Veliko priznanje za Krapinsko - zagorsku županiju i najava na Greencajtu:

“Do kraja godine će na 54 krova zagorskih škola i zdravstvenih ustanova biti postavljene solarne elektrane”

Objavljeno: 28.05.2023. zagorjeinternational

U sklopu Greencajt festivala je održana dodjela Nacionalne nagrade za okoliš – GREENPRIX, a u kategoriji “Misli globalno, djeluj lokalno” je Krapinsko – zagorska županija sa projektom Sunce na dlanu – Program izgradnje sunčanih elektrana na krovovima osvojila drugo mjesto.


FOTO: Greencajt

Nacionalna nagrada za okoliš – GREEN PRIX dodjeljuje se onima koji promoviraju održivost, ističu važnost klimatskih ciljeva, nude rješenja te su svojim djelovanjem pridonijeli zaštititi okoliša u Republici Hrvatskoj i šire. Nagrada se dodjeljuje u ukupno sedam kategorija.
Nagradu je u društvu ravnateljice Javne ustanove ‘Zagorje Zeleno’ Dijane Hršak, preuzeo krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je pritom posebno zahvalio Regionalnoj energetsko – klimatskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske i njezinom predsjedniku Juliju Domcu na pripremi ovog projekta.

FOTO: Greencajt

– Mi u ovom trenutku imamo pripremljeno 54 krovova naših škola i zdravstvenih ustanova, sve one će do kraja godine imati svoje solarne elektrane – najavio je župan Kolar.
Kako je objašnjeno, uspostva mreže sunčanih elektrana na krovovima zgrada u vlasništvu Krapinsko -zagorske županije, njezinih ustanova i škola, rezultira povećanjem udjela obnovljivih izvora energije do preko 30 posto ukupne potrošnje električne energije javnog sektora te smanjenjem izdataka javne potrošnje za preko 10 posto. Time se doprinosi održivom gospodarskom rastu i razvoju, potiče investicijska politika okrenuta budućnosti te prelazak na pametno, kružno i nisko ugljično društvo.

Greencajt festival inače je okupio domaće i strane govornike i ključne osobe iz različitih područja koji su pokušali dati odgovor na pitanje: kako stvoriti okruženje za održivu budućnost? U dva dana održano je više od 30 panela, predavanja i diskusija, izlaganja je održalo više od 80 govornika, te je predstavljeno i mnogih drugih zanimljivih sadržaja koji su izazvali veliku posjećenost.

Više informacija o Greencajtu te prateće fotografije pronađite OVDJE.


FOTO: Greencajt


Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba