Krapinsko - zagorska županija i REGEA već 15 godina predvode val energetske tranzicije - predstavljene dvije nove inicijative:

Sve sunčane elektrane u Zagorju povezat će se u prvu virtualnu elektranu u RH, a sve nove građevine morat će ih imati na krovovima 

Objavljeno: 18.04.2023. AB

U Energetskom centru Bračak održana je konferencija ze medije povodom 15 godina rada Regionalne energetsko – klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) na području Krapinsko-zagorske županije.

– Krapinsko-zagorsku županiju REGEA je ne samo jednom stavila među najbolje i prve u Hrvatskoj, ali i među najbolje u Europskoj uniji. Posljednji veliki iskorak dogodio se u ožujku 2023., kada su predstavljene dvije nove pionirske inicijative. Županija će uz potporu REGEA-e omogućiti povezivanje svih postojećih i budućih sunčanih elektrana u koncept prve zagorske, ali i prve hrvatske virtualne elektrane. U ovome će moći sudjelovati sunčane elektrane što je zasada jedinstveni koncept u Hrvatskoj. Drugom inicijativom u prostorno planiranje na području županije uvodimo obavezu kojom sve nove građevine moraju imati sunčane elektrane na krovovima. Nitko do sada u Hrvatskoj nije učinio ništa slično –  istaknuo je župan Kolar.

Prihvaćen koncept

Sve ovo samo je nastavak niza kojim se Krapinsko – zagorska županija i REGEA opravdano mogu pohvaliti. Prva organizirana energetska obnova školskih zgrada europskim novcem pokrenuta je još 2011. godine, a od tada se i godinama kao prvi u Hrvatskoj provodio i natječaj za sufinanciranje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća koji je kasnije postao poznati nacionalni koncept. Na krovovima zagorskih bolnica, kao prve takve u Hrvatskoj, postavljene su sunčane elektrane financirane kroz cijenu tako proizvedene električne energije. To je koncept koje sada slijede i brojne druge hrvatske bolnice. 

Već 12 godina županija i REGEA provode jedinstveni edukacijski program “Znanjem do energetskih ušteda”, u kojem sudjeluju sve strukovne srednje škole na području županije i u kojem je sudjelovalo više od 2000 učenika.

– Instalirani kapaciteti sunčanih elektrana u pripremi vrlo su značajni. Sunčana elektrana na krovu Opće bolnice Zabok snage 420 kW zadovoljava do 15 posto potreba bolnice, a sunčana elektrana na Specijalnoj bolnici Krapinske toplice snage 118 kW opskrbljivati će bolnicu s oko 10 posto potreba. Sunčane elektrane bolnicama pružaju stabilizaciju cijene i usluge opskrbe električnom energijom. Razradili smo dodatnih 56 projekata na krovovima javnih zgrada županije, ukupno procijenjene investicije od 1,85 milijuna eura, a uštede koje se procjenjuju iznose oko 350.000 eura godišnje – objasnio je Julije Domac, ravnatelj REGEA-e

REGEA je posljednjih 15 godina pomogla ugraditi 334 sustava obnovljivih izvora energije i poboljšati energetsku učinkovitost u 208 kućanstava. Provedene investicije samo u tom segmentu procjenjuju se na preko 1,5 milijuna eura. 

Još 17 škola

Godine 2018., u sklopu europskog projekta Embuild, REGEA je izradila i Dugoročni program izgradnje i obnove fonda zgrada Krapinsko – zagorske županije s ciljem davanja smjernica održivog načina upravljanja u zgradama javne nabave. Provedena je obnova na devet školskih zgrada županije, ukupne vrijednosti investicija 7,7 milijuna eura, uz energetsku uštedu od preko 50 posto. U pripremi je projektno – tehnička dokumentacija za obnovu novih 17 školskih zgrada čija se obnova očekuje u narednom periodu.
Posebna priča je i Energetski centar Bračak, povijesna zgrada, koju je KZŽ povjerila na upravljanje REGEA-i, a koja je nakon cjelovite obnove i rekonstrukcije danas glavni ured REGEA-e i edukacijsko – prezentacijski centar za održavanje radionica i seminara, skupova i sastanka, a ujedno i poslovno – tehnološki inkubator namijenjen poduzetnicima početnicima s područja Krapinsko – zagorske županije. Energetski centar Bračak prva je zaštićena građevina u RH, obnovljena po standardima zgrade gotovo nulte potrošnje energije.

– Krapinsko – zagorska županija pokazala je koliko jedna energetska agencija može doprinijeti razvoju jedne županije, ali i koliko znači kada politika ima sluha za struku – u posljednjih 15 godina REGEA je provela čak 84 EU projekta. Od toga je 31 projekt u provedbi, a mnogi novi se pišu i prijavljuju – istaknuo je Domac, dodavši da su tako potaknuli 500 milijuna eura projektnih investicija i najbolja su javna ustanova po provedbi europskih projekata, s obzirom na broj zaposlenika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba