Pravi prirodni biser kojeg je važno očuvati

Svjetski dan zaštite okoliša bio je poticaj da se skrene pozornost na vrijedan spomenik parkovne arhitekture – tisu u Čalincu 

Objavljeno: 13.06.2023. zagorjeinternational

Tisa (Taxus baccata) u Čalincu u općini Maruševec zaštićena je 1963. godine Rješenjem ondašnjeg Zavoda za zaštitu prirode SRH. Zbog svojih dimenzija, osobito debla (opseg u prsnoj visini iznosi preko 4,20 metara), ubraja se među najveće primjerke te vrste u Hrvatskoj. 

Pretpostavlja se da je tisa u Čalincu zasađena početkom 19. stoljeća, u perivoju koji je nekoć okruživao kuriju Pongratz. Perivoj, čija je površina nekoć iznosila oko tri hektara, u međuvremenu je presječen cestom koja je prošla pokraj kurije. S vremenom su obilježja perivoja u potpunosti nestala. Preostalo je tek nekoliko stabala kao jedini dokaz njegovog postojanja, među njima i dvjestogodišnja tisa.

Očuvanje tise u Čalincu dosad je bilo usmjereno na redovito praćenje stanja, uključujući redoviti i inspekcijski nadzor te održavanje stabla i njegove neposredne okoline. U posljednje vrijeme, nakon recentne procjene zdravstvenog stanja pokrenute su aktivnosti sanacije tise, pod stručnim vodstvom Javne ustanove “Priroda Varaždinske županije”. Također, uključeni su Općina Maruševec i Udruga prijatelja (dvorca) Maruševca, koja je prisutna zadnjih dvadesetak godina, dok radove obavljaju stručnjaci tvrtke Urbani šumari d.o.o. 

Članovi Udruge prijatelja Maruševca obavili su dogovorene radove, vađenja dotrajale ograde, čišćenja i rahljenja zemljišta oko tise, dok će JU Varaždinske županije nastaviti  redovito pratiti zdravstveno stanje tise u Čalincu kako bi se očuvao ovaj rijedak primjerak velike estetske i botaničke vrijednosti.

Na Svjetski dan zaštite okoliša tisu su obišle i članice Udruge prijatelja Maruševca u pratnji načelnika općine Maruševec, Marija Klapše. Tom prilikom dogovorena je daljnja aktivnost na fizičkoj zaštiti tise, što uključuje postavljanje barijera za nedozvoljeno parkiranje automobila u neposrednoj blizini tise, što je ujedno i smjernica JU Priroda.

Udruga prijatelja Maruševca je i ranijih godina bila uključena u suradnju s JU Priroda, pa je prije dvadesetak godina organizirana mala svečanost prilikom postavljanja ograde oko tise. 

– Tadašnje, ali i današnje događanje prvenstveno je namijenjeno javnosti, s ciljem da se posebno senzibilizira domaće stanovništvo na postojanje jedne takve vrednote, živog spomenika prirode. Taj cilj ostaje i dalje, jer smo i dalje nedovoljno svjesni povijesne i botaničke vrijednosti ovog stabla i njegovog značaja za naš kraj. Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama JU “Priroda Varaždinske županije“, Općine Maruševec i naše Udruge, uspjeti revitalizirati stablo i sačuvati ga za buduće naraštaje, ali i podići svijest stanovnika o njegovoj vrijednosti – rekla je predsjednica Udruge Blanka Glavica-Ječmenica. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba