Hrvatski sabor izglasao Zakon o zdravlju životinja

Prijatelji životinja predlagali mikročipiranje pasa do 60. dana, označavanje mačaka i zaštitna cijepljenja u uzgoju

Objavljeno: 17.12.2022. zagorjeinternational

Saborski zastupnici izglasali su Zakon o zdravlju životinja, čime se stavlja izvan snage 60 propisa nacionalnog zakonodavstva koji se odnose na zdravlje životinja i osigurava provedba niza uredbi Europske unije. Najveća pozitivna novost, koju pozdravlja Udruga Prijatelji životinja, odnosi se na obavezu označavanja pasa mikročipom “prije premještanja u svrhu promjene vlasništva”.

-To znači da svako štene, neovisno udomljava li se ili prodaje, mora prije toga biti mikročipirano i od početka se mogu pratiti njegovi skrbnici. To je iznimno važno zato što svaki neoznačeni pas prije ili kasnije može završiti na ulici i onda je nemoguće pronaći njegova skrbnika. Tada njegovo zbrinjavanje u sklonište pada na teret lokalnog proračuna – naglašavaju Prijatelji životinja, dodajući da redovito pozivaju gradove i općine na provedbu zakonski propisane sustavne i kontinuirane kontrole mikročipiranja pasa kako bi izbjegli povećanje broja napuštenih pasa i troškove njihova zbrinjavanja.

Neodgovorni građani

Tijekom javne rasprave o prijedlogu Zakona o zdravlju životinja, Prijatelji životinja predlagali su da se najkasnije vrijeme označavanja pasa skrati sa sadašnjih 90 na 60 dana, za što ne postoje ni zakonske ni zdravstvene prepreke, a navedeno podržava i Odjel veterinara male prakse Hrvatske (OVMPH). Pojašnjavaju da sada skrbnici pasa najčešće prvi put dolaze veterinaru kada štene napuni tri mjeseca, kada zakon nalaže da ga moraju i cijepiti protiv bjesnoće, iako to nema veze jedno s drugim. No, kako su rekli, jedan dio građana potpuno izbjegava cijepljenje i mikročipiranje pasa, upozoravajući da upravo njihova neodgovornost i kršenje zakona uzrokuju porast broja napuštenih životinja, koje u velikoj mjeri zbrinjavaju udruge za zaštitu životinja ili je njihovo zbrinjavanje financijski teret jedinica lokalne samouprave.

Iz Prijatelja životinja predložili su i da sve mačke u uzgoju kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji moraju biti označene mikročipom prije promjene vlasništva. -Iako smatramo da trebaju biti označene sve mačke, svjesni smo da se slobodnoživuće mačke ne mogu označiti. Zato, prije označavanja skrbničkih mačaka, predlažemo kao prvi korak u tom smjeru da se obavezno odredi označavanje mačaka prije prodaje kako bi postojala sljedivost za svaku životinju iz uzgoja – kažu iz Udruge. 

Zabrana vrućeg žiga

 Jedan od njihovih prijedloga bio je i da označavanje mikročipom bude isključivi način označavanja kopitara, a da se fizičko označavanje vrućim žigom, hladnim žigom i tetoviranjem potpuno zabrani. Zbog nanošenja životinjama jake boli i patnje, mnoge države već su zabranile tzv. vruće žigosanje konja, ali i ostalih životinja, a zabranu te prakse traže i veterinarske organizacije.

Prijatelji životinja željeli su da se ovim Zakonom propiše i obaveza tretiranja od parazita te preventivnih zaštitnih cijepljenja za štence i mačiće u uzgoju radi zaštite zdravlja životinja kako bi to bila obaveza svih uzgajivača, a ne, kao što je sada, samo onih koji su članovi kinoloških i felinoloških saveza. Time bi se djelovalo preventivno u smjeru zaštite pasa i mačaka od najčešćih zaraznih bolesti. Prijedlozi udruge Prijatelji životinja za poboljšanja Zakona o zdravlju životinja mogu se pročitati na web stranici Prijatelja životinja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba