Zagorski turizam u 2022. gotovo dosegnuo brojke iz pretpandemijske 2019. godine

Plan je ‘napad’ na 400.000 noćenja i osvajanje splitskog tržišta s novim čovjekom na čelu Turističke zajednice

Objavljeno: 09.01.2023. Marta Čaržavec

Prema riječima voditeljice ureda Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije, Sanje Škrinjar i krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara koji su u Termama Tuhelj održali konferenciju na kojoj su predstavljeni godišnji turistički rezultati protekla je godina bila izrazito uspješna jer kako je istaknuto, prema udjelu turista, Krapinsko – zagorska županija se vratila na pretpandemijske brojke. Ostvareno je nešto malo manje od 176 tisuća dolazaka i skoro 369 tisuća noćenja. Domaći gosti zauzeli su 52,69 posto, a strani 47,31 posto dolazaka, a situacija je slična i oko noćenja – 51,41 posto noćenja čine domaći gosti, dok se postotak od 48,59 odnosi na strane goste koji najviše dolaze iz Slovenije.

Protekla godina

– Slovenski turisti ostvarili su više od 54 tisuće noćenja, na drugom mjestu nam je Poljska, zatim slijede Njemačka i Češka koja ima izrazito visok porast u dolascima i noćenjima te Nizozemska i Danska. Kod Nizozemske imamo porast od 123,68 posto u dolascima i 201 posto u noćenjima dok je kod Danske to 289 posto u dolascima i 352 posto u noćenjima. To su dakle tržišta koja su nas prepoznala i gdje nam brojke rastu – objasnila je Škrinjar.

Tijekom 2022. godine ostvareno je 274.346 noćenja u hotelima, a 15.701 u kampovima, što ukupno iznosi 290.047 noćenja s prosječnom popunjenošću po krevetima od 54,11 posto. Najviše ostvarenih dolazaka i noćenja je na području TZ za područja Tuhelj, Klanjec i Veliko Trgovišće s ostvarenih 171.580 noćenja, dok je drugu poziciju zauzela TZ općine Stubičke Toplice s 60.788 noćenja.

Krapinsko – zagorska županija pozicionirala se na drugo mjesto po broju ostvarenih dolazaka i noćenja na području kontinentalne Hrvatske, a najviše gostiju stiže iz Zagrebačke županije, zatim iz Primorsko – goranske, a na trećem mjestu je Splitsko – dalmatinska županija koju slijedi Istarska županija.

Upitali smo koliko je Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije uložila u promociju u 2019. godini, a koliko u 2022. godini.

– Tijekom 2019. godine u promociju je utrošeno 1.300.000 kuna dok je u 2022. godini utrošeno izravno 1.500.000 kuna plus 300.000 kuna neizravne promocije, dakle ukupno oko 1.800.000 kuna – odgovorila je Škrinjar.

Direktor Termi Tuhelj Vasja Čretnik koji je također prisustvovao konferenciji ispričao je, iako to još nisu službene brojke, kako su Terme Tuhelj ostvarile 11,6 milijuna eura prihoda, odnosno čak 17 posto više nego 2019., ali je sama dobit iz poslovanja nešto niža i bit će oko 900 tisuća eura.

– Broj zaposlenih je na razini 2019., povećan je za tri posto i danas imamo 191 zaposlenog. Bez strane radne snage ne bismo mogli ostvariti rezultate koje smo ostvarili – čak 22 posto djelatnika su stranci, a najviše ih ima iz Makedonije i Indije. Masu za plaće smo povećali za više od 17 posto, što je jedna od bitnih mjera kojom smo uspjeli zadržati ljude da rade u ovoj grani – objasnio je Čretnik.

Ono što je istaknuo Kolar je da svakako u obzir treba uzeti da u 2022. godini Hotel u Krapinskim Toplicama nije radio, ali i da Terme Jezerčica nisu radile dva i pol mjeseca zbog rekonstrukcije.

– Bez dva gospodarska subjekta protekle godine, u odnosu na 2019., došli smo na praktički isti rezultat. Možemo i moramo biti zadovoljni, pandemija još uvijek traje, osjećamo posljedice, a nesretni rat doveo je do poskupljenja energenata, poskupljenja repromaterijala, troškovi su porasli i to je utjecalo na standard građana. Tradicionalno, mi pratimo kolege u drugim županijama, a nekako je običaj, da imamo broj dolazaka i noćenja kao Varaždin i Međimurje zajedno, ali obzirom na ova dva subjekta, to je sada možda manje.

Noviteti

Veliki novitet koji je danas Kolar prezentirao auditoriju je, budući da je Splitsko – dalmatinska županija na trećem mjestu, a da Županija na promociji na tom području nije uopće radila, manifestacija ‘100% zagorsko’ ove će se godine realizirati u Splitu.

– Smatramo da su se stekli uvjeti za to. Razgovarao sam već s gradonačelnikom Puljkom i kolegom Bobanom. U drugom mjesecu idemo dolje da vidimo koji bi bio najpovoljniji trenutak da s našom ekipom otiđemo u Split pa da vidimo kako će reagirati Splićani i njihovi gosti. To je naša obaveza s obzirom na njihovu reakciju na našu ponudu – rekao je Kolar.

Još jedna novost je da bi se nakon nekoliko godina stagnacije, u ovoj i sljedećoj godini mogao povećati broj kreveta u hotelima. Sve najjače hotelske kuće, prema Kolarovim riječima, u pripremi su dokumentacije i prijava na natječaj što znači da bi Krapinsko – zagorska županija u 2024. godini mogla prijeći i 400.000 noćenja.

I na kraju, već dugo aktualna tema – potraga za novim direktorom/direktoricom TZ-a KZŽ. Iako je natječaj raspisan i objavljen u nekoliko navrata, na njega se nitko nije javio, upitali smo kako to…

– Sutra ide natječaj za novog direktora TZ-a. Sanja više ured voditi neće. Ja joj se zahvaljujem na svim godinama predanog rada i ove brojke su velikim dijelom njene zasluge. A ono šo je sigurno je da će ostati raditi u TZ-u u nekom drugom obliku – rekao je Kolar i odgovorio na naše pitanje:

Pretpostavka

– Pa na prošli natječaj se nitko nije javio. Pretpostavljamo da su svi mislili, s obzirom na to da se ide u redovnu proceduru, da će se Sanja javiti na natječaj i mislim da je to jedan od razloga. Mi smo uvjereni, s obzirom da smo zanimljiva i izazovna destinacija da ćemo imati nekoliko molbi. Mi smo u skupštini turističke zajednice formirali, sukladno zakonu, i posebnu komisiju, povjerenstvo koje će izabrati novog direktora, direktoricu TZ-a. To su svi naši dugogodišnji, poznati, turistički djelatnici i oni će imati taj privilegij razgovora s potencijalnim kandidatima da pročitaju program rada i predlože najbolje moguće rješenje. Ono što ja očekujem, očekujem nekoga tko ima puno, puno radne energije, koji je svjestan kvalitete naše destinacije, ali koji je prodoran, koji je sklon izazovima, novim rješenjima, a vjerujem da takvih ljudi ima i da ćemo u jednoj simbiozi svih onih koji rade u turističkom sektoru doći do najboljeg rješenja – završio je Kolar.

Župan nije izostavio ni da je Zagorje postalo interesantna destinacija za snimanje filma. Naime, sutra počinje snimanje na Spomen-domu u Kumrovcu što se prelijeva i na popunjenost hotelskih kapaciteta u Zagorju pa će tako jedan dio produkcije odsjesti u Termama Tuhelj. Također, župan se pohvalio kako su neke produkcije bile kod njega, a koje imaju interes za snimanje na ovom području pa je i to, kao što se vidi na primjeru Dubrovnika, sjajna promocija, a nemojmo zaboraviti ni WRC Croatia Rally koji će se ove godine održati u travnju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba