PRAVI SUSEDI: Dvije općine i dvije političke boje pronašle su zajednički jezik

‘AJMO ZAJEDNO’: Konjščina i Marija Bistrica u funkcionalnom spajanju općina

Objavljeno: 17.12.2022. Marta Čaržavec

Europske i međunarodne institucije, ali i hrvatski znanstvenici i stručnjaci već duže vrijeme upozoravaju da Hrvatska ima pregolemi broj općina – njih 428. Pa, iako je Vlada prvog kolovoza donijela odluku o njihovom spajanju, prema posljednjim podacima, njih 20 je zainteresirana za djelomično spajanje, a među njima se našla i Općina Lobor koja broji 2703 stanovnika. Malo južnije od nje, susjedne općine Konjščina i Marija Bistrica odlučne su u izvršavanju sporazuma o zajedničkom obavljanju poslova.

Podsjetimo, i prije nego što je funkcionalno spajanje općina ”ugledalo svjetlo dana” ove su dvije općine udružile snage i odlučile ”dijeliti” psihologa dječjeg vrtića. Za podrobnije informacije kontaktirali smo Anitu Krok, načelnicu Općine Konjščina i Josipa Miličkog, načelnika Općine Marija Bistrica.

– Mi od prošle godine, i prije nego je funkcionalno spajanje općina bilo aktualno, dijelimo psihologa dječjeg vrtića. Pola radnog vremena je u Mariji Bistrici, a pola kod nas. Kako je raspisan i ovaj novi poziv, dogovorili smo da idemo u funkcionalno spajanje po pitanju poljoprivrednog redara. Pretpostavljam da na popisu koji je objavljen nismo jer mi sada prilagođavamo sistematizaciju, prilagođavamo koeficijente i prilagođujemo osnovice – ispričala je Krok i dodala kako je nadležnom tijelu s njihove strane poslan i upit po pitanju zajedničkog zdravstvenog djelatnika u vrtiću.

Isto nam je potvrdio i Milički istaknuvši kako tako rade pravi susjedi:

– Raspisat ćemo zajednički natječaj i prijaviti financiranje preko programa funkcionalnog spajanja. Bila je to zajednička inicijativa. Predložio sam da naša psiholog pola radnog vremena radi u Konjščini budući da Konjščina do tada psihologa nije imala. Poljoprivredni redar je veliki problem. Financijskih sredstava nemamo, pa smo rekli ˝Ajmo zajedno!˝. Bitno nam je da općine funkcioniraju bez obzira na političke i druge opcije. Mi smo susjedne općine, pravi susedi!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba