Uoči Dana grada, gradonačelnik Vešligaj istaknuo najbitnije događaje u protekloj godini, otkrio koji su gorući problemi i najavio nove projekte

GRAD ZA MLADE: “U Pregradi želimo izgraditi Centar izvrsnosti u zdravstvu, a prioritet je i izgradnja vrtića”

Objavljeno: 15.04.2023. Vanja Hozmec

Već tradicionalno, Pregrada svoj dan obilježava na Bijelu nedjelju. Tim je povodom gradonačelnik Marko Vešligaj rezimirao za nas prošlu godinu i otkrio sve važnije projekte koji su se priveli kraju, a koji tek slijede.
S obzirom da Grad njeguje svoju tradiciju i važne povijesne ličnosti koje su tamo rođene, svakako jedan od važnijih projekata, a istaknuo ga je na početku i sam gradonačelnik, bila je obnova rodne kuće Janka Leskovara koju je Grad provodio u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom, a kojim se zgrada želi preurediti u multifunkcionalni prostor s muzejskim dijelom.

Vatrogasni dom

– Prošle je godine napravljena konstrukcijska obnova kuće te preliminarni muzeološki program koji će služiti kao osnova za izradu stalnog postava. Vrijednost radova izvršenih u prošloj godini je 347.713,85 eura, a sredstva su osigurana iz Fonda solidarnosti EU, Ministarstva kulture i medija te proračunskih sredstava Grada i Županije – započinje gradonačelnik.

Sljedeći važan projekt je rekonstrukcija i opremanja vatrogasnog doma i spremišta DVD-a Pregrada, a planirana je izgradnja novog modernog spremišta, povećanje dvorane za sastanke, dogradnja prostorija za urede te muzejsko-izložbeni prostor. 

– Ovim će se projektom omogućiti kvalitetniji uvjeti za rad, povećat će se mogućnost operativno-tehničkog djelovanja, a proširit će se i edukativni te društveni sadržaji. Projekt je vrijedan 598.890 eura, a financiran je od strane Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te Grada. Nadalje, u prošloj su godini završeni i radovi na modernizaciji nerazvrstanih cesta na području grada, a asfaltirano je 2,4 kilometara cesta, ukupne vrijednosti 282.292 eura. 30 posto troškova sufinancirali su građani, dok je ostalo osigurao Grad iz proračuna ili preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Valja spomenuti kako je iz mjere za brdovita područja asfaltirano 700 metara nerazvrstane ceste na Vinagori – dodaje Vešligaj.

Dovršen je i vodoopskrbni podsustav visoke zone Žolekov Breg i time su svi stanovnici sada priključeni na javni vodoopskrbni sustav, a projekt je trajao nekoliko godina i stajao 897.869 eura. Realiziran je sredstvima EU, Hrvatskih voda, Grada i VIOP-a te općina Desinić i Hum na Sutli. 
– Osim navedenoga, realizirane su ili započete brojne investicije u vrijednosti od 10 milijuna eura. Izgrađena je trgovina ‘Spar’ i time je otvoreno 25 radnih mjesta, izgrađen je ‘City market’, a ‘Alati Stuhne’ su proširili proizvodne kapacitete i investirali u novu opremu. Pokrenuta je proizvodnja u starom ‘Okiju’ gdje se smjestio ‘GLC PRODUKT’, a interes za stanovima i dalje ne pada. Izgrađeno je 40-ak stambenih jedinica te je za 2023. godinu najavljena izgradnja njih još 50-ak, a investirat će se i u Poduzetničku zonu – naglašava gradonačelnik.

Problem s klizištima

Za obnovu komunalne infrastrukture na 21 lokaciji, Grad je ukupno iz Fonda solidarnosti EU ostvario 3.061.566,11 eura.
Također, kontinuiranim radom za mlade, Pregrada je od Udruge gradova Hrvatske dobila certifikat ‘Grad za mlade’, a uz aktivno uključivanje mladih u donošenje odluka, stremi se prema centru za mlade. Također, ulaže se i u djecu, starije, kulturu i sport te se preko smještajnih kapaciteta i manifestacija obogaćuje turistička ponuda. 
Kao jedan od većih problema s kojima se Grad susreće, priča gradonačelnik, svakako su brojna klizišta. Uz postojeća, uslijed nedavnih potresa su se otvorila i nova.
– Uz to, tu je i široka mreža nerazvrstanih cesta kojih na području grada ima u dužini od 260 kilometara. Od toga je 115  asfaltirano, a 145 čine makadamske ceste. S obzirom na, za gradski proračun, značajna sredstva koja se izdvajaju za klizišta, njihovoj sanaciji prilazi se po prioritetima, odnosno nužnim zahvatima. Smatram da je važno da se pristupi sustavnom rješavanju problema koji postoji zbog sastava i konfiguracije tla na našem području. Naša obaveza su sanacije klizišta na nerazvrstanim cestama, što radimo uz pomoć Hrvatskih voda i javljanjem na natječaje, no potrebna su znatna sredstva stoga su nam mogućnosti financiranja preko fondova od velike važnosti – govori Vešligaj i dodaje da je ove godine tako u sanaciji 12 klizišta za koja su sredstva osigurana iz Fonda solidarnosti EU. 

– Nažalost imamo i klizišta koja ugrožavaju stambene objekte, a mi smo kao lokalna jedinica preslabi da bi osigurali adekvatne stambene uvjete i sanaciju klizišta jer su to ogromni iznosi i dobro bi došla pomoć države – smatra.
Jedan od većih izazova je, kaže, i financiranje predškolskog odgoja koji je na teret jedinica lokalne samouprave i roditelja. 
Grad izdvaja 25 do 30 posto proračuna za predškolski odgoj, i to samo za redovan rad. Dodatno još sufinancira smještaj u privatnim vrtićima i obrtima za čuvanje djece, a kako bi se osigurao smještaj za svu djecu koje ima sve više, uređene su prostorije u zgradi Sportske zajednice, dograđen je vrtić, a uskoro kreće i izgradnja područnog objekta. 

Grad se uključio i u projekt Udruge gradova, a radi se o zajedničkom planiranju proračuna. 
– To je način direktnog uključivanja građana u pripremu proračuna za nadolazeću godinu. Na prvoj tribini im se objašnjava način predlaganja projekata uređenja/opremanja naselja za financiranje iz proračuna, a na drugoj im se prepušta da javnim glasanjem izaberu najvažnije projekte koji se uklapaju u raspoloživa sredstva. Njih gradska uprava uvrštava u prijedlog proračuna – ističe.  

Studij fizioterapije

U gradu trenutno djeluje preddiplomski studij sestrinstva, a u planu je i uvođenje preddiplomskog studija fizioterapije. Taj je studij već djelovao u Pregradi, ali je nakon šest godina prestao s radom. Upitali smo gradonačelnika hoće li ovog puta priča biti uspješnija.
– U suradnji sa Županijom, koja bi financirala 50 posto, Grad planira kupiti prostor bivše tvornice ‘EMKA’, a namjera je revitalizirati ga i osposobiti za potrebe studija sestrinstva. Riječ je o dugoročnom projektu, a želja nam je da se uz postojeći preddiplomski studij, otvori i diplomski, ali i da se omogući i studij fizioterapije te da u Pregradi izgradimo Centar izvrsnosti u zdravstvu – ističe Vešligaj.
Podsjetimo, u Pregradi je u prošlosti bio stručni studij fizioterapije koji je započeo s radom akademske godine 2008./09. kao dislocirani odjel Veleučilišta “Lavoslav Ružička” iz Vukovara. 
– Rješenjem Ministarstava znanosti, obrazovanja i sporta, Veleučilištu je uskraćena dopusnica za izvođenje tog studijskog programa u Pregradi zbog nedostatnog broja nastavnika, te akademske godine 2012./2013. godine nije upisana prva godina studenata. Tijekom 2013., Veleučilište u Vukovaru održavalo je nastavu u Pregradi za studente koji su upisali prvu godinu u akademskoj godini 2013./14., a Grad je osigurao sredstva za dolazak profesora koji su izvodili nastavu. S obzirom da je nastavak studija fizioterapije bio od interesa za Pregradu, obratili smo se Veleučilištu sa zamolbom za nastavkom suradnje, no uslijed kadrovskih promjena na Veleučilištu i neodobravanja takvog načina održavanja nastave od strane ministarstva, Veleučilište je odbilo suradnju – pojasnio je Vešligaj.

Predstojeći projekti

Što se tiče budućih projekata, a s obzirom na to da se Pregrada nalazi među 10 gradova s najmlađim stanovništvom u RH s prosječnom dobi od 42,5 godine, gradonačelnik ističe da je prioritet izgradnja novog vrtića jer doseljava sve više mladih. 
– Za izgradnju područnog objekta Dječjeg vrtića “Naša radost” smo ostvarili sredstva preko poziva Ministarstva znanosti i obrazovanja kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti, a kako bi sve i realizirali, u partnerstvu s Općinom Kraljevec na Sutli krenuli smo u projekt izgradnje područnog objekta, s ciljem omogućavanja upisa većeg broja djece čime bi se smanjile liste čekanja, povećala kvaliteta života djece i roditelja te omogućio kvalitetan predškolski odgoj. Izgradnja područnog objekta u koji bi se smjestile četiri skupine planirana je na lokaciji sajmišta kraj reciklažnog dvorišta.  Sigurno je da će kroz godinu biti realizirana i dva vrijedna EU projekta, a to su dogradnja vatrogasnog doma i izgradnja ‘skate parka’ i prometnog poligona. Također, radimo i na otkupu zemljišta za izgradnju pomoćnog igrališta za NK i ŽNK Pregrada, što je nužno s obzirom na brojnost članova, a spremno čekamo i otvaranje natječaja iz EU fondova kako bi prijavili uređenje kinodvorane, za što imamo spremnu svu potrebnu dokumentaciju. Isti je slučaj s projektom uređenja kuće Janka Leskovara – otkrio je gradonačelnik te dodao da će najveći projekt narednih godina ipak biti izgradnja sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Proslava uz jubilej

Proslava Dana grada ove se godine veže uz veliki jubilej – 500 godina “Kostelske uskrsne pištole”. 
– Ovogodišnja manifestacija završava na sam Dan grada, na Bijelu nedjelju, uz svetu misu, polaganje vijenaca na gradskom groblju te svečanu sjednicu Gradskog vijeća. Taj dan će Pregradom prodefilirati povijesne postrojbe i kuburaška društva, a za građane se sprema i podjela lovačkog gulaša. Uz to, pozivam sve da posjete događanja u sklopu “Proljeća u Pregradi” – poziva gradonačelnik, a za kraj je uputio i čestitku sugrađanima:

– S ponosom slavimo Dan našega grada i sa zahvalnošću se prisjećamo svih koji su ga gradili i doprinosili njegovoj ljepoti te čuvali tradiciju, povijest i kulturu. Iza nas su brojni realizirani projekti, a isto tako pripremamo mnoge koji će biti na ponos svima nama. Vjerujem kako ćemo zajedničkim radom, suradnjom i potporom građana ostvariti sve zacrtane planove – poručio je Vešligaj. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba