Utorak je veliki dan za Jesenje: Mališani, njih 50-ak, kreće u novi, dugoočekivani dječji vrtić

PONOS I SREĆA: Nešto ovako kvalitetno još nismo imali, Jesejanke i Jesejanci ovakav vrtić itekako zaslužuju

Objavljeno: 30.04.2023. Alen Brodar

Kako će to velik dan biti za općinu Jesenje! Taj 2. svibnja 2023., zlatnim će slovima biti zapisan u   povijesti Jesenja i nekim budućim monografijama o toj općini. S radom počinje nešto na što su jako dugo čekali, i evo, sada su, uspjeli dočekati. Dječji vrtić Jesenje u utorak, naime, otvara svoja vrata mališanima. Sreća za sve mještane, ali ponajveća roditelje i djecu koja će ga pohađati, a onda za načelnika Darija Cvrtilu i nove djelatnike novog vrtića. 

Mi smo iskoristili priliku i ‘zavirili’ u vrtić nekoliko dana prije nego u njega uđu mali stanari. Prekrasno uređene sobe, svlačionice, sanitarni čvorovi, vanjsko igralište, a kako je vrtić na dvije etaže, gdje će u donjoj biti jaslička skupina, a gore starije grupe, tu je i lift. 

Krenulo 2019.

Proveo nas je vrtićem načelnik Cvrtila, a iako još nema mališana, zgrada nije bila prazna, dapače. Bile su tamo i tete – odgajateljice, koje su ‘finiširale’ detalje u sobama u kojima će od utorka raditi s djecom, bila je tamo i kuharica, koja je pripremala slasne menije, a uvjerili smo se sami, bit će jako fino papati svakog dana. Bila je tamo i čistačica i dakako – ravnateljica Jelena Crnek. Pridružila se načelniku i nama u obilasku ove nove, tako dugo očekivane zgrade.

– Ovo je projekt koji se u Jesenju želio jako dugo realizirati i koji je započeo sada već daleke 2019. godine, a kroz to ga je razdoblje pratio čitav niz problema. Ono što mogu ja reći, u posljednje dvije godine, otkad sam preuzeo dužnost načelnika i odgovornost za taj projekt, uspjeli smo ga spasiti u građevinskom smislu. Završili smo zgradu, opremili je i uspjeli smo zatvoriti financijsku konstrukciju. Platili smo svim izvođačima i dobavljačima i sve što je bilo nužno da se spasi projekt. U razdoblju nakon toga, Općina se usmjerila na traženje najadekvatnijeg modela da se sama zgrada stavi u funkciju dječjeg vrtića. Prije godinu dana započeli smo proces otvaranja javne ustanove, Dječjeg vrtića Jesenje i postupak, evo, završavamo u utorak, 2. svibnja kad vrtić otvara svoja vrata djeci – ispričao nam je načelnik Cvrtila. 
Iako se, upravo zbog raznih problema koji su se putem pojavili, pojavila mogućnost da jesejanski vrtić bude podružnica krapinskog Dječjeg vrtića “Gustav Krklec”, na kraju je ipak odlučeno da to bude njihov, domaći, jesejanski vrtić.

– Odlučili smo se za to jer smo preuzeli svu odgovornost u financijskom smislu, dvije godine smo iskoristili da kvalitetno posložimo općinske financije, da se napravi jedna temeljita reforma svega što je bilo nužno, kako bi se mogao otplaćivati kredit. Podsjetimo da je projekt koštao Općinu daleko više od prvotne procjene. Time smo omogućili da Općina redovno servisira kreditne obveze, ali i da ima financijske mogućnosti za plaćanje čitavog pogona. Cilj nam je da to nastavimo i održimo dalje. Za ovu godinu smo već osigurali sredstva, a vjerujem da ćemo jednako kvalitetno to posložiti i za nadolazeće razdoblje – objašnjava nam načelnik.

Sanacija klizišta

Podsjetimo, vrtić je bio prijavljen na EU fondove, odakle je financirano 7,4 milijuna kuna, a u izvornom planu je bilo da će čitav vrtić koštati oko 8,4 milijuna kuna, znači ‘samo’ milijun kuna više, što je trebala osigurati Općina.  

– U projekt dječjeg vrtića nažalost je ušla i sanacija klizišta koje se aktiviralo prilikom izgradnje i kada bi se sve skupa zbrojilo, na kraju je uloženo i preko 12 milijuna kuna, da bismo danas imali ovu vrtićku zgradu – zbrojio je mladi načelnik, koji je i sam odnedavno novopečeni otac. S te pozicije, mladog oca koji živi i radi u Jesenju, to je također velika stvar.

– Osiguravanje mjesta u vrtiću za svako dijete s područja Jesenja je velika stvar za ovako malo mjesto, pogotovo u demografskom smislu. Mi smo na zadnjem popisu stanovništva zabilježili pad broja stanovnika veći od 10 posto, što je svojevrsni alarm da napravimo sve što je u našoj moći da probamo okrenuti taj trend. Vrtić je zasigurno korak u tom smjeru i to nas sve skupa veseli te mislim da će mnogim novopečenim roditeljima, kao i onima koji već imaju djecu vrtićke dobi, ali i onima koji tek planiraju djecu, ovo puno značiti –  razmišlja načelnik, koji je pohvalio i ravnateljicu Jelenu Crnek, rekavši da je uložila ogroman napor u ovom kratkom vremenu da se sve posloži, jer su se u tom periodu promijenila četiri ključna zakona i mijenjalo i usklađivalo se mnogo dokumentacije. 

– Mislim da nije bilo nje, teško da bismo uspjeli. Pružila je jedan jako veliki entuzijazam koji treba javno pohvaliti -zaključuje Cvrtila.

Stoga ni ne čudi osmijeh ravnateljice kad joj se spomene da u utorak konačno dolaze klinci.  

– Jako smo uzbuđeni, veselimo se što će nam se od utorka u ovoj prekrasnoj zgradi pridružiti djeca sa svojim osmjesima i glasićima. Puno smo radili, uloženo je puno truda i nadamo se da će nam se sve vrlo brzo vratiti – rekla je ravnateljica, koja je u vrtiću službeno zaposlena od 1. veljače i od tada s ostalim zaposlenicima intenzivno radi da se vrtić otvori – od postavljanja pravnih temelja, do slaganja kadrovske križaljke i uređenja interijera.  

– Imamo tri vrtićke grupe – jednu jasličku i dvije mješovite, mlađu i stariju grupu. Popunjeni smo, tako da će u jaslicama biti 12 mališana, dok će u starijim grupama biti po 20-ak djece – otkrila je ravnateljica, ističući ponos što je zaposlen, kaže, iznimno kvalitetan kadar. 

Mali kampus

– Sve su odgajateljice stručnjakinje s iskustvom. Bit će šest odgajateljica, kuharica, spremačica te domar na pola radnog vremena. Cilj nam je svima zajedno do kraja ove pedagoške godine dobro odraditi adaptaciju djece, uljepšati ovaj prostor s dječjim radovima, a ono što nam je iznimno važno, su međuljudski odnosi. Posebno ćemo se posvetiti podršci roditeljima i radit ćemo puno na odnosu njih i odgajateljica, kako bi se djeci omogućio najbolji mogući početak u ovom vrtiću, a onda s novom pedagoškom godinom idemo u nove pobjede – najavljuje ravnateljica Crnek, i sama rodom iz Jesenja te zaključuje:

– Jako sam ponosna na ovaj vrtić, ovo je prekrasna zgrada, koja će nuditi jako puno toga djeci i roditeljima u Jesenju. Ja na ovo gledam kao na mali odgojno – obrazovni kampus, s obzirom na činjenicu da je odmah do nas osnovna škola, školska dvorana i igralište. Nekako mislim da će budući stanovnici Jesenja imati kvalitetno obrazovanje odmah od prve godine do kraja osnovne škole. Mislim da nešto ovako kvalitetno još nismo imali ovdje, a da to Jesejanke i Jesejanci to itekako zaslužuju – zaključuje ravnateljica. 

Mi ne možemo, ne složiti se. Roditelji i mališani, sretno od utorka! 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba