KAKAV JUBILEJ! Kostelska uskrsna pištola odzvanja već pola tisućljeća, sve povijesne postrojbe jutros stigle u Krapinu, uskoro kreću prema Pregradi

“Rodimo se s pištolom, živimo s pištolom, slavimo s pištolom i na kraju s njom i umiremo”

Objavljeno: 08.04.2023. zagorjeinternational

Manifestacija “Kostelska Uskršnja pištola” ove godine obilježava velikih 500. godina duge tradicije pucanja. Sam program manifestacije je započeo mimohodom povijesnih postrojbi kroz Krapinu te su ih ispred ureda župana primili i zaželjeli dobrodošlicu u Zagorje domaćini, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj i župan Željko Kolar.

Predsjednik Keglevićeve straže iz Kostela Milan Flegar najavio u Krapini program “500. Kostelske uskršnje pištole”.

– Ove godine smo se, kao i nekoliko prijašnjeg godina uoči Uskrsa okupili u Krapini, bili smo kod župana na prijemu s postrojbama koje su nam došle iz cijele Hrvatske. Povod je Kostelska manifestacija, koja ove godine slavi 500. godina održavanja pucanja – ispričao je Milan Flegar te je objasnio posebnost ovogodišnje manifestacije:

– Obilježit ćemo tradicionalno s pucnjevima iz pištola, ali za razliku od prošlih godina, ove ćemo imati 500. pucnjeva u komadu za 500. godina naše tradicije. Naime, tradicija potiče od dave 1523. godine, kada su na Kostel doselili grofovi Keglevići te su sa sobom donijeli taj običaj. Njihova je straža za vrijeme Uskrsa čuvala Isusov grob, nakon čega su izlazili iz crkve te pucali iz ondašnjih pištolja, tj kubura. Naš narod je to ubrzo prihvatio i običaj traje sve do dana današnjeg – kazao je.

Značaja ovog jubileja svjesni su i u državnom vrhu te ministarstvu kulture.

– Danas će uz sve naše povijesne postrojbe biti prisutan i predsjednik Republike Hrvatske, izaslanstvo ministarstva kulture i susjedna kuburaška društva koja se bave pucanjem. Program počinje na samim zidinama Kostelgrada, nakon toga se spuštamo do crkve svetog Mirka gdje ćemo izvesti tih 500. Pucnjeva – najavio je goste Flegar.  

Uz samu udrugu, za čuvanje tradicije zaslužni su i mještani Kostela.

– Kod nas u udruzi brojimo 120 članova, ali u Kostelu bi teško našli kuću koja ne posjeduju tu vrstu naoružanja jer jednostavno je to kod nas ukorijenjeno i mi volimo reći, rodimo se s pištolom, živimo s pištolom, slavimo s pištolom i na kraju umiremo s tom istom pištolom – istaknuo je predsjednik Flegar.

Kako su jaki zvukovi pucanja, najbolje zna gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

– Svoje djetinjstvo samo proveo u Kostelu, točnije Kostelskom, tako da sam od najranijih dječačkih dana sam upoznat s tom tradicijom, dvorište moje obiteljske kuće gleda upravo na zidine Kostelgrada. Moji preci, otac, djeda i pradjed su bili streljači na što sam iznimno ponosan i drago mi je da imamo privilegiju dočekati ovako veliki jubilej – rekao je gradonačelnik Vešligaj.

Puca se iz povijesnog oružja koje danas se nema priliku često vidjeti.

– Pištola se je nazivala i kubura, makar za kuburu više vele kako je turcizam, a pištola je više autohtoni naziv. Drago mi je što baš pištola stoji u nazivu udruge jer Kostelanci su uvijek bili ponosni ljudi pa neka se naziva kako to oni zovu – pojasnio je Vešligaj.

Vrlo malo manifestacije se može pohvaliti ovako dugom tradicijom.

– Nadam se da će vrijeme poslužiti kako bi mogli poslati cijeloj Hrvatskoj jednu lijepu sliku tradicije s Kostelgrada iz Zagorja. Sutra je također dan tradicije, od Vuzmenog jutra pa do mise večernice, cijeli dan će odjekivati, prvo mužari, a nakon toga pištole sa svih kostelskih brega – zaključio je gradonačelnik Pregrade.  

Prijem povijesnih postrojbi iskoristio je župan Kolar kako bi čestitao svima koji su zaslužni za održavanje žive tradicije na velikom jubileju.

– Ove godine obilježavamo 450. godina seljačke bune, ova tradicija je 50 godina još starija. Zahvala udruzi i svima onima koji su doprinijeli njezinom radu i da ova tradicija tako dugo živi. KZŽ podupire ovu manifestaciju na Veliku Subotu tradicionalnom imam prijem svih postrojbi koje dolaze na obilježavanje pucanje iz pištole na Uskršnji Ponedjeljak i Veliku Nedjelju u Pregradu i Kostel – rekao je župan te dodatno istaknuo značenje ove manifestacije:  

– Ova manifestacija je proglašena kao nematerijalna baština republike Hrvatske, naša povijesna postroja je primljena u povijesne postrojbe ratne postrojbe te su članovi međunarodnih udruga. Ovu našu tradiciju i ime, Pregrade, Kostela i KZŽ prenose i van granica RH. Treba isto to sagledati kako pucanje više nije samo u Kostelu, nego ne postoji više ni jedan dio KZŽ gdje na neki način nije pucanje postalo dio tradicije. Na način kako Kostelani odgajaju svoju djecu, uvjeren sam da će i buduće generacije proslaviti i tisuću godina – poručio je župan Kolar.

Nakon postrojavanja svih povijesnih postrojbi u Krapini, program jubilarne Kostelske uskršnje pištole nastavlja se u Pregradi gdje je predviđen dolazak predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića u 13,30 i okupljanje kod crkve te potom odlazak u koloni pješice do Kostelgrada. Iz organizacije napominju kako u slučaju jače kiše se odustaje od samog odlaska do utvrde.  

Vrhunac jubileja će biti kod u podnožju kod crkve, gdje će se s 500 pucnjeva i simbolično obilježiti 500 godina Pištole. Tom prigodom će se također snimiti i milenijska fotografija.

Završetak programa se očekuje u 16 sati, no manifestacija se nastavlja druženjem kod Područne škole Kostel.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba