Provjerili smo kamo ove godine zagorski učenici odlaze na najvažnije putovanje tijekom školovanja

Neki ostaju doma, drugi bi u Španjolsku, Crnu Goru ili Hrvatsku, no jedno je sigurno – bit će to kraće nego inače

Objavljeno: 22.01.2023. zagorjeinternational

Nakon dvije godine pandemije u kojima su putovanja bila ograničena te time generacije zakinute za jedno od najljepših srednjoškolskih iskustva na kakva su prethodne generacije bile naviknute, maturalci se, na radost učenika, ipak polako vraćaju na nekadašnje standarde.  
Proteklih godina učenici srednjih škola su kao sigurnu opciju većinom odabirali upoznavanje Hrvatske za maturalna putovanja, no znamo kako većina učenika sanja o dolasku na maturalac u inozemstvo.    
Povodom početka planiranja maturalnih izleta, razgovarali smo s ravnateljima i odgovorim ljudima za putovanja u srednjim školama Krapinsko – zagorske županije. Otkrili su nam želje i nadanja svojih učenika te kako je to bilo prošlih godina. Koliko smo uspjeli razaznati, nema konsenzusa među zagorskim školama, već svaka  zasebno, u skladu s mogućnostima roditelja svojih učenika, odlučuje o destinaciji. Jedina zajednička stvar je smanjivanje broja dana provedenih na maturalcu, u skladu s nepovoljnom financijskom situacijom.    

Ilustracija

Sigurno i provjereno

U zabočkoj Gimnaziji Antuna Gustava Matoša odlučili su se tako na sigurnu i provjerenu soluciju.
– Prošle godine učenici naše škole bili su u Splitu i Makarskoj te se ove godine također ide u Hrvatsku, zbog sigurnosti naših učenika u vezi korone. Interes među učenicima je dobar, no očekujem ipak nešto manji zbog visokih troškova. Povoljnija je cijena kada idu sva četiri razredna odjela – rekla nam je ravnateljica AGM-a Bibijana Šlogar.  
U Srednjoj školi Zabok vlada slično razmišljanje, ali se planovi za ovu godinu tek dogovaraju.  
– Kod nas idu dva maturalca ove godine u Hrvatsku, za sad su tek u toku javni pozivi. Roditelji i učenici su odlučili o destinaciji, bit će to Korčula i Biograd na Moru. Kroz godinu imamo u planu puno jednodnevnih izleta za naše učenike – poručuje ravnateljica Draženka Jurec.  
Tradicionalno, učenici trećih razreda Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka na maturalac odlaze krajem kolovoza, ali prošle godine se nije išlo te se baš zbog toga ove godine nadaju odlasku.
– Stavili smo maturalno putovanje u kurikulum, planiramo ići ove godine. S obzirom na prošlogodišnju situaciju imali smo samo stručne ekskurzije unutar Hrvatske – rekla nam je ravnateljica ŠUDIGO-a Božica Šarić.  
Učenici Srednje škole Pregrade imaju veliku želju proputovati inozemne destinacije,  no realnost cijena bi mogla pokvariti planove.
– U vrijeme korone se protekle godine išlo u južnu Hrvatsku, međutim ove godine su učenici i roditelji izrazili želju da to bude inozemstvo. Ići će na manji broj dana i pazit će se na cijenu, interes nam je da ide što više učenika – kazala je ravnateljica Vilmica Kapac.  

Ilustracija

Vesele se raftingu

Profesori i učenici Srednje škole Bedekovčina također počinju razmišljati kamo će ići na maturalac, no još nemaju konkretne odgovore.
– Vodimo brigu oko destinacije, da ona bude sigurna, a učenicima zadovoljavajuća – kaže ravnateljica Vera Hrvoj.    
Poučeni iskustvima prijašnjih generacija, učenici Srednje škole iz Oroslavja imaju velika očekivanja od maturalnog putovanja, koje će biti u inozemstvo, i to u Crnu Goru. Posebno se vele raftingu u kanjonu Tare.
– Cijenu za sad ne mogu reći, naime agencije čuvaju cijene ‘k’o zmija noge’, ne žele davati informacije, a pogotovo vole povisiti cijenu čim vide da je to maturalna ekskurzija, bilo to osnovna ili srednja škola. Ukoliko budu cijene prevelike, nažalost morat ćemo poništiti natječaj i pokušati nešto kraće organizirati. Prijašnjih godina prošli smo sve, i Španjolsku, Češku i slične destinacije. Ovo je relativno blizu, stoga program nije prenatrpan, a opet ima sve elemente koje maturalna ekskurzija treba imati – poručuje profesorica Renata Čandrlić zadužena za maturalna putovanja u Srednjoj školi Oroslavje.    

Ilustracija

Opet Španjolska?

Jedna od rijetkih škola koja je prošle godine bila na inozemnoj destinaciji je Srednja škola Zlatar, no ni oni nisu sigurni da li ove godine mogu ponoviti taj pothvat.
– Prošle godine se išlo u Španjolsku, cijena je bila 4250 kuna, koja nije bila znatno veća od nekih domaćih destinacija, poput Dubrovnika. Išlo se putničkom agencijom Speranza, a put je protekao u miru, nikakvih situacija i problema nije bilo, sve je teklo po planu, čak je i vrijeme poslužilo. Dosta toga ovisi o razrednicima, naši profesori već imaju dobro iskustvo, puno puta su bili na toj destinaciji pa razmišljaju da bi ponovo mogli u Španjolsku, budući da su učenici izrazili želju za maturalnim putovanjem. No još nema definitivne odluke – ispričali su nam u tajništvu Srednje škole Zlatar.  
Kontaktirali smo i Srednju školu Konjščina, no oni još nisu krenuli u planiranje ovogodišnjeg maturalnog putovanja. (Nikola Turin)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba