Dionica brze ceste Zabok - Krapina od Začretja do Lepajca puštena u promet unatoč velikom nezadovoljstvu mještana

NAKON DVIJE GODINE IM PREKIPJELO: “Cesta je izuzetno opasna, idemo u prosvjed”

Objavljeno: 21.12.2022. VH

Nakon što je jučer u promet puštena druga dionica brze ceste Zabok – Krapina, točnije dionica od Svetog Križa Začretja do mjesta Lepajci koja je izazvala najviše prašine zbog dva velika raskrižja koja, prema mišljenju mnogih nisu dobro riješena, mještani općine Sveti Križ Začretje najavili su i prosvjed.

Kako nam je rekla jedna od inicijatorica prosvjeda Tatjana Belanović, njegova je organizacija počela onog trenutka kada su zabrinuti mještani u medijima vidjeli da će se cesta ovih dana pustiti u promet u ovakvom stanju kakva je, što se na kraju i dogodilo. Kako smatraju, ona je izuzetno opasna za vozače, a pogotovo za djecu koja će tim problematičnim raskrižjima svakodnevno morati prolaziti. 

Velika opasnost

– Mi mještani Ulice Marije Jurić Zagorke smo se okupili jer smatramo da je cesta izuzetno opasna, pogotovo za djecu koja tim raskrižjima prolaze na putu do škole. Tu se rodila ideja za prosvjed. Smatramo da su raskrižja izuzetno opasna i za vozače, ali opet naglašavam, posebno za djecu kojoj smo upravo mi odrasli dužni osigurati sigurnost, stoga idemo u prosvjed – istaknula je naša sugovornica.  

Vezano uz navedenu cestu, u travnju je potpisivana i peticija koju je pokrenula Općina nakon što su mještani izrazili zabrinutost zbog neadekvatnih prometnih rješenja dva sporna raskrižja, a potpisalo ju je oko 1500 mještana. 

– Na žalost, od peticije nije bilo ništa. Općina je peticiju poslala nadležnima, no nisu dobili nikakve konkretne odgovore. Dakle, u vezi peticije novih informacija nema. Znači, ona je predana i građani su intervenirali na taj način, ali nas se ne sluša, a na probleme vezane uz cestu upozoravamo već dvije godine. Ja sam među prvima na Facebooku objavila status prije otprilike dvije godine – dodaje Belanović pa nastavlja:  

Podrška Općine

– Moram istaknuti i da mi nismo otpočetka znali da na tim raskrižjima ne bude kružni tok. U trenutku kada se cesta gradila, nismo znali hoće li biti kružnog toka ili ne, ali kada smo vidjeli da ne bude, počeli smo upozoravati da to neće biti dobro. Upozoravali smo Općinu što je onda rezultiralo tom peticijom u travnju – kaže naša sugovornica te ističe da mještanima Začretja jako puno znači i podrška Općine kod navedenog slučaja.  

Inače, kako smo jučer izvijestili, iz Općine Sveti Križ Začretje su se povodom puštanja sporne dionice ceste u promet također oglasili u priopćenju u kojem su jasno naglasili da Općina Sveti Križ Začretje nije suglasna s puštanjem u promet navedene dionice u ovakvom stanju, odnosno, bez adekvatnih rješenja za dva problematična raskrižja. 

Prosvjed mještana prijavljen je policiji, a održat će se 27. prosinca u 18 sati, na samom križanju spojne ceste i Ulice Marije Jurić Zagorke pod nazivom “Jer naši životi su važni!”.

Spomenutom smo se dionicom jutros i sami provezli.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba