Brojni građevinski projekti promijenili demografsku sliku dijela 'Lijepe naše'

U ovoj općini najbrojnija prezimena su Zhang i Wang

Objavljeno: 08.04.2023. zagorjeinternational

Pune četiri godine stalni stanovnici Komarne, ali i Brijeste s pelješke strane bili su radnici Kinezi. Ponekad ih je na gradilištima znalo biti i više od 500,  čime se doslovno preko noći udvostručio broj stanovnika u turističkim mjestima, koja ljeti ožive, a zimi opuste.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku koji su proveli popis stanovništva 2021. godine, dva kineska prezimena, Zhang i Wang, uvrštena su među deset najbrojnijih prezimena u Općini Slivno.

Wang bi u slobodnom prijevodu bilo Kralj ili Kraljević, dok bi Zhang prezime glasilo Veseljak ili Veseljković.

U službenoj objavi Državnog zavoda za statistiku, prezimena Zhang i Wang, uz Sršen, Dragobratović, Babić, Bartulović, Bjeliš, Popović, Kadijević, Mustapić, najbrojniji su u Slivnu.  

– Kada se popis radio uistinu je upisano i do 500 kineskih radnika koji su sudjelovali na izgradnji Pelješkog mosta. Znači, informacija je provjerena pa eto da ne uznemirujemo narod – objasnio je za Slobodnu Dalmaciju Denis Šešelj iz Slivna te je dodao:

– Zanimljivo je da se vjerski nitko nije izjasnio kao budist. Inače mislim da je popis stanovništva izvršen traljavo i nevaljalo ‘po babi i stričevima’ – pojasnio je Denis Šešelj, čije je prezime ispalo s liste najzastupljenijih koju je objavio Državni zavod za statistiku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba