Iduće školske godine u međimurske škole uvodi se Građanski odgoj po riječkom modelu

“U početku krećemo s 15 škola, a s vremenom vjerujem da ćemo obuhvatiti sve škole u županiji”

Objavljeno: 15.04.2023. zagorjeinternational

Međimurska županija, Grad Čakovec i Grad Rijeka potpisali su Sporazum o provođenju nastave Građanskog odgoja po riječkom modelu, a kako je naglašeno na konferenciji održanoj uoči svečanosti potpisivanja, dogovorena je suradnja kojom Grad Rijeka čakovečkim i međimurskim školama besplatno ustupa materijale i “know how” potreban za provedbu Građanskog odgoja kao izvannastavne aktivnosti. 

Sporazume su potpisali međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini te zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan, uz prisustvo Nives Kolarić Strah, pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije, Davida Vugrinca, pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca i Lane Golob, savjetnice za programe u Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade te voditeljice projekta GOO Grada Rijeke.

630 učenika 

Opisujući uspješnost riječkog modela, zamjenica Krpan naglasila je da se u njihovim školama provodi od 2016. godine te uključuje 630 učenika. 

– Izuzetno važnim smatram da se obitelj gradova i županija koje prihvaćaju riječki model Građanskog odgoja povećava, jer pokazuje da svi želimo tolerantnu, uljuđenu i pristojnu Hrvatsku. Teme koje obrađuje Građanski odgoj govore o vrijednostima važnim za svakodnevni život, od ravnopravnosti spolova, preko humanitarni rad, do volontiranja i drugog – objasnila je zamjenica i dodala kako su za svoj program već primili i brojne nagrade, a u pripremi je i novi, program Zdravstvenog odgoja, čiji će kurikulum predstaviti za koji mjesec.

– Građanski odgoj izuzetno je važan, jer djecu i mlade uči vještinama koje su isto toliko važne koliko i primjerice poznavanje materinjeg i stranog jezika, matematike ili informatike. Financijska pismenost, poznavanje načina funkcioniranja političkog i javnog sustava, važnost i uloga civilnog društva, značaj kulture i umjetnosti za neko društvo, važnost zdravstvene preventive ili cjeloživotnog bavljenja rekreacijom, vještine su i znanja itekako bitna za normalno funkcioniranje u zajednici – rekla je, među ostalim, gradonačelnica Cividini.

Mjerljivi rezultati

Za Čakovec i Međimurje potpisivanje ovog sporazuma znači da će se od jeseni u školama koje su pokazale interes, kao izvannastavna aktivnost početi provoditi program Građanskog odgoja. 

– U Rijeci se pokazao uspješnim i daje mjerljive rezultate, pa hvala Gradu Rijeci što nam je izašao u susret i ustupio svoj model. Sigurna sam da ćemo uskoro imati rezultate te da će se Građanski odgoj skoro provoditi u svim međimurskim školama – naglasila je čakovečka gradonačelnica te na kraju istaknula da su sve čakovečke škole odlučile uključiti se u projekt. 

– Riječ je o nadstandardu u općem nastavnom planu i programu za koji smatramo da je bitan i potreban za svakog učenika i odlučili smo krenuti u tom smjeru. Planiramo program za početak, od sljedeće školske godine uvesti u 15-ak škola, a s vremenom vjerujem da ćemo obuhvatiti sve škole u našoj županiji – rekao je župan Posavec te naglasio kako će se ovim sporazumom olakšati i ubrzati put implementacije ovog važnog obrazovnog područja i u međimurskim školama te pridonijeti ostvarenju vizije razvoja informiranog, aktivnog i odgovornog građanstva.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba