Evo što je ŽUC KZŽ realizirao prošle godine i u kolikoj svoti

SIROVEC NAJAVLJUJE: U ovoj godini planiramo radove i aktivnosti u vrijednosti od 16,4 milijuna eura

Objavljeno: 24.02.2023. zagorjeinternational

Županijska uprava za ceste održala je konferenciju za medije u Krapini na temu aktivnosti koje su provedene kroz 2022. godinu, a najavljeni su i daljnji planovi za ovu godinu. 

Izvještaj aktivnosti na cestama kojima upravlja ŽUC prezentirao je ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec objasnivši podjelu javnih cesta na autoceste od kojih kroz KZŽ prolazi A2 Zagreb – Macelj, odnosno koridor E59, a zatim su tu državne, županijske i lokalne ceste. Ceste za koje je ŽUC zadužen su županijske i lokalne od kojih u KZŽ ima ukupno 670,91 kilometra. 

– U protekloj godini ugovoreni su i izvršeni radovi u vrijednosti od nešto više od 42,6 milijuna kuna ili 5,6 milijuna eura. To su radovi redovnog održavanja županijskih i lokalnih cesta u vrijednosti od 21,5 milijuna kuna, radovi izvanrednog održavanja izvršeni u vrijednosti 4,6 milijuna kuna i radovi dodatnog ulaganja odnosno sanacije klizišta izvršeni u vrijednosti nešto više od 3,5 milijuna kuna. ŽUC je također radio i na rekonstrukciji cesta a vrijednost tih radova je 6,3 milijuna kuna – prezentirao je ravnatelj Sirovac i dodao kako se u ovoj godini planiraju radovi i aktivnosti u vrijednosti 16,4 milijuna eura. 

Konferenciji za medije ŽUC-a KZŽ prisustvovao je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar koji je bio izuzetno zadovoljan radnom učinjenim.

– Sanacija propusta i klizišta je napravljena na kvalitetan i moderan način koji je prilagodio te propuste stvarnim potrebama današnjeg prometa – rekao je Kolar pa se osvrnuo na povećanje proračuna za tekuću godinu. 

– To je ogroman iskorak. Ovdje je po prvi puta KZŽ, a kroz EU fondove u sektoru prometa i obrazovanja sami možemo kreirati i povlačiti sredstva. To je prošle godine rezultiralo potpisivanjem ugovora od 55 milijuna kuna, od kojih je ŽUC uzeo oko 21 milijuna, a ostatak su to odradili gradovi i općine. Sada, nakon izmjene zakona, otvorila nam se mogućnost da do 30. lipnja realiziramo još niz projekata vezanih za sanaciju prometnica, za propuste i klizišta. Sada smo došli do ukupnog iznosa od 8,3 milijuna eura odnosno preko 62 milijuna kuna. U drugoj fazi na raspolaganju je 15 milijuna eura, od čega 5,5 milijuna ide za ŽUC, a ostatak od 9,5 milijuna eura realizirat će općine i gradovi – rekao je Kolar. 

Za kraj, župan je još jednom podcrtao količinu obavljenog posla. 

– Ogroman posao smo odradili izuzetno kvalitetno, ogroman posao je pred nama, ali sam uvjeren da ćemo uz ogroman angažman svih uspješno realizirati zacrtano. U dogovoru s ministrom Bačićem povećali smo alokaciju kako bi se svi radovi završili na vrijeme – zaključio je Kolar. (Nikola Turin)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba