PROSLAVA JUBILEJA: U Gornjoj Stubici obilježeno 160 godina školstva i najavljena fešta nakon završetka obnove stare škole

“Svaki učitelj je ostavio pečat na odgoj djece – ponosimo se što možemo njegovati tu tradiciju”

Objavljeno: 12.05.2023. Nikola Turin

Tradicija školstva u Gornjoj Stubici dobrano je prošla stoljeće i pol, točnije za cijelo desetljeće. Povodom okruglog, 160. jubileja, u petak je stoga održan prigodan program u Osnovnoj školi Matija Gubec, no kako ističu iz škole, prava proslava će biti jednom kada se stara škola kod Lipe, koja je stradala u potresu, obnovi.

Kako su svih tih godina brojne generacije prošla kroz vrata OŠ, tako je i sadašnjim učenicima pripala čast pokazati svoje talente koje njeguju pod budim okom školskih mentora.  

Potrebe škole

– 160 godina u životu jedne škole, jednog mjesta je puno i malo. Puno toga se događalo, svi silni učitelji koji su ostavili su svoj pečat na odgoj djece, svaki od njih je donio nešto novo i kreativnog, a ono čime se mi pogotovo ponosimo je što aktivno njegujemo tu tradiciju – poručila je ravnateljica OŠ Matija Gubec Sanja Knezić.

Potrebe škole nije lako zadovoljiti, pogotovo glede prostora za odvijanje nastave. Iako sama škola ima 100 učenika manje nego prije 10 godina, poticajem raznih sadržaja nada se promjeni ovog negativnog trenda.  
– Do prije tri godine se održavala nastava u staroj škole te su se njezini podrumi koristili za zadružne djelatnosti, voćarsku i keramičku sekciju. U budućnosti bismo kat htjeli pretvoriti u glazbenu školu, budući da nam tu nedostaje prostora – kazala je svoje želje ravnateljica Knezić i napomenula kako za stubički kraj nije dobro propadanje školske zgrade.  

Ako možemo izvući pozitivnu notu iz nemilih potresa od prije par godina, to je zasigurno energetska obnova stradalih škola.

– Ponosna sam što smo posljednjih godina energetski obnovili tri škole, od toga dvije područne škole, Hum Stubički i Sveti Matej te matičnu u Gornjoj Stubici. Malo toga bi se moglo ostvariti bez potpore Općine i načelnika Krizmanića, a naravno i osnivača, Krapinsko – zagorske županije. U planu je cjelokupna obnova područne škole Dobri Zdenci jer je i ona stradala u potresu – najavila je ravnateljica.

Važnosti temelja koje osnovnoškolstvo djeci daje za cijeli život, svjestan je načelnik Jasmin Krizmanić.

– Svakako je ovo lijepa obljetnica, prije svega moram čestitati svima koji su kroz 160 godina dali svoj doprinos u odgoju i obrazovanju djece. Poznati smo upravo po tome, da su iz ove škole ponikli mnogi koji su kasnije završili fakultete, pokrenuli obrte i svoje firme. To je na jedan određen način znak dobrog rada ove škole. Nama je vrlo važan i bitan nastavak kvalitetnog rada ove škole – poručio je načelnik Jasmin.

Zalog za budućnost

Ispred osnivača škole proslavi jubileja prisustvovala je zamjenica župana Jasna Petek koja je istaknula značenje obilježavanje obljetnica.

– Osnovna  škola Gornja Stubica, jedna je od starijih osnovnih škola u Krapinsko – zagorskoj županiji. Prije nekoliko godina nazočili smo lijepoj obljetnici u Područnoj školi Sveti Matej. Obično su takve lijepe okrugle obljetnice prilika za zahvaliti svima koji su dali dio sebe u postojanje jedne takve vrlo vrijedne odgojen ustanove. Prije svega, tu mislim na učitelje i učiteljice, na sve ravnateljice i ravnatelje, na sve zaposlenike i zaposlenice ove osnovne škole kroz 160 godišnju tradiciju. Onda treba, zaista srdačnim pozdravom, pozdraviti sve učenike, sve roditelje, jer upravo uz sinergiju učenika, roditelja i učitelja djeluje uspješna škola – poručila je Petek te uputila čestite cijeloj zajednici za lijep jubilej.

Naposljetku je zamjenica najavom budućeg projekta razveselila Gornjostubičance.

– KZŽ zaista s velikim marom brine o svim našim osnovnim školama kojima smo osnivači, tako smo i ovdje obnovili i prostore učinili puno kvalitetnijima. To smo učinili kroz energetsku obnovu. Ono na čemu radimo je eventualno proširenje sportske dvorane, to nam je zadatak za budućnost – rekla je zamjenica župana, koja je prije same završne prezentacije uručila Zahvalnicu za predan rad ravnateljici Sanji Knezić.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba