Ministar Bačić u Gornjoj Stubici otvorio prva gradilišta zamjenskih obiteljskih kuća, ali i ukazao na veliki problem:

“Nedostaje izvođača. Samo Fond solidarnosti u ovom trenutku okupirao je 200 tvrtki i preko 10.000 radnika”

Objavljeno: 03.05.2023. Vanja Hozmec

Gornju Stubicu je u srijedu posjetio ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te potpredsjednik Vlade RH Branko Bačić kako bi otvorio prva gradilišta zamjenskih obiteljskih kuća na području općine. 

Radi se o zamjenskim stambenim objektima koji će zamijeniti one oštećene u potresu, a ministar je posjetio tri lokacije u naselju Slani Potok koje je, kako je rekao načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, u potresima najviše stradalo.

297 oštećenih kuća 

– U ovom naselju sada se grade četiri obiteljske kuće od ukupno pet koliko će ih biti izgrađeno, a imamo i veći broj konstrukcijskih obnovi. Drago mi je da smo nakon tri godine svjedoci početka izgradnje novih obiteljskih kuća, te bi ovom prilikom zahvalio Vladi, ministru i županu na tome. Nije bilo lako, ali vjerovali smo da će do toga doći i mogu sada reći da mi je na neki način srce ispunjeno. Zadovoljan sam i nadam se da ćemo do kraja godine već moći ući u te objekte – poručio je načelnik Krizmanić i dodao da je na području Gornje Stubice stradalo ukupno 297 kuća koje su pretrpjele neki stupanj oštećenja, od kojih je oko 60 zahvaćeno ozbiljnijom konstrukcijskom obnovom. 

Ministar Bačić je rekao kako razumije nezadovoljstvo građana vremenom koje je prošlo od potresa do početka gradnje novih kuća, no dodao je postupak konačno kreće i od sada će se razvijati dobrim tempom.

– Ugovoreno je šest kuća s čijom izgradnjom danas krećemo, a uskoro ćemo i sedmu lokaciju ugovoriti. Također, ono što sam rekao i prilikom zadnjeg posjeta, do kraja godine će sve zamjenske kuće na području Krapinsko – zagorske županije biti, ili dovršene, ili u izgradnju. Isto tako, kao što smo rekli, sve objekte koje treba rušiti, ćemo srušiti. Poslovi su ugovoreni, neki su objekti već srušeni, a istim tempom nastavljamo i dalje – rekao je ministar i dodao da se nastavlja i sa svim drugim vrstama obnove. 

Također, podsjetio je Bačić i da se na području županije provode ukupno 152 projekta koja se financiraju iz Fonda solidarnosti, a njihova je ukupna vrijednost oko 115 milijuna eura. Potom se dotaknuo i problema s izvođačima radova. 

– Događa nam se da nam u posljednje vrijeme brojne javne nabave ne prolaze. Ili se nitko ne javi ili iznos ponuđenih radova značajno prelazi projektantske i troškovničke cijene i onda moramo prolongirati i ići u novu nabavu. Najveći nam je izazov osigurati dovoljno građevinske operative i radnika da obnovimo i izgradimo sve ono što planiramo. Samo Fond solidarnosti nam je u ovom trenutku okupirao preko 200 izvođača i 10.000 radnika i to dovoljno govori o tome koliko je gradilišta u ovom trenutku aktivno – rekao je ministar i ovim putem pozvao izvođače da jave na javne nabave.

Sretan dan

Župan Željko Kolar rekao je kako je svjestan da se početak izgradnje odužio na pune tri godine, no da je ovo ipak sretan dan. 

– Najbitnije od svega je da su ljudi, koji su sada u zamjenskim prostorima, konačno dočekali početak izgradnje njihovih zamjenskih kuća u koje će se u kratkom roku i useliti – najavio je župan i dodao da će se držati dogovorenog roka. 

Podsjetimo, dogovor je bio da će do kraja svibnja biti srušene sve 34 kuće na području županije, dok ih je za sada srušeno 16. Drugi dio dogovora je da će se krenuti s izgradnjom svih zamjenskih kuća.

– Načelno, nadamo se da će do kraja jeseni sljedeće godine svi ljudi useliti u svoje nove domove. Ovo danas je olakšanje za one koji čekaju, jer sada vide da je krenula gradnja prvih šest kuća na području županije i to im daje do znanja da smo ušli u proces koji je nezaustavljiv i da će i oni dočekati taj dan – poručio je župan i dodao da je na području cijele županije otvoreno 74 gradilišta koja se tiču obnove infrastrukture ili objekata od potresa. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba