Pozitivna atmosfera privlači sve više čitatelja

U Gradsku knjižnicu Krapine ugradit će se lift

Objavljeno: 23.02.2023. zagorjeinternational

Gradska knjižnica Krapina radi punom parom na novitetima i unaprijeđenu svoje ponude, ali i knjižničarskog iskustva za korisnike. Povodom osvrta na dosad ostvarene projekte, one koji su trenutno u razradi i buduće planove danas je između redova knjiga krapinske knjižnice održana konferencija za medije.   

Ostvarene projekte, kao što je nova stolarija u knjižnici i na pročelju same zgrade predstavila je ravnateljica knjižnice Maja Vukina Bogović te je se ovom prilikom zahvalila Ministarstvu kulture i Gradu Krapini bez čijih sredstva napredovanje knjižnice ne bi bilo moguće, barem ne u dosadašnjem tempu. 

Kako bi knjižnica pratila današnji užurbani život ljudi koji sve više gube čitalačke navike, ravnateljica Vukina Bogović prezentirala je projekte kojima žele privući čitateljstvo. Također je istaknula uspješnosti prijavljenih projekata kod ministarstva – čak osam od 11 ih je prihvaćeno što daje dodatni elan i financijsku potporu za daljnji rad na raznim manifestacija, kao i daljnjoj izmjeni stolarije, nabavci računalne opreme i igraćih konzola za djecu i mlade te opremanju dječjeg odjela, kako bi bio što više prilagođen djeci i tek rođenim bebama koje dolaze u sklopu projekta ‘Librići‘.   

– Uskoro započinje mjesec ožujak koji se obilježava kao mjesec Marije Jurić Zagorke. Ove godine je 150. obljetnica njezinog rođenja i baš na njezin rođendan imat ćemo dva performansa, jedan za školski uzrast i jedan za odrasle – najavila je ravnateljica.  

Knjižnica postaje upravo ono što i jest, a to je prava županijska knjižnica koja ima otvorena vrata svim korisnicima, građanima, ne samo ljudima iz Krapine i okolice već i puno šire.   

– Prijavili smo projekt ‘Digitalizacija’  što će nam napokon omogućiti i e – knjige. Tako će građani moći čitati knjige preko ekrana, a uskoro se nadamo e – zaki  kako bi se mogle učlaniti i osobe iz inozemstva, čitati naše e- knjige i gledati digitaliziranu građu, a da ne mora niti ući u knjižnicu – rekla je ravnateljica Vukina Bogović.  

Uz otvaranje vrata knjižnica, putem projekta ‘Kuc, kuc, knjižnica!’ knjižnica bliže dolazi i ljudima starije dobi.   

– Suradnju imamo s ustanovama, udrugama, radom, županijom, ministarstvom, stoga prekrasni projekti dolaze, a jedan takav je ‘Kuc, kuc, knjiga’ i ‘Kuc, kuc, knjižnica’ gdje zapravo izlazimo iz knjižnice i obilazimo starije ljude koji ne mogu doći u našu knjižnicu pa im nosimo2 knjige kako bi i dalje bili aktivni članovi – ispričala je ravnateljica Vukina Bogović.  

Konferenciji je prisustvovao i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović koji je izuzetno impresioniran radom i zalaganjem same knjižnice. Istaknuo je kako knjižnica doista ima za sve uzraste od najmanjih ‘Librića’ do onih najstarijih građana nešto za ponuditi, bilo to u obliku manifestacija ili programima radionica.   

– Uz to što Grad ima osigurano 150.317 eura za knjižnicu kroz prijavljene projekte, sredstva će biti dodana jer u konačnici – knjižnica nema drugog izvora prihoda osim članarina – rekao je Gregurović.  

 Grad ove godine slavi svoj 830. rođendan, a u sklopu proslave bit će organizirana brojna događanja, a u koja se uključuje i knjižnica koja stvara pozitivnu atmosferu koja će privući ljude iz svojih domova u knjižnicu.   

– Priprema se dokumentacija preko Pučkog otvorenog učilišta za izradu zajedničkog lifta, kako bi i osobe s invaliditetom mogle doći i do Male dvorane POU i do prostora u knjižnici kako bi ti prostori bili otvoreni prema svima i kako bi se svima pružale jednake mogućnosti da posjete razna događanja i sadržaje – najavio i zaključio je Gregurović. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba