Novi pametni alat u arsenalu policije za pijane vozače

‘Dreger’ je prošlost, stižu kamere koje će vidjeti kome se cakle oči 

Objavljeno: 23.03.2023. zagorjeinternational

Australska tvrtka Acusensus koja surađuje sa Saveznim uredom za sigurnost cestovnog prometa i Sveučilištem Griffith, razvija tehnologiju utemeljenu na umjetnoj inteligenciji koja će mjeriti vozačevu pozornost, vrijeme reakcije, kontrolu i određivati razine oštećenja, piše Revija HAK. 

Koristeći obrasce ponašanja vozača kod prebrze vožnje, obrazaca putanje i bočna kretanja unutar voznih traka, tehnologija može poslati informacije lokalnim policijskim službenicima kako bi poduzeli daljnje radnje, prenosi Danica.

Čelnici Acusensusa kažu za australsku televiziju 7News da se koristi simulator koji prikazuje računalno generirane verzije stvarnih cesta u više australskih gradova kako bi se naučilo ponašanje vozača koji su trijezni ili pijani.

Vozači se testiraju u simulatoru pod utjecajem alkohola kako bi se prikupili podaci o njihovim obrascima vožnje. Uređaj će se najprije testirati u nepomičnoj prikolici nekoliko stotina metara od policijskih patrolnih automobila.

Kamera će snimati vozila u prolazu kroz brojne kamere, infracrvenu bljeskalicu, leće i sustav filtriranja, a zatim ih unijeti u softver temeljen na umjetnoj inteligenciji koji će otkriti potencijalne vozače pod utjecajem alkohola ili opijata.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba