Skok u nepoznato: Je li vam ikad palo na pamet okrenuti život naglavačke?

DALI OTKAZ I OTIŠLI U AZIJU: Elena i Tobias na putovanju života sanjaju o siru

Objavljeno: 11.06.2023. zagorjeinternational

Tek rijetki se odluče za taj skok u nepoznato, a to je pošlo za rukom Eleni Del Duca, dvadesetpetogodišnjakinji rodom iz Čakovca. Elena trenutačno boravi na Tajlandu, odakle se javila s trajekta dok je plovila zapadnom obalom južnog Tajlanda, točnije provincijom Krabi. Na putovanje je krenula iz Austrije gdje je donedavno živjela i radila, a putuje zajedno sa svojim partnerom, 25-godišnjim austrijancem Tobiasom Eggerom.

– Oboje smo živjeli i radili u Beču, Tobias kao informatičar, a ja kao primalja u klinici. Već na našem prvom spoju smo pričali o putovanjima i izrazili želju da putujemo oko svijeta. Počeli smo planirati i tražiti pravi trenutak da krenemo, ali ubrzo smo shvatili da zapravo ne postoji pravi trenutak za takvo putovanje pa smo nakon godinu dana odlučili da je najbolji trenutak ”upravo sada”. Izračunali smo da nam treba šest mjeseci za pripreme, da riješimo stan, automobil, posao i otkazne rokove i po tome smo planirali – ispričala je Del Duca.

Iskustvo
Na putovanje života nisu krenuli bez iskustva, naša sugovornica je jedan dio života provela u Tanzaniji, gdje je radila kao primalja.

– Moje prvo ”veliko” i samostalno putovanje je bilo volontiranje u gradu Arushi u Tanzaniji. Tamo sam se zaljubila u upoznavanje drugih kultura, a Tanzanija i cijelo iskustvo me potaknulo da izađem iz svoje zone ugode i otkrijem sebe u novom svijetlu, ističe mlada Čakovčanka. Njen partner Tobias svoje je prvo putovanje odradio u Aziji gdje je tri mjeseca putovao Tajlandom, Laosom i Indonezijom.

– S obzirom na cijene, ali i iskustva koje je stekao Tobias, zaključili smo da je jugoistočna Azija najbolja odluka za početak našeg zajedničkog putovanja. Nemamo nikakav određeni plan već kroz komunikaciju s lokalnim ljudima i prema njihovim preporukama, kao i prema preporukama s društvenih mreža, biramo našu sljedeću destinaciju – govori Del Duca.

Azija
– Tajland i Aziju bih za sad opisala kao šarenu i vruću destinaciju punu ljubavi. Hrana je bogata povrćem i voćem te su okusi neusporedivi s našim ”sa zapada”. Ljudi su topli, ljubazni i uvijek nasmiješeni. Još uvijek se nismo zasitili tih okusa ali i temperatura iznad 35° stupnjeva Celzijevih, a jedino o čemu sanjamo je sir i pitka voda iz slavine – ističe.

Uz odjeću i kupaće kostime ponijeli su kreme za sunčanje, alarm za vrata, lokote, pribor za jelo i sklopive tanjure, ali i kamere kako bi sve mogli zabilježiti.
– Imamo i odjeću za hladnije dane, ali se nadamo da nam neće trebati – napominje Del Duca.

Kako bi vidjeli i doživjeli što više, koriste najpovoljnija rješenja pri čemu im pomaže ušteđevina, a ako zatreba, spremni su pronaći i poslove kako bi namaknuli dodatna sredstva.

– Otvoreni smo i po pitanju ranijeg odlaska kući ako bi to bilo potrebno, ali smatramo da je planiranje i predanost putovanju glavni ključ za dobro upravljanje financijama. Dok smo živjeli u Austriji smanjili smo troškove na minimum, nismo kupovali odjeću koju ne bi ponijeli na putovanje, a smanjili smo i izlete. Pokušali smo i izlaske u restoran smanjiti, no u tom segmentu nismo bili tako strogi. Moram napomenuti da smo još uvijek mladi te nemamo nikakve dodatne troškove poput kredita, kuće ili auta – ističe Del Duca činjenicu koja im olakšava putovanje. Za kraj smo je upitali gdje se vidi za godinu dana?

– Nadamo se da smo još uvijek na istom putovanju, ali u drugoj zemlji, na suncu i na plaži, puni iskustva i doživljaja – zaključuje Elena Del Duca.

Izvor: emedjimurje

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba