Izvještajni sabor Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata KZŽ

“Ministarstvu branitelja uputit će se prijedlog da se u Zagorju izgradi Veteranski centar”

Objavljeno: 29.01.2023. zagorjeinternational

Glavne aktivnosti Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Krapinsko – zagorske županije su uključivanje u brojne aktivnosti šire zajednice i briga o braniteljskoj populaciji, izvijestio je Radio Stubica s izvještajnog sabora održanog u Dubravi Zabočkoj. Kako je istaknuo predsjednik udruge Josip Horvatin brojne su aktivnosti ove udruge, pa se tako njezini članovi uključuju u aktivnosti lokalnih zajednica pomažući u organizaciji njihovih raznih događaja i manifestacija, koncerata, adventa, sportskih natjecanja i brojnih drugih. Organiziraju se i hodočašća branitelja, kao i obilasci mjesta na kojima su se vodile borbe, poput Vukovara, Škabrnje i drugih. Priređuju se tijekom godine i četiri memorijala u spomen na preminule zagorske branitelje, a radi se i na informatičkom opismenjivanju braniteljske populacije, jer kako je istaknuo Horvatin, danas je bez barem osnovnih informatičkih znanja teško funkcionirati, pratiti zbivanja i uključivati se u razne aktivnosti i život zajednice.
Prošle je godine podijeljeno stotinu računala, a za ovu ih je već osigurano 120. Ni jedan član udruge nije bez računala, a ona se doniraju i drugim potrebitima, poput raznih udruga i brojnim drugima, tako je do sada ukupno podijeljeno preko 1100 računala, printera i druge informatičke opreme.

Josip Horvatin

– Posebno nam je važna briga o zdravlju braniteljske populacije. Znamo da je ona sve starija, da je zdravlje mnogima načeto još u Domovinskom ratu, i zato smo omogućili sistematske preglede u zabočkoj bolnici za braniteljsku populaciju. Možemo reći da su ti pregledi već nekim našim braniteljima spasili ili barem produljili život – rekao je Horvatin. Istaknuo je i da su kao udruga inicirali da se braniteljima vrati 10 posto mirovine, što je sada najavljeno da će Vlada i učiniti.
Što se tiče planova za naredno razdoblje, nastavit će se sa svim dosadašnjim aktivnostima, a odlučeno je također da se Ministarstvu branitelja uputi prijedlog da se na području Krapinsko -zagorske županije izgradi Veteranski centar. Također se planira nastaviti s promicanjem istine o Domovinskom ratu, za što ova udruga ima i dopusnicu Agencije za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu prosvjete.
Branitelje su pozdravili i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek te predsjednik Podružnice udruge Sisačko -moslavačke županije Stjepan Hrasnik.

Nakon izvještajnog sabora održan je Memorijal u kartaškoj igri bela „Goran Šoštar“, u spomen na rano preminulog člana udruge koji je ostavio neizbrisiv trag poglavito u informatičkom opismenjavanju hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Na memorijalu se natjecalo 12 ekipa, a zlatnu medalju i pehar osvojili su Zvonko Vlahović – Veljko Horvat, srebrnu medalju i pehar Josip Janžek i Branko Bratković, brončanu medalju i pehar Stjepan Kukolja i Boris Krznar. Najboljim kartaši nagrađeni su peharima i medaljama, a udruga je za sve članove i goste osigurala hranu i piće. U jutarnjim satima delegacija Udruge položila je cvijeće i zapalila lampione na grobu pokojnog hrvatskog branitelja Gorana Šoštara na gradskom groblju u Donjoj Stubici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba