Najmanje štete zdravlju

Pogledajte koja su alkoholna pića ‘najzdravija’

Objavljeno: 01.01.2023. zagorjeinternational

Neka alkoholna pića rjeđe izazivaju mamurluk, manje utječu na šećer u krvi i imaju manje praznih kalorija, a neka imaju i blagotvorni učinak na zdravlje, no sve dobrobiti nestaju ako pretjerate, zato je važna umjerenost. Punkufer.dnevnik.hr napravio je listu ‘najzdravijih’ alkoholnih pića.

Crno vino ima visoku nutricionističku vrijednost, bogato je željezom, magnezijem, kalijem i flavonoidima. Ne sadrži mnogo kalorija. Dobro je za zdravlje kostiju, probavnog sustava i za snižavanje razine kolesterola. Čaša dnevno smanjuje rizik od srčanog udara.

Kuhano vino zadržava sve dobro iz vina,. Obogaćeno cimetom, klinčićima, narančama i đumbirom, sadrži dosta vitamina C i antioksidansa. Također, može imati terapeutski učinak.

Bijelo vino ne sadrži toliko korisnih spojeva kao crno, no općenito ima niži udio alkohola, a suho bijelo vino ima i niži udio šećera. Rjeđe izaziva glavobolju.

Gemišt je primjer “pametnoga pijenja”. Naime, gazirana voda istovremeno smanjuje sadržaj alkohola, šećera i kalorija, ali i uspješno nadoknađuje tekućinu i elektrolite koje tijelo gubi od alkohola. 

Pivo sadrži antioksidanse, proteine i jako puno vitamina B – zbog toga je dokazano, vrlo zdravo za organizam. Sprječava nastajanje bubrežnih kamenaca, smanjuje rizik od srčanih bolesti i održava zdravlje kostiju.

Šampanjac ima sličan sastav kao bijelo vino, ali s još nižim udjelom šećera. Bogat je vitaminom C te antioksidansima.

Mimosa je popularna kombinacija šampanjca i soka od naranče, koja ima nizak udio alkohola, a pripravljena sa svježe cijeđenim sokom od naranče neće imati ni puno šećera, ali bit će prava ABC-vitaminska bomba.

Džin se dobiva od bobica borovice (smreke), čija je ljekovitost poznata od davnina. Naime, bogate su vitaminom C i karotenom, a dobro utječu na dišni i probavni sustav, učinkovit su lijek protiv virusnih infekcija, potiču znojenje i pročišćuju jetru i krv. Unatoč viskom udjelu alkohola, žestokim pićima treba dulje da se apsorbiraju u krvotok, pa će vas sporije i opiti. 

Suhi martini ili votka-martini nemaju nikakvu hranjivu vrijednost, pa su dobar niskokaloričan izbor s malo šećera. Prozirna alkoholna pića neće uzrokovati mamurluk kao obojena pića, no svejedno pripazite na količinu jer ipak izazivaju pijanstvo.

Bloody Mary je koktel od votke i soka od rajčice s ljutim začinima i povrćem. Bogat je natrijem, kalijem vitaminom C i antioksidansima. Ima blagotvorno djelovanje na niz stanja – od niskog tlaka do nesanice. Često je preporučivani lijek za mamurluk. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba