Najave s najznačajnijih tržišta

POČETAK PADA CIJENA: Rabljeni automobili bili su i skuplji od novih

Objavljeno: 04.02.2023. zagorjeinternational

Kako piše revija HAK, više od dvije godine trgovci rabljenim automobilima trljali su ruke od sreće, a sada se situacija mijenja. Takve su najave s najznačajnijeg svjetskog tržišta, SAD-a, koje u gotovo svemu još diktira trendove. S pandemijom koronavirusa prorijedila se ponuda novih vozila zbog problema s opskrbom čipovima pa su rabljena vozila počela dobivati na cijeni do neslućenih razina – neki godišnjaci bili su skuplji od novih automobila.

The New York Times pak piše da cijene rabljenih sada padaju, odnosno da se tržište normalizira, uz dramatičnu krizu velikih trgovaca poput ‘Carvane’. U posljednjem kvartalu prošle ‘Carvana’ je imala gubitak od 500 milijuna dolara i otpustila je 4000 zaposlenika.

Vrijednost rabljenih vozila u SAD-u pala je za 14 posto prošle godine te će pasti za još 4 posto ove godine.

Razlozi? Amerikanci kupuju manje rabljenih automobila zbog straha od recesije i povećanja kamatnih stopa na kredite. One su rasle zbog obuzdavanja inflacije, kao što znamo svi mi ekonomisti-početnici. Američki trendovi obično su značajni i za europsko tržište pa ćemo vidjeti što i nas čeka, piše Poslovni.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba