Međimurski župan Matija Posavec povodom dana Međimurske županije:

“Nema sredine do naše, u kojoj je čovjek toliko važan”

Objavljeno: 30.04.2023. Alen Brodar

Ovogodišnji Dani Međimurske županije posebni su u svjetlu činjenice da se ove godine navršava 30 godina od konstituiranja Međimurske županije kao jedinice regionalne samouprave. Time ova godina stvara prigodu za presjek i analizu svega onoga što su, gdje su i što Međimurke i Međimurci žele biti.
– Naš put razvoja nije bio lagan, ali u ovih 30 godina u svakom segmentu se uspijevamo razvijati u ispravnom smjeru. Pristojna politika bez ideologije, uz snažan razvoj infrastrukture i građane na prvom mjestu. Dan Međimurske županije spomen je na žrtvu i ostavštinu Zrinskih i Frankopana pa će i ove godine biti odano dužno poštovanje našim velikanima – rekao je međimurski župan Matija Posavec prilikom predstavljanja programa obilježavanja Dana Međimurske županije i spomendana pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, koji se obilježava na dan njihova stradavanja u Bečkom Novigradu, 30. travnja. 

Prilika je to da županu Međimurske županije postavimo nekoliko pitanja o protekloj godini i njegovoj viziji Međimurja u budućnosti.

Još jedna godina iza vas kao župana, na što biste se posebno osvrnuli u proteklih godinu dana?

U Međimurju se držimo filozofije da infrastrukturne projekte realiziramo kroz fondove Europske unije, a izvorni prihod proračuna usmjeravamo prema građanima kroz razne oblike potpora. Najveća ulaganja dosad u Međimurju, usmjerena su na kvalitetnije obrazovanje i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. U tom segmentu cilj nam je da sve naše škole budu spremne za nastavu u jednoj smjeni, za što je potrebno dograditi još desetak osnovnih škola. I niz drugih projekata vezanih uz razvoj komunalne infrastrukture, cestovnih obilaznica, infrastrukture u gospodarskim zonama, spremni su za natječaje, jednako kao i oni za kulturne i turističke interpretacijske centre, zaštitu prirode i održiv okoliš. Marljivi smo u izradi projektne dokumentacije u gotovo svim područjima, te nastojimo iskoristiti uistinu svaku priliku. Rezultate u tom smislu ostvarujemo i u prekograničnim Interreg projektima u partnerstvu sa Slovenijom i s Mađarskom. Planom razvoja Međimurja do 2027. godine, ukupna vrijednost svih projekata doseže osam milijardi kuna.

Odnedavno je Međimurje nositelj još jedne prestižne nagrade u nizu – ‘Green destination’. Koliko sve te nagrade i priznanja konkretno znače, dakle ne samo kao potvrda da se ovdje dobro radi, nego koliko znače primjerice u privlačenju novih gostiju, novih investitora?

Jedina smo regija u Hrvatskoj koju je renomirani časopis Financial Times četiri puta svrstao među najpoželjnija područja Europe za razvoj poduzetništva, odnosno među deset regija najprivlačnijih ulagačima, što dovoljno govori kakvo smo okruženje stvorili u smislu efikasnosti javne uprave, ali i infrastrukture. Oznaka ‘Green destination’, koju nosimo kao jedina regija u Hrvatskoj te smo među samo četiri takve regije u svijetu, stiglo je kao rezultat truda, rada, zalaganja svih stanovnika Međimurja. Nagrada pripada svima koji neumorno i predano brinu o uređenosti svog zavičaja, zaštiti okoliša, čuvanju prirodnih i kulturnih vrijednosti. Međimurje je zelena kolijevka hrvatskog održivog turizma i zato je naša strategija razvoja turizma usmjerena upravo u održivost. Jednako snažno radimo i na promociji bogatih prirodnih vrijednosti između Mure i Drave, revitalizaciji kulturne baštine, naše povijesti, kvalitete enogastronomije i lokalnih proizvoda i svega što čini identitet Međimurja. Ovim vrijednim priznanjem to je prepoznala struka na svjetskoj razini, te smo se s ostalim brojnim nagradama u ovom području profilirali u predvodnike kontinentalnog turizma u Hrvatskoj. Prema podacima Svjetske turističke organizacije, 80 posto turista želi boraviti u destinaciji koji njeguje održivost te su za to spremni više platiti. Međimurje je ovim certificiranjem odredilo kakve goste želi i kojem se tržištu obraća. Oznaka ‘Green destination’ nas uvrštava u još uvijek mali broj vrlo uglednih destinacija iz cijelog svijeta koje provode najviše standarde kvalitete održivosti, što predstavlja veliki potencijal koji će naša Turistička zajednica sigurno iskoristiti.

Kako biste ocijenili ulaganja Međimurske županije u zdravstvo u posljednjih godinu dana i kako sada gledate na situaciju oko Županijske bolnice Čakovec – najavili ste borbu protiv državnog preuzimanja?

Iako je u Saboru odlučeno da od 1. siječnja 2024. godine upravljačka prava i nad općim bolnicama preuzima država, smatram da to nije uklesano u kamen te da se može i promijeniti. Mi ćemo i dalje argumentirati i računati na svijest ljudi u zakonodavnom tijelu i Vladi RH da smo u pravu kada tvrdimo da nitko bolje ne može skrbiti za našu jedinu sekundarnu zdravstvenu ustanovu od nas samih, što dokazujemo najvećim investicijskim ciklusom u međimurskom zdravstvu ikad. Taj ciklus smo upravo zatvorili, te odmah krenuli u sljedeći koji nećemo zaustavljati niti u slučaju da upravljačka prava preuzme država. Radi se o formiranju centra palijativne skrbi te uređenju novih prostora za sve bolničke laboratorije, kao i o daljnjem opremanju odjela. No, ono što neću dozvoliti dok sam župan, jest ukidanje djelatnosti koje smo razvili, čime se automatski smanjuje i dostupnost zdravstvenih usluga našem stanovništvu.

Koje su najznačajnije investicije u gospodarstvo u proteklih godinu dana, koliko od toga je EU novca?

Povlačenje novca po projektima sufinanciranima iz Europske unije bolje se i jasnije vidi kroz višegodišnji presjek. Malo koji, iole veći projekt, od pripreme za prijavu, kandidature na natječaj do realizacije možete završiti u godinu dana. Primjerice, od 2017. godine do danas okončali smo dva najveća ciklusa u našem kraju ikada: radi se o ulaganju u zdravstvo u kojem su ulaganja u našu Županijsku bolnicu Čakovec dosegnula 195 milijuna kuna s decentraliziranim sredstvima. Drugi ulagački ciklus – u kulturu – dosegnuo je 45 milijuna kuna i iznjedrio najvišu nagradu struke za naš postav u novom Muzeju nematerijalne baštine – Riznici Međimurja. I prema zadnjim analizama Međimurska županija je u vrhu Hrvatske po uspješnom privlačenju sredstava EU-a po glavi stanovnika. Razvojnu strategiju u Međimurskoj županiji provodimo tako da se uspješan projekt u jednom području pozitivno reflektira na dodatna dva, tri područja, a generalno i na gospodarstvo u cjelini.

Što možete reći o ulaganjima u mlade i školstvo? Što za Vas osobno znači “Županija za nove naraštaje”?

Ulaganja Međimurske županije u obrazovanje – od uređenja i gradnje objekata do podržavanja razvoja centara izvrsnosti te potpora učenicima, studentima i roditeljima – ostaju u vrhu ljestvice prioriteta. U doglednom razdoblju u preostalim osnovnim školama stvorit će se uvjeti potrebni za prelazak na jednosmjensku nastavu. Riječ je o 15-ak škola u kojima je potrebno postići povećanje kapaciteta, dok će za druge biti potrebno izgraditi i nove zgrade – poput OŠ Nedelišće i IV. osnovne škole Čakovec. Međimurska županija ulagat će u gradnju školskih sportskih dvorana u sredinama gdje ih još nema, te nastaviti investicije u vrtiće i područne školske odjele. Nastavljamo mjere i programi za pomoć u obrazovanju: besplatni prijevoz autobusom ili vlakom za osnovnoškolce i srednjoškolce neovisno o udaljenosti od škole, a odnedavno i neograničena besplatna putovanja vlakom po Hrvatskoj za redovne studente. Tu su besplatni udžbenici i pomoć roditeljima za nabavku radnih materijala, zatim jednokratne pomoći studentima i nagrade dobitnicima rektorovih i dekanovih nagrada, potom i stipendiranje djece branitelja te učenika u deficitarnim obrazovnim programima. Međimurska županija jedina u Hrvatskoj financira asistente i u školama i u vrtićima za djecu s poteškoćama u razvoju, čime su obuhvaćene sve razine obrazovanja i odgoja djece i mladih. Sve međimurske osnovne škole – bez iznimke – dočekale su spremne nedavni početak drugog polugodišta i bez poteškoća prešle na model besplatne prehrane za sve učenike zahvaljujući opremljenosti školskih kuhinja, što nije bio slučaj baš u cijeloj Hrvatskoj. U ovu godinu ušli sa snažnim, dobro izbalansiranim proračunom koji u svom konsolidiranom obliku doseže 122.385.563 eura i u kojem je sadržano 50 kapitalnih projekata, među kojima ćemo posebnu pozornost posvetiti onima vezanim uz obrazovanje. “Županija za nove naraštaje” naslov je koji smo dali našoj prigodnoj knjizi, tiskanoj povodom 30 godina djelovanja i razvoja naše Županije. Naglasak je na sredini kakvoj težimo i kakvu stvaramo: onima koji odrastaju i koji tek dolaze želimo ostaviti sigurnu i humanu zajednicu u kojoj se dobro živi i to je imperativ kojemu je sve podređeno pa i politika sama. Nema sredine do naše u kojoj je čovjek toliko važan. Težimo doprijeti do svakog građanina, a konačni cilj nam je ponosno predati Međimursku županiju novoj generaciji kao sretno mjesto za život.

Približava se izborna godina, kako se priprema Nezavisna platforma sjever? Što vi mislite kako bi trebale izgledati izborne jedinice, odnosno jeste li zadovoljni ovom, III. izbornom jedinicom ovakvom kakva jest?

Kako god u konačnici budu iskrojene izborne jedinice za nas se neće ništa ili će se vrlo malo promijeniti, dakle ostat će jedinica s Međimurskom, Varaždinskom i Krapinsko – zagorskom županijom. Moja dosadašnja politika je da se glas sjevera Hrvatske, sve vrijednosti i svi potencijali moraju snažnije čuti u centralnoj vlasti, a zbog svega što sjever Hrvatske pridonosi u razvoj zemlje mora biti i puno više uvažavano. Osobno smatram da se nedovoljno brzo i premalo ulaže u prometnu infrastrukturu, jačanje konkurentnosti gospodarstva i općem razvoju sjevera, a u tom kontekstu ću se zalagati i u tome govoriti na političkoj sceni.

Vaša poruka Međimurkama i Međimurcima povodom Dana Međimurske županije i 30 godina njenog djelovanja i razvoja?

Sve do 6. svibnja diljem našega kraja odvijat će se raznovrstan program kojim obilježavamo Dane Međimurske županije i 30 godina njezina djelovanja. Međimurke i Međimurci neka budu ponosni na sve dosege, jer svaka nagrada koju Međimurska županija osvoji, svaka pohvala i priznanje koje dobijemo, svaki projekt koji nam podiže kvalitetu življenja – pripada svakoj građanki i građaninu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba