“Križevi krajputaši i kapelice poklonci Kumrovca i okolice“

Zanimljiva i edukativna izložba autorice Tatjane Brlek stiže iduće subote u Muzej “Staro selo” Kumrovec

Objavljeno: 08.04.2023. zagorjeinternational

U Muzeju “Staro selo“ Kumrovec će se u subotu 15. travnja s početkom u 16 sati otvoriti izložba “Križevi krajputaši i kapelice poklonci Kumrovca i okolice“, autorice Tatjane Brlek.

Izložba je rezultat istraživanja područja Kumrovca te 14 susjednih sela – Donji Škrnik, Kladnik, Gornji Škrnik, Brezakovec, Pušća, Kuzminec Miljanski,  Zagorska Sela, Plavić, Risvica, Ravno Brezje, Velinci, Razdrto Tuheljsko, Dugnjevec, Razvor – kojim je dokumentirano 39 križeva i kapelica poklonaca. 

Osim fotografija križeva koji se danas nalaze u spomenutim selima, izložba prikazuje vrijeme i razlog podizanja raspela, poklonca ili kapelica, tko je zaslužan za podizanje raspela, kapelice ili poklonca te podatke o majstorima koji su ih izrađivali. Predstavljeni su razlozi podizanja raspela te raspela u životu sela nekad i danas, a izložba je popraćena i katalogom koji je nastao u suradnji autorice i Vitomira Zamude iz Klanjca koji je katalog obogatio tekstovima te dr.sc. Davorina Vujčića koji je zaslužan za fotografiranje pronađenih raspela i kapelica. 

Izložba i katalog su realizirani zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i medija, a ostaje otvorena do 12. lipnja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba