U Poreču će se održati EURO za U-19 reprezentacije, a kockasti dres obući će i Leon Jedvaj (18) iz Gornjeg Jesenja

˝Velika je čast i super osjećaj predstavljati Hrvatsku i trenirati s najboljima iz cijele zemlje˝

Objavljeno: 22.01.2023. Valentina Cigula

Hrvatska će ove jeseni, od 3. do 10. rujna, biti domaćin Europskog prvenstva u futsalu za U-19 reprezentacije. Čast da u reprezentativnom dresu zaigra u Sportskoj dvorani ‘Žatika’ u Poreču dobio je i 18-godišnji Zagorec Leon Jedvaj iz Gornjeg Jesenja, igrač malonogometnog kluba ‘Futsal Zagorje’. Leon je zajedno sa suigračima iz reprezentacije ovog tjedna na pripremama u Srbiji, a za nas je uspio izdvojiti nekoliko minuta i otkrio nam je kakav je osjećaj biti dio reprezentacije, kako su izgledali njegovi sportski počeci, kakvi su uvjeti za treniranje futsala u Zagorju, ali i neke planove za budućnost.

Kakav je osjećaj biti jedini Zagorec koji će zaigrati u reprezentativnom dresu na tako važnom natjecanju? Kakva su vam očekivanja od EURO-a?

Velika je čast i super osjećaj predstavljati Hrvatsku i trenirati s najboljima iz cijele zemlje. Od EURO-a očekujemo naravno, što bolji plasman. Neće biti lako, sve reprezentacije imaju sjajne ekipe, pogotovo Španjolska i Portugal. Super je što smo domaćini i tu vidim prednost, naravno uz podršku i navijanje s tribina.

Kako se slažete sa suigračima iz reprezentacije?

Ekipa u reprezentaciji je sjajna, odlična smo ekipa na terenu, a i van njega, što je također izrazito bitno za dobar rezultat. Naravno, to su najbolji pojedinci iz cijele Hrvatske, većinom dečki iz klubova koji igraju prvu ligu tako da kvalitete ne nedostaje.

Kako su izgledali vaši sportski počeci – kako ste se odlučili za futsal?

Nogomet sam počeo trenirati sa šest godina u Nogometnom klubu Zagorec, a futsal s 15 godina u Malonogometnom klubu Jesenje. U početku sam trenirao veliki i mali nogomet paralelno, ali zbog nemogućnosti usklađivanja treninga, više sam se posvetio futsalu. Treniram svaki dan po nekoliko sati, u klubu, u teretani i na igralištu.

Igrač ste Malonogometnog kluba ‘Futsal Zagorje’. Kako biste ocijenili godinu iza nas? Kakvi su uvjeti za treniranje futsala u Zagorju, kakva je njegova popularnost u odnosu na veliki nogomet?

Godinu iza nas ocijenio bih vrlo uspješnom, uzimajući u obzir da smo kao juniori bili peti u Hrvatskoj. Klub je od ove sezone promijenio i ime, tako da se zapravo kreće od nule i stvara se neka nova priča. Uvjeti za futsal u Zagorju su dobri, ali ima još puno mjesta za napredak. Veliki nogomet je i dalje popularniji od futsala, ali zbog održavanja čestih turnira i sličnih događanja, futsal postaje sve popularniji. Veliku ulogu u tome imalo je MNK Jesenje, sadašnje ‘Futsal Zagorje’ zbog svojih sjajnih rezultata na području cijele Hrvatske. Također moram napomenuti da sam jako ponosan što sam prošle godine bio dio ekipe Srednje škole Krapina koja je bila državni prvak u futsalu.

Kakvi su vaši planovi u budućnosti?

Planovi su definitivno nastaviti igrati nogomet, u rujnu dolazi EURO kojem se izrazito veselim. Naravno, plan je i upisati fakultet nakon završetka srednje škole. Želja mi je upisati kineziološki fakultet, odigrati EURO i onda ćemo vidjeti dalje.

Kako provodite slobodno vrijeme?

Volim uvijek biti aktivan i iskoristiti maksimalno od svakog dana. Slobodno vrijeme volim provoditi u prirodi s prijateljima, družeći se s obitelji i trenirajući dodatno uz obavezne treninge.

FOTO: AFC Universitas

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba