Nakon što su iz Hrvatskih cesta za danas najavili otvaranje dionice spojne ceste od Sv. Križa Začretja do Lepajaca, stiglo je reagiranje iz Općine:

NISMO SUGLASNI! Ovakva cesta ugrožava živote – peticiju građana su ignorirali, možda bi sljedeći korak trebao biti njihov prosvjed

Objavljeno: 20.12.2022. AB

Nakon što su nam danas iz Hrvatskih cesta potvrdili da će do 16 sati konačno biti otvorena dionica druge faze spojne ceste Zabok – Krapina, točnije, dionica između Svetog Križa Začretja i mjesta Lepajci, dugačka oko 4,8 kilometara, stiglo je reagiranje iz Općine Sveti Križ Začretje.

Prenosimo ga u cijelosti:

– Općina Sveti Križ Začretje nema službenu informaciju o puštanju u promet spojne ceste, iako smo zadnji upit Hrvatskim cestama poslali 8. prosinca ove godine. Općina Sveti Križ Začretje itekako je svjesna važnosti ulaganja u prometnu infrastrukturu te benefita koje donosi prometno povezivanje sa susjednim jedinicama lokalne samouprave, no nedopustivo je da se spojna cesta pusti u promet u ovakvom stanju. Dobro je poznata činjenica da smo Hrvatskim cestama kao investitoru te nadležnom Ministarstvu uputili niz upozorenja na loša tehnička rješenja spojne ceste, osobito u dijelu križanja s postojećim prometnicama. U svakom takvom pismenu apelirali smo da se nešto poduzme, sve s ciljem zaštite života sudionika u prometu. Jasno i glasno ističemo, a kao što smo i godinama upozoravali: Općina Sveti Križ Začretje nije suglasna sa puštanjem u promet navedene dionice u ovakvom stanju.
Sa stajališta sigurnosti, cesta ne odgovara potrebama lokalnog stanovništva. To je činjenica koja se ne može opovrgnuti. Dokaz je i peticija za povećanje sigurnosti na spojnoj cesti Zabok – Krapina koju je potpisalo gotovo 1500 građana. Peticiju smo dostavili Hrvatskim cestama, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te Vladi Republike Hrvatske. Kao što sami vidite, rezultata na terenu nema. Možda bi sljedeći korak trebao biti prosvjed građana. Nedopustiva je situacija da se u današnje vrijeme kada postoje napredna tehnička i prometna rješenja cesta pusti u promet s očiglednim nedostacima, na koje kontinuirano upozoravamo. Svaki ljudski život nemjerljivo je vrjedniji od nekoliko metara asfalta ili nekoliko uređaja za signalizaciju i regulaciju prometa. Vrijeme je da investitori to konačno shvate – priopćili su iz Općine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba