Uskoro će nas pokapati strana uvozna radna snaga

U Hrvatskoj kronično nedostaje grobara 

Objavljeno: 17.02.2023. zagorjeinternational

U skoro svakoj mjesnoj zajednici u Hrvatskoj već dugi niz godina ima više umrlih nego rođenih te se tu javlja potreba za razmišljanjem o temi koja je mnogima neugodna i s kojom se većina susreće tek kad mora. Naime, ljudi su jedino biće na ovom svijetu koje se suočava s vlastitom smrtnošću, konkretno to znači da u Hrvatskoj uskoro neće biti ljudi, a prije toga posljednje neće imati tko pokopati. 

Za deficitarno zanimanje grobara nude se plaće do 1061 eura, godišnje nagrade, regresi, božićnice, no komunalne tvrtke diljem Hrvatske muče se s ukopima, neke su organizirale samo jutarnje sprovode zbog nedostatka radnika, a na posao sad zovu i umirovljenike. 

– Opis posla: održavanje groblja, ukop umrlih osoba i uređenje javnih površina. Puno radno vrijeme, zaposlenje na neodređeno, a mogu se javiti i umirovljenici. Ne treba imati ni završenu osnovnu školu, dovoljni su niži razredi, iskustvo nije uvjet. Rok za prijave je 10. ožujka – natječaj je to koji je objavio ‘Domus’ iz Rakovca u Zagrebačkoj županiji, tvrtka koja traži grobara. 

To je zanimanje postalo jedno od najtraženijih na tržištu radne snage. Zbog nedostatka radnika, ludbreška komunalna tvrtka ‘Lukom’ morala je čak ograničiti broj dnevnih ukopa na tri jer je samo osam grobara koji pokrivaju dvanaest groblja. Komunalna poduzeća diljem Hrvatske drže otvorene natječaje. Iako u njima, kako ne bi bilo diskriminacije po spolu, piše da se traže grobari ili grobarke, žene se ne zapošljavaju. Plaće koje se nude kreću se od 663 do 1061 eura, piše Večernji list.  

Komunalno poduzeće ‘Pre-kom’ iz Preloga vozačku dozvolu za ‘B’ kategoriju stavilo je kao uvjet, a nudi stimulativna primanja, naknadu za trošak prijevoza ili cipelarinu od 79 eura naviše, plaćeni topli obrok od 663 eura, godišnju nagradu do 663 eura, regres, božićnicu,uskrsnicu i dar za djecu. Radno iskustvo nije važno.  

– Teško je… Imam dvije ekipe za kopanje, a da se jednoj ekipi nešto dogodi, da bude spriječena, nastao bi problem. Gotovo sva komunalna poduzeća danas traže grobare. Nije sve u plaćama, jednostavno nema ljudi, a taj isti problem postoji u svim djelatnostima, ne samo našoj. Razmišljali smo o zapošljavanju stranaca, ali odustali smo jer se zasad uspijevamo nekako krpati s našim ljudima, ali ako to više ne budemo mogli, morat ćemo zaposliti strance. Na sprovodu morate imati šest, sedam ljudi. Četvorica nose lijes, jedan ili dvojica križ i vijence, pa znamo sklapati ugovore i s umirovljenicima za te poslove – kaže za Večernji Nenad Kocijan iz tvrtke ‘5P International’ iz Koprivnice. 

Predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske Damir Sapanjoš potvrđuje za Večernji da je teško doći do radnika koji rade na grobljima, kako komunalnim poduzećima, tako i privatnicima koji obavljaju poslove ukopa.  

Hrvatska obrtnička komora već godinama organizira ispit stručne osposobljenosti za zanimanje pogrebnika. Počeli su 2016., a propisani su Zakonom o pogrebničkoj djelatnosti. Moraju proučiti literaturu, među ostalim naslove kao što su “Pravo i pravni propisi u obrtništvu”, “Osnove gospodarstva”, “Gubitak i žalovanje – priručnik za osposobljavanje pogrebnika” Nova generacija na ispit stručne osposobljenosti pristupit će 25. ožujka. U Hrvatskoj se godišnje organizira između 50.000 i 60.000 pogreba. 

Nedostatak radnika koji kopaju grobne jame te nose i spuštaju lijesove problem je i u drugim zemljama. U Njemačkoj, na primjer, taj posao nude i umirovljenicima te studentima putem student-servisa. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba