Kraljevska pudla Dora radit će s pacijentima u sklopu Dnevne bolnice Klinike za dječje bolesti

SVAKA ČAST: Terapijski pas po prvi put u jednoj hrvatskoj bolnici

Objavljeno: 04.05.2023. zagorjeinternational

Klinički bolnički centar Split prva je bolnica u Hrvatskoj koja ima vlastitog terapijskog psa Doru, izvijestili su danas iz KBC-a. Terapijski pas je godinu i pol stara kraljevska pudla, koja je postala dio Odjela za psihologiju i edukacijsku rehabilitaciju Klinike za dječje bolesti KBC-a Split.

U bolnici kažu kako će djeca, uz klasične pristupe, imati mogućnost i inovativne metode terapije koja u terapijske postupke ili aktivnosti s djecom uključuje posebno educiranog psa.

– Metoda je to koja je dostupna u brojnim zemljama Europe i svijeta, a Klinički bolnički centar Split je prvi u Hrvatskoj koji pruža takvu vrstu intervencije. Tim povodom je održano predavanje ‘Reci da terapijskom psu’, tijekom kojeg su se svi zainteresirani mogli upoznati s prednostima uvođenja terapijskog psa kao dijela intervencije radnog terapeuta na Klinici za dječje bolesti – ističe se u priopćenju iz KBC-a, prenosi Index.

Radna terapeutkinja i voditeljica terapijskog psa Matea Videk naglasila je da su planirane aktivnosti s terapijskim psom individualni radnoterapijski postupci, usmjereni na terapijsko hranjenje, senzorna integracija, razvoj socijalnih vještina i igre, grupne kognitivno – bihevioralne psihoterapije s djecom školske dobi, u sklopu Dnevne bolnice Klinike za dječje bolesti, kao priprema kroz igru za medicinske postupke.

Također planirani su i povremeni posjeti psa dugo hospitaliziranim pacijentima. Ravnatelj KBC-a Split dr. Julije Meštrović izrazio je radost što je projekt, na kojem se radi već više od godinu dana, uspješno realiziran.

– Medicinska skrb o djeci sve češće zahtjeva multidisciplinarni pristup, posebno u kontekstu pojave novih dječjih bolesti i poremećaja, na što KBC Split odgovara zapošljavajući dječje psihologe, edukacijske rehabilitatore, logopede, radne terapeute, pa i terapijskog psa – poručio je Meštrović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba