Petrol i Crodux zatvorili benzinske na sat vremena, poznato i kako je prošao sastanak s ministrom Filipovićem

“U devet mjeseci su ostvarili oko 100 milijuna eura dobiti, nisu baš u takvim problemima. Preuzeli su Crodux i sad se ta investicija ne vraća tempom kojim su zamislili”

Objavljeno: 28.12.2022. zagorjeinternational

Petrol Grupa, u koju u Hrvatskoj spadaju Petrol i Crodux benzinske postaje, danas je na sat vremena zatvorila benzinske postaje u znak prosvjeda protiv Vladinih mjera, odnosno, zbog regulacije cijena naftnih derivata u Sloveniji i Hrvatskoj zbog koje je grupa u Hrvatskoj oštećena za oko 45 milijuna eura.  

Kako je i ranije bilo poznato, Uprava Petrol Grupe bila je pozvana u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na sastanak s ministrom Davorom Filipovićem, a iz Petrol Grupe su se u priopćenju oglasili vezano uz spomenuti sastanak koji je bio održan jutros.

Kako su rekli, Uprava tvrtke je kontinuirano pozivala resorno ministarstvo i Vladu RH da izmijene nerazmjerne mjere, Ministarstvu i Vladi je poslano 12 dopisa, a održano je ukupno šest sastanaka, uključujući ovaj današnji. 

– Uprava Petrola je upozorila hrvatsku Vladu da nastavkom primjene postojeće uredbe više neće biti moguća daljnja opskrba hrvatskog tržišta naftnim derivatima od strane Petrol grupe. Unatoč brojnim aktivnostima usmjerenim na prekid nerazmjerne i neodržive regulative, rješenja do danas nisu pronađena. S obzirom na neodrživu regulaciju cijena naftnih derivata i gospodarsku štetu nanesenu Petrol grupi u 2022. godini, Petrol grupa u Hrvatskoj primorana je poduzeti daljnje mjere zaštite svojih interesa – započeli su u priopćenju pa nastavili: 

Još nepovoljniji položaj 

– Sastanak je održan jutros, te nam je od strane ministra komunicirana namjera povećanja regulirane marže s postojećih 0,65 kn/lit na 0,75 kn/lit. Petrol nema vlastitu rafineriju te sve naftne derivate kupuje na tržištu. Obzirom, da su nabavni uvjeti za 2023. godinu znatno lošiji u odnosu na 2022. godinu, najavljenih 0,10 kn/lit povećanja regulirane marže ne pokriva spomenuto povećanje nabavnih cijena naftnih derivata, što nas stavlja u još nepovoljniji položaj u odnosu na 2022. godinu te generiranje daljnjih gubitaka – dodaju. 

– Trenutne regulatorne mjere u području trgovine naftnim derivatima su nerazmjerne, budući da su se promijenile tržišne okolnosti, jer su se cijene nafte vratile na razinu od prije početka rata u Ukrajini te nema više potrebe za reguliranjem cijena naftnih derivata. Regulativa je neadekvatna jer uništava tržište – piše u priopćenju. 

U nastavku svojeg drugog priopćenja vezanog uz ove temu danas, ponovno je spomenuta i tužba protiv Republike Hrvatske. 

– Petrol grupa očekuje od Vlade Republike Hrvatske da kreira pravni okvir za uspostavu poslovnog okruženja koje će omogućiti konkurentno tržišno poslovanje i investicije ili razvoj, što je prijeko potrebno u energetskom sektoru. Ako na pojedinim tržištima ne postoje odgovarajući tržišni uvjeti za pojedine energente, bit će potrebno poslovno restrukturiranje, što znači da će trebati razmotriti privremenu obustavu prodaje tih energenata dok se ne steknu odgovarajući tržišni uvjeti. Vjerujemo da ćemo zajedno dogovoriti uvjete za održivo poslovanje i da neće doći do nestašice goriva i poremećaja u opskrbi hrvatskog tržišta naftnim derivatima. U suprotnom, Petrol d.o.o. dostavit će prijedlog za mirno rješenje spora pred Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, a u slučaju neuspješnog mirnog rješenja spora, podnijet ćemo odštetni zahtjev za osiguranje svoje pravne i financijske pozicije. Budući da su poremećaji na tržištu toliki da ono ne funkcionira, pitanje učinaka propisa i državnih potpora bit će upućeno i Europskoj komisiji – stoji u priopćenju. 

Riječi ministra 

Nakon sastanka, ministar Filipović održao je press konferenciju.

– Neugodno sam iznenađen takvim ponašanjem Petrola jer sam ja osobno komunicirao s Inom, a moji suradnici s Petrolom. Marža je u Hrvatskoj ista kao i u Sloveniji, međutim, oni bi htjeli marže oko jedne kune, sad su oko 75 lipa. Komunikacija gdje Petrol govori o tome da teško posluju, u prvih devet mjeseci su ostvarili skoro 100 milijuna eura dobiti, što dokazuje da nisu baš u takvim problemima – rekao je Filipović pa nastavio: 

– Kad se gleda što je Petrol radio na hrvatskom tržištu… 2021. su preuzeli Crodux, tad su bile druge marže. Imali su veliku investiciju i sad su u situaciji da se to ne vraća tempom kojim su zamislili. Nećemo dopustiti nikome, pa ni Petrolu, da duboko gura ruku u džep sugrađana u vremenima teške krize, nego ćemo raditi sve da zaštitimo građane i gospodarstvo – zaključio je ministar, piše Index.hr

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba