toplinskog udara i ostalih hitnih stanja. Svatko mora znati kako reagirati.

Potražite pomoć

Držite lijekove na temperaturi ispod 25˚C ili u hladnjaku i pročitajte uputu o čuvanju i skladištenju lijeka. Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova. Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju. Što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite tjelesnu temperaturu.

Ako član obitelji ili osoba kojoj pomažete ima vruću i suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovara, nemirna je), grčeve i/ ili je bez svijesti, odmah pozovite liječnika/ hitnu medicinsku pomoć. Dok čekate na liječnika/ hitnu medicinsku pomoć, polegnite osobu u hladniji prostor, podignite joj noge u visinu iznad razine srca, odstranite joj odjeću i počnite s hlađenjem (hladni oblozi na vrat, ispod pazuha i na prepone ili špricanje kože s vodom temperature od 25 do 30°C). Izmjerite osobi temperaturu tijela i hladite ju sve dok se tjelesne temperatura ne spusti ispod 38°C. Nemojte osobi davati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Ako je osoba bez svijesti postavite ju u bočni položaj.

Cijelo vrijeme trajanja vrućine pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova.

Važni telefonski brojevi:

Hitna medicinska služba – 194

Europski broj za hitne službe – 112

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba