Lokalni dionici zajedno za kvalitetnije sutra

Kroz Koaliciju za ranu intervenciju do lakšeg snalaženja u kompleksnom sustavu 

Objavljeno: 16.02.2023. Vanja Hozmec

U Poslovno – tehnološkom inkubatoru Krapinsko – zagorske županije je, u organizaciji Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu i u suorganizaciji Krapinsko – zagorske županije, održan tematski skup “Rana intervencija u djetinjstvu u Krapinsko – zagorskoj županiji: analiza potreba i kako dalje“

Konferencija o ranoj intervenciji je održana 4. listopada prošle godine s ciljem stvaranja Koalicije za ranu intervenciju u djetinjstvu, a kako je otkrila Marta Ljubišić, predsjednica Upravnog odbora Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu, na području županije su se od tada dogodile dvije vrlo važne stvari.

Sporazum 

– Oformljena je Koalicija dionika za ranu intervenciju u djetinjstvu s ciljem zagovaranja promjena koje će usluge učiniti dostupnijima i kvalitetnijima, a u tu su koaliciju ušle brojne udruge, ustanove i slično. Isto tako, značajan resurs za ranu intervenciju u djetinjstvu su dječji vrtići koji nemaju svoju udrugu, zato su oni oformili Mrežu djelatnika dječjih vrtića u koju su ušli svi djelatnici dječjih vrtića koji rade s djecom s teškoćama u razvoju i žele taj svoj rad unaprijediti – rekla je Ljubišić te dodala da će se danas sklopiti i sporazum između Mreže djelatnika dječjih vrtića i Koalicije za ranu intervenciju u djetinjstvu.

– Oni će surađivati na međusobnom osnaživanju, boljem korištenju zajedničkih resursa, podjeli znanja, stručnoj podršci i slično, a surađivat će i na temi međusobnog povezivanja kako bismo išli prema integriranom pristupu ranoj intervenciji u djetinjstvu te će surađivati u samom zagovaranju kvalitetnih i dostupnih usluga u županiji – rekla je Ljubišić. 

Što se tiče samog skupa ‘Analiza potreba i kako dalje’, Ljubišić je otkrila da je provedena analiza potreba različitih dionika rane intervencije, prije svega roditelja koji najbolje znaju što im treba, zatim stručnjaka iz različitih sektora (obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi…), ali i organizacija civilnog društva koje je spona između građanstva i vlasti, a sve s ciljem stvaranja sustava rane intervencije u županiji. 

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug posebno je istaknula kako su potrebe za uslugama rane intervencije sve veće, iako su one visoko na listi prioriteta Krapinsko – zagorske županije, a osobito one usluge koje se odnose na djecu s teškoćama u razvoju.

Nužno 

– Posljednjih desetak godina bilježimo snažan razvoj usluga u tom području, počevši od razvijanja mreže logopedskih kabineta, edukacija za stručnjake, opremanje kabineta pri Specijalnoj bolnici u Krapinskim Toplicama, a nakon toga i oformljavanja posebnih kabineta za ranu intervenciju pri Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice koji je u potpunosti financiran sredstvima Krapinsko – zagorske županije, ali i dodatnog stručnjaka. Time su liste čekanje svedene na minimum – podsjetila je Gregurović Šanjug.

Te su usluge bile potrebne i one su u određenoj mjeri odgovorile na postojeće potrebe, no činjenica je, kako je rekla Gregurović Šanjug, da potreba za ovakvom vrstom usluga kontinuirano raste, a i predviđanja kažu da će u budućnosti te potrebe biti još izraženije. Prostora za rad, proširenje i poboljšanja ima, no ovaj je projekt zato i izuzetno važan.

– Rezultati projekta bit će smjerokaz u daljnjem razvoju usluga, a drugi važan aspekt odnosi se na umrežavanje svih sudionika u ranoj intervenciji. Rana intervencija je specifična usluga koja zahtjeva povezivanja stručnjaka iz sektora zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi što nije uvijek lako, ali povezivanje i suradnja doprinosi što jednostavnijem snalaženju u kompleksnom sustavu – poručila je na kraju Gregurović Šanjug.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba