Potvrdio premijer Plenković

Roditelji njegovatelji ipak će primati naknadu 10 mjeseci nakon smrti djeteta

Objavljeno: 20.03.2023. zagorjeinternational

Nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a, premijer Andrej Plenković davao je izjave za medije i pritom rekao kako će roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta ipak dobivati naknadu 10 mjeseci, prenosi Jutarnji list.

– Čuli smo poruku Sabora kada je riječ o Zakonu o socijalnoj skrbi i naknadi za roditelje njegovatelje. Danas sam obavio konzultacije s ministrom Piletićem i dao sam mu nalog da se poveća naknada koju će on predložiti u novom Zakonu o socijalnoj skrbi za roditelje njegovatelje i drugo, da se definira period kojim bi se naknada dala roditeljima njegovateljima u slučaju da im dijete premine za 10 mjesec – rekao je Plenković.

Također, dodao je da se ide i sa Zakonom o osobnoj asistenciji i sa Zakonom o inkluzivnom dodatku. 

– U ta tri zakona koja su u nadležnosti ministra Piletića, svi zakoni i promjene idu i u smislu opsega polja primjene, dakle veći broj korisnika i u smislu iznosa naknade sredstava – dodaje premijer.

Osvrnuo se I na subotnji prosvjed liječnika u Zagrebu, kazavši kako je ministar zdravstva Vili Beroš dobio uputu da nastavi dijalog sa svim predstavnicima različitih udruga, komora… te da izvijesti Vladu kako bi zajedno učinili dodatne napore za boli položaj liječnika u zemlji.

Podsjetimo, prošlog je tjedna vladajuća većina u Saboru odbila prijedlog oporbe da se roditeljima njegovateljima omogući naknada šest mjeseci nakon smrti djeteta. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba