Na četiri lokacije na području Pregrade kreće sanacija važnih prometnica

“Nikada do sada se nije toliko radilo upravo na cestovnoj infrastrukturi”

Objavljeno: 05.05.2023. Vanja Hozmec

Na nekoliko lokacija na području grada Pregrade kreću radovi na obnovi prometnica, a danas su ih obišli pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj, ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije Stjepan Sirovec i župan Željko Kolar.

Dvije grupe

Ravnatelj Sirovec je rekao da će se sanirati ceste na četiri lokacije, a radovi će biti podijeljeni u dvije grupe jer se dio njih financira iz redovnog programa ŽUC-a, dok se drugi dio financira iz Fonda solidarnosti EU, a ti radovi moraju završiti do 30. lipnja. 

– Iz Fonda će se raditi dvije županijske ceste, jedna 2218 na području Gorjakova, a tu će se sanirati oko 1,5 kilometara. Vrijednost tih radova iznosi oko 151.000 eura, ugovoreni izvođač je tvrtka ‘Kolas’, a radovi kreću u drugoj polovici svibnja. Druga dionica je županijska cesta oznake 2117 u naselju Marinci, a i tu se radi o sanaciji kolničke konstrukcije u duljini od 1,5 kilometara. Ti radovi su vrijedni oko 184.000 eura, ugovoreni su s istom tvrtkom, a počinju također u drugoj polovici svibnja – najavio je Sirovec.

U drugu grupu radova spada lokalna cesta Valentinovo – Benkovo gdje će se sanirati oko 750 metara ceste, a vrijednost tih radova je oko 75.000 eura. Druga dionica je također županijska cesta 2117, ali u naselju Pavlovec Pregradski gdje će se sanirati oko 1,5 kilometara ceste, a radovi će iznositi oko 165.000 eura. 

– Navedeni se radovi planiraju u drugoj polovici ove godine s mogućnošću realizacije i početkom iduće, s obzirom na to da su nam trenutno prioritet ovi radovi koji idu kroz Fond solidarnosti – rekao je Sirovec. 

Gradonačelnik Vešligaj rekao je da Pregrada ima najviše nerazvrstanih cesta, a priznao je da se nikada do sada nije toliko radilo upravo na cestovnoj infrastrukturi. Posebno je istaknuo jednu koja je dugogodišnji problem. 

– Trenutno se na području grada radi na 21 lokaciji u svim mjesnim odborima. Imamo sanacije klizišta ili sanacije nerazvrstanih cesta, čak 12 kilometara. Posebno bih istaknuo ovu ovdje cestu koja nam je vrlo važna, a tu je u najavi velika investicija. Ova cesta povezuje naselje Valentinovo i Benkovo, nekada je bila stara državna cesta, i ona nam je dugogodišnji problem, no sada smo konačno pred njegovim rješavanjem – rekao je Vešligaj i doda da se nada da će ta investicija krenuti ove godine ili iduće godine.

Dvije bitne stvari 

Župan Kolar rekao je da obilazak ovih radova u Pregradi pokazuje s jedne strane spremnost za navedene investicije na području grada, a s druge strane pokazuje s koliko problema vezanih uz cestovnu infrastrukturu se Grad nosi.

– Nakon ovog investicijskog ciklusa koji će završiti nakon Fonda solidarnosti i našeg kredita kojeg uzimamo preko HBOR – a i koji ćemo završiti do jeseni sljedeće godine, morat će se vidjeti kolika je količina novaca uložena u sanaciju klizišta i asfaltiranje cesta – poručio je Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba