Poznati psiholog tvrdi kako su videoigre sve samo ne štetne

“Igrice nisu samo za djecu – korisne su i za mozak odraslih”

Objavljeno: 21.03.2023. zagorjeinternational

Roditelji svakodnevno muku muče između dilema, priuštiti najnovije tehnologije koje imaju njihovi vršnjaci ili ograničiti vrijeme ispred ekrana. Do sad je bilo uvrijeđeno mišljenje kako vrijeme ispred monitora ili telefona je štetno, stoga je pravo iznenađenje je savjet jednog od najpopularnijih američkih psihologa Adama Granta. On smatra da je greška braniti djeci da igraju videoigre, a to je objavio na Instagramu, gdje njegove riječi upija 1,9 milijuna pratitelja. 

– Umjesto da djeci govorite da ne igraju videoigre, i vi biste ih trebali igrati. U usporedbi s djecom koja ih ne igraju, ona koja se igraju tri sata dnevno imaju bolju memoriju i kontrolu impulzivnog ponašanja – napisao je na Instagramu te dodao da eksperimenti pokazuju kognitivne prednosti i za odrasle, piše Index

– Videoigre su oblik vježbe za mozak. Naravno, učinci se razlikuju ovisno o vrsti igre, ali analize više od 50 eksperimenata pokazuju jasne pozitivne strane – tvrdi psiholog. 

Grant ističe i da strah od negativnog učinka videoigara na djecu nije znanstveno dokazan. 

– Takve glasine su preuveličane. Čak 101 studija na 106 tisuća djece i tinejdžera kaže da videoigre imaju zanemariv utjecaj na ocjene djece, depresiju, pažnju i ponašanje. Samo 3.1 posto ispitanika pokazalo je problematično ponašanje, što je najvjerojatnije posljedica mentalnih problema, a ne videoigara – pojašnjava. 

Psiholog ističe da ne zagovara nasilne igre. On i njegova djeca preferiraju Mario Kart, Roblox i Minecraft. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba