Proračun općine Radoboj za 2023. godinu iznosi 3,3 milijuna eura

TOPOLOVEC: Želimo maksimalno iskoristiti ovu financijsku omotnicu te ćemo se, kao i dosad, financijski naprezati koliko god možemo da realiziramo sve što smo zamislili

Objavljeno: 01.01.2023. Vanja Hozmec

Kao i druge jedinice lokalne samouprave, i Općina Radoboj je po prvi puta proračun za iduću. Godinu, 2023., donijela u eurima. On iznosi 3,3 milijuna, a da je pažljivo planiran te da se svaka kuna, odnosno euro, dvaput okretao, rekao je i sam načelnik Anđelko Topolovec.

Konkretno, Općina na raspolaganju ima iznos od 3.259.155 eura, a u proračun su ušli oni projekti za koje su se sredstva mogla osigurati već u 2022. godini.  

– Među njima su dva kapitalna projekta. Jedan od njih je sanacija klizišta na našem mjesnom groblju u vrijednosti 338.975 eura, a drugi je sanacija nerazvrstanih cesta na području Radoboja u vrijednosti 255.165 eura. Sredstva će za oba spomenuta projekta biti osigurana iz Fonda solidarnosti Europske unije – rekao je načelnik Topolovec te dodao da su među kapitalnim projektima još i asfaltiranje javnih puteva te nogostupa vrijedno 92.910 eura, izgradnja ceste do planinarskog doma, a uredit će se cesta od Radobojskog Strahinja do planinarske kuće na vrhu Strahinjčice, a za što je predviđeno 88.260 eura, te izgradnja nogostupa i čeličnog mosta za pješake kod zaseoka Mikši čime bi naselja Radoboj i Jazvine u potpunosti bili povezani nogostupom uz županijsku cestu. Vrijednost tog projekta je 35.175. eura. 

Manji, ali ne manje važni

Uz ove kapitalne, u proračunu su osigurana i sredstva za brojne druge, nešto manje, ali ne i manje bitne projekte.  

– Osigurali smo i sredstva za nekoliko projekata za koje smo s Fondom za zaštitu okoliša već i potpisali ugovore. Jedan od njih je solarni sustav na našem Planinarskom domu za što je osigurano 5310 eura, a ujedno smo i za uređenje samog okoliša oko doma osigurali sredstva putem LAG-a ‘Zeleni bregi’. Radi se o kompletnom uređenju vanjskog prostora. Postavit će se stolovi i klupe, vanjska kuhinja s roštiljem, uredit će se i veliko dječje igralište, a uz ‘pumptrack’ stazu koja je upravo dovršena, tu bi trebao biti i nastavak malog adrenalinskog parka za djecu. To će sve zajedno biti idealno mjesto za ljubitelje prirode, boravka na otvorenom i izletnike koji će dolaziti u Radoboj te koji će ujedno i moći odsjesti u našem Planinarskom domu – kazao je načelnik. 

Općina je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobila i sredstva za projekt provođenja optimizacije i digitalizacije usluga i procesa te za kupnju energetski učinkovitog vozila, a radi se o 74.455 eura. Nadalje, dio proračuna, 126.355 eura, namijenjen je za uređenje nekoliko igrališta. 

– Plan je na igralištima uz centralnu i dvije područne škole, napraviti gumirane, multifunkcionalne podloge. Podloge bi bile iscrtane tako da bi se na igralištima moglo igrati više sportova poput nogometa, tenisa, badmintona, košarke i slično. Naravno, tu je uračunata i zamjena dotrajalih igrala, a sve za što veću sigurnost naših najmlađih. Uz to, velika je stvar što su osigurana i sredstva za kupnju zemljišta za izgradnju potpuno novog dječjeg igrališta u naselju Gorjani Sutinski. To je jedino naselje na području općine koje zasad nema dječje igralište jer dosad nismo uspjeli pronaći zemljište na kojem bi se ono izgradilo, ali sada je i to riješeno – rekao je načelnik Topolovec. 

‘Općina prijatelj djece’

Nadalje, što se tiče mladih, u proračunu je velik dio sredstava namijenjen obrazovanju – predškolskom, osnovnoškolskom, srednjoškolskom i studentskom. Kako je rekao načelnik Topolovec, iako se radi o doista velikom iznosu, za djecu i mlade u Radoboju nikada nije bilo teško izdvojiti potrebna sredstva. 

– Za sufinanciranje predškolskog obrazovanja predviđeno je 213.600 eura, za osnovnoškolsko obrazovanje 32.110 eura, za srednjoškolsko obrazovanje planira se izdvojiti 29.865 eura, a tu ulaze i stipendije za naše studente. Uvijek se trudimo da opravdamo naziv kojeg već godinama imamo, ‘Općina prijatelj djece’, i doista želimo biti općina u kojoj su sva djeca i mladi zadovoljni sa svime – kaže načelnik.

Općina tako sufinancira boravak djece u dječjim vrtićima, pomaže aktivnostima Osnovne škole Side Košutić (školska natjecanja, škola plivanja…), dijele se darovi za djecu povodom blagdana sv. Nikole, ali i nagrade nadarenim učenicima. Nadalje, sufinanciraju se troškovi rada pomoćnika u nastavi, a Općina kontinuirano u svom proračunu izdvaja i sredstva za nabavu radnih bilježnica i dodatnog materijala za učenike tamošnje osnovne škole. Za srednjoškolce se sufinancira prijevoz, ali i smještaj u učeničkim domovima. 

Što se tiče programa vezanih uz kulturu i religiju, iz proračuna općine će se izdvojiti 73.370 eura, za programe vezane uz rekreaciju i šport izdvojeno je 61.990 eura, a za programe vezane uz  područje socijalne zaštite, Općina je u novom proračunu izdvojila 45.655 eura. Od ostalih projekata koje je važno istaknuti, Općina je u suradnji s Hrvatskim vodama pripremila projektnu dokumentaciju za šetnjicu koja bi se protezala od crkve do planinarskog doma, uz potok Radobojčicu. Kako je otkrio načelnik Topolovec, dokumentacija je spremna i na proljeće bi trebao krenuti javni natječaj za izvođenje radova. Uz to, istaknuo je još jedan projekt od posebne važnosti za Općinu.

– Projekt kojeg čekamo već nekoliko godina i bili smo prvi koji smo za njega pripremili dokumentaciju u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom, je proširenje škole za cjelodnevni boravak i jednosmjensku nastavu u Radoboju. Nadamo se da bude 2023. godine konačno raspisan natječaj za taj projekt i da ćemo uspjeti u suradnji sa Županijom aplicirati i dobiti sredstva te na taj način konačno krenuti u realizaciju tog projekta kojeg već dugo priželjkujemo i koji nam je doista potreban – ističe načelnik. 

Također, Općina se maksimalno uključila i u projekt koji je već u tijeku, projekt širokopojasnog interneta do svake kuće, i načelnik se nada da će taj projekt završiti u planiranim rokovima. Za kraj, načelnik je rekao i svoje prognoze što se tiče ostvarivosti proračuna, ali i otkrio…

Borba za eure iz fondova

– Mi smo općina koja se doista bori da privuče što više EU sredstava i borimo se da iz tih izvora povučemo što više novaca. Izvorni su nam prihodi relativno mali s toga je naša želja da ovu financijsku omotnicu koja traje do 2027. godine iskoristimo maksimalno, a mi ćemo se, kao i dosad, financijski naprezati koliko god možemo jer kod tih svih projekata moramo osigurati i vlastiti dio sredstava. Za 2023. godinu smo dosta novaca planirali za financiranje projektno – tehničke dokumentacije za neke buduće projekte koji će se u Radoboju financirati iz te omotnice, a uz spomenuti projekt škole, velika nam je želja da uredimo stari Društveni dom. Već smo počeli s pripremom projektno – tehničke dokumentacije, nadamo se da ćemo je uspješno završiti, dobiti sve potrebne dozvole i da ćemo se s tim već u veljači prijaviti na natječaj Ministarstva turizma. To bi za nas također bio kapitalni projekt. Isto tako, želja nam je da maksimalno pripremimo projektnu dokumentaciju za period koji je pred nama, dakle za financijsku omotnicu koja traje do 2027. godine i koja nam pruža doista brojne mogućnosti. Tu isto tako nikako ne smijemo zaboraviti mogućnosti ITU mehanizma s Gradom Krapinom te se i tu pripremamo s projektnom dokumentacijom za dvije ceste koje bi spajala dva sportsko-rekreacijska centra i to bi doista bilo pokretanje ‘outdoor’ turizma u punom smislu – zaključio je načelnik Topolovec.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba