Nije se radilo o kleveti kada je rekla da Markić zarađuje na kontracepcijskim pilulama

SUD ODLUČIO: Željka Markić izgubila spor protiv novinarke Danke Derifaj 

Objavljeno: 27.02.2023. zagorjeinternational

Zagrebački Općinski kazneni sud odbacio je tužbu Željke Markić protiv novinarke Danke Derifaj koju je Markić tužila zbog klevete uz tvrdnje da je u svibnju 2016. u emisiji RTL Direkt objavila neistinite informacije kako tvrtka Željke Markić zarađuje na prodaji kontracepcijskih pilula, te abortivnih sredstava. Derifaj je to stavila u kontekst njezina sudjelovanja u Hodu za život, te javnim istupima protiv abortusa.

Derifaj je još u svibnju 2021. godine oslobođena krivnje u konkretnom postupku, no Markić je uložila žalbu, pa je Županijski sud presudu ukinuo. 

Sada je stigla nova oslobađajuća presuda, na koju se Markić ponovno može žaliti, a rok za žalbu je do svibnja 2024. godine kada zastupa zastara jer bi slučaj tada napunio osam godina, piše Telegram

Markić je cijelo vrijeme tvrdila da njena tvrtka nije imala nikakve veze s kontracepcijskim i abortivnim sredstvima, zbog čega je tvrdnje novinarke Derifaj okarakterizirala kao klevetu.

– Kada je netko protiv pobačaja, onda je vrlo neobično da zarađuje od tableta koje sprječavaju začeće? Hrvatska je trenutno po upotrebi kontracepcije među zadnjima u Europi. Kada bi došlo do zabrane pobačaja porasla bi i potražnja za kontracepcijom. Siguran prihod za one koji je prodaju, zar ne? – navela je to Derifaj u članku kojeg je napisala nakon objave televizijskog priloga.

Markić je govorila da njena tvrtka nije bila vezana za kontraceptive, a da je to rekla i novinarki, no njena izjava nije adekvatno prenesena. 

Jadranka Sloković, odvjetnica novinarke, rekla je kako tužiteljica uopće nije dokazala da nema veze s farmaceutskim tvrtkama koje prodaju kontraceptive.

– Uvjerenje da je neka činjenica točna na temelju određenih izvora ekskulpira počinitelja. U ovom slučaju Danka Derifaj je na službenoj stranici tvrtke u vlasništvu Željke Markić utvrdila da se među sponzorima nalaze firme koje proizvode kontracepcijska i abortivna sredstva, te da ona s njima surađuje – kazala je odvjetnica. 

Općinski kazneni sud u Zagrebu ponovno je donio oslobađajuću presudu, a zaključeno je da je za izvještavanje o tvrtkama s kojima Željka Markić surađuje postojao javni interes, te da pri tome novinarka Derifaj nije imala namjeru klevetanja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba