Evo što je pokazalo istraživanje

Ovo je najinteligentniji pas na svijetu

Objavljeno: 09.01.2023. zagorjeinternational

Istraživanje među 13 različitih pasmina pokazalo je da se jedan pas ističe kao najinteligentniji. Naime, znanstvenici su procijenili 1000 pasa postavljajući im sedam kognitivnih i tri bihevioralna zadatka, prenosi Daily Mail.

Prvo mjesto s 35 od 39 bodova, zauzeo je belgijski kratkodlaki ovčar Malinois, vrsta koja se često koristi kao policijski pas ili pas čuvar. Border Collie su drugi s 26 bodova, dok je Hovawart, njemačka pasmina, treći s 25 bodova.

Testovi su uključivali njihovu sposobnost čitanja ljudskih gesti i mogu li životinje zaobići prozirnu ogradu u obliku slova V kako bi dobile hranu koju su mogle vidjeti. Istraživači su također istraživali koliko je pas neovisan i koliko brzo dolazi do čovjeka po pomoć dajući mu nerješiv zadatak – pokušaj pristupa hrani u zatvorenoj kutiji.

Od pasa se zahtijevala zainteresiranost za rad i hranu i da ne budu pretjerano agresivni. Odabrani su kućni ljubimci u dobi od jedne do osam godina jer se kongitivne osobine nisu u potpunosti razvile kod mlađih pasa, dok oni stariji mogu doživjeti kongitivni pad.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba