U Kumrovcu svečano otvoreno 29. Svjetsko prvenstvo u ribolovu na pastrve

BISTRO! Na Sutli će štapove ‘ukrstiti’ najbolji ribiči svijeta, a svoju repku imaju i Zagorci

Objavljeno: 23.03.2023. zagorjeinternational

Prigodno, s početkom proljeća, Hrvatsko zagorje ima čast ugostiti 29. Svjetsko prvenstvo u ribolovu na pastrve sa živim mamcima u brzim vodama. Natjecanje koje traje do nedjelje, danas je svečano otvoreno u Kumrovcu te su tom prigodom prisustvovali, osim brojnih međunarodnih timova, brojni predstavnici gradova i općina kroz koje prolazi jedna od najvažniji zagorskih rijeka, to jest Sutla iz koje će pobjednik izvući najviše pastrva.  

Na prvenstvu će nastupiti čak 11 nacionalnih reprezentacija i ekipa koje će odmjeriti snage u ovoj tehnici ribolova. Naslov svjetskih prvaka s lanjskog prvenstva održanog u Francuskoj brani reprezentacija Italije, koja je i ove godine favorit. Na Sutli se uz tehničku ekipu prvenstva okupila reprezentacija Hrvatske u ovoj disciplini, a uz nju će nastupiti i reprezentacija Krapinsko – zagorske županije, sastavljena od hrvatskih ribolovaca koji se natječaju u Hrvatskoj pastrvskoj ligi, s obzirom na to da je ovo prvenstveno nacija i klubova.  

Na samom početku svečanog otvorenja, oklopljenima se obratila izvršna direktorica Svjetskog prvenstva Ljerka Kahlina, koja je zaželjela dobrodošlici svim prijateljima, ribičima, a i političarima u pitoreskno Zagorje te je dodala posebno ribičku želju ‘bistro’.  

Domaćin ovog prestižnog događanja, načelnik Robert Šplajt pozdravio je sve okupljene i pružio dobrodošlicu u najpoznatije selo na svijetu.  

– Veseli smo i sretni što smo domaćin ovakvom prekrasnom svjetskom prvenstvu, 29. po redu u ribolovu na pastrvu i isto tako sretan sam što vidim ovoliko mnogo ekipa koji će takmičiti na rijeci Sutli – rekao je načelnik Šplajt koji je također zaželio uspješan sportski ribolov svim natjecateljima te se pridružio želji direktorice za bistrom vodom, iako je napomenuo kako Sutla teško može biti bistra.  

Iako je svjetsko natjecanje okupilo mnoštvo predsjednika, što nacionalnih ribičkih saveza, što klubova, prvu priliku za obratiti se sportašima imao je predsjednik Hrvatskog športsko ribolovnog saveza Vladimir Sever.  

– Čast i zadovoljstvo mi je što ste došli u Hrvatsku, u Krapinsko – zagorsku županiju, grad Klanjec, općinu Kumrovec, na rijeku Sutlu – zaželio je dobrodošlicu predsjednik Sever te je izrazio posebnu zahvalnost svima koji su pripomogli u organizaciji prvenstva.  

U današnje vrijeme briga o prirodi se stavlja u prvi plan, tako i regulacija ribolova. Sportski aspekt opet sa sobom povlači određena prava i pravila.

– Ovo je izrazita disciplina u lovu na pastrve, to je jedan vrlo specifičan sustav ribolova koji u svijetu nije baš zakonski odobren niti je u Hrvatskoj, međutim kroz zakon o slatkovodnom ribarstvu u slučaju organizacije svjetskih prvenstava zbog turističke promocije se dozvoljava ta tri dana takav vid ribolova – pojasnio je Sever te je dodatno pojasnio sam format natjecanja.

– Sutra imamo trening, nakon čega slijede dva dana natjecanja u kojima ribiči izlaze ukupno osam puta na vodu. Boduje se tako što se nakon svakog izlaska koje traje 40 minuta zbroje sve ulovljene pastrve te onaj koji nakon dva dana ima najveći broj ulovljenih pojedinih riba je pobjednik, odnosno ne gleda se kilaža ulova – objasnio je predsjednik.

Osim iznimne časti koje donosi bilo koje svjetsko prvenstveno, specifično za ribolov je odvijanje samog natjecanja na četiri lokacije kroz Zagorje, stoga se okupljenima također obratio župan Željko Kolar.  

– Vjerujem da će najpoznatije selo na svijetu gdje je rođen Josip Broz Tito i grad Klanjec biti sjajni domaćini – poručio je župan te je iskoristio ovu prigodu za naglasiti samo ljepotu rijeke Sutle.

  

Kako to i priliči jednom ovako velikom i iznimno važnom događanju, čast otvorenja 29. prvenstva je pripala predsjedniku Svjetske ribolovne federacije za slatkovodni ribolov, Ugo Claudio Matteoli, koji nije sakrivao oduševljenje ponovnog dolaska u Hrvatsku.  

– Iznimno sam sretan što mogu biti ovdje, jer inače se ovakva prvenstva organiziraju u Francuskoj, Italiji ili Bugarskoj. Ovakve prigode su odličan poticaj za razvoj turizma u kontinentalnim regijama – poručio je predsjednik Matteoli koji se je okupljenima također obratio na službenom francuskom jeziku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba