Općina Jalžabet slavi svoj Dan, načelnika Rajka Solara obasuli čestitkama i pohvalama

NOVI ZAMAH: ˝Ponekad trnovit, ali plodonosan rad, u godinu dana donio je vidljive rezultate koji potiču na daljnji rad cijelog našeg društva˝

Objavljeno: 17.11.2022. Marta Čaržavec

Povodom Dana Općine Jalžabet večeras je održana svečana sjednica Općinskog vijeća što je odlična prilika za osvrt na rad u proteklih godinu dana, za nagrađivanje mještana, ali i za opće veselje. Evidentno je da Općina ima novi zamah, no kako je istaknuo općinski načelnik Rajko Solar, daleko je to od onoga što si je sam zacrtao.

Godina dana

Na početku, Solar je istaknuo kako bi iz proteklih godinu dana u fokus stavio tri glavna projekta, a to je ulaganje u komunalnu i cestovnu infrastrukturu, ali i optički internet, zatim ulaganje u vrtić i sportska infrastruktura.

– Prvi od njih je ulaganje u komunalnu infrastrukturu, ceste i optički internet. Za ulaganje u ceste od Ministarstva regionalnog razvoja Europske unije dobili smo 1,5 milijuna kuna, 210 tisuća kuna od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, zatim za radove na kanalizaciji koji su vrijedni tri milijuna kuna imamo sufinanciranje od 80 posto od Hrvatskih voda, ostalih 20 posto financira Općina. Drugi dio je ulaganje u vrtić. U tom smo segmentu povukli 250 tisuća kuna sa Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, tu je i donacija od HEP-a, ali i najvrjednija odluka koju smo primili krajem ove godine za proširenje našeg vrtića za četiri dobne skupine gdje smo ostvarili 4,9 milijuna sufinanciranja i zadnje – ulaganje u sportsku infrastrukturu, tu prvenstveno mislim na teniske terene čija je vrijednost preko 800 tisuća, a 250 tisuća osiguralo je Ministarstvo turizma i sporta – rekao je Solar pa najavio kako će se krenuti u modernizaciju javne rasvjete, daljnje ulaganje u ceste, dogradnju vrtića, a tu su i ostali planovi i projekti koji će se realizirati sukladno natječajima.

– Ponekad trnovit, plodonosan rad u godinu dana koji je donio vidljive rezultate, koji potiče na daljnji rad cijelog našeg društva, istaknuo je predsjednik Općinskog vijeća Siniša Sreček.
– Na sjednicama se raspravljalo o nizu važnih tema na dobrobiti svih mještana. Odluke su se uglavnom donosile jednoglasno, a one koje nisu donijele su zanimljive, često žestoke rasprave. Konstruktivne kritike i savjete oporbenih vijećnika. Krenuli smo u realizaciju izgradnje svjetlovodne telekomunikacijske infrastrukture, kao i postavljanje LED rasvjete po selima. Donesena je i odluka o izgradnji i dogradnji komunalne infrastrukture te odluka o izradi dopune prostornog plana uređenja općine. Nastojimo poboljšati standard života svih naših mještana. Općina je uz dobro razrađen plan gospodarenja otpadom pokazala ekološku osviještenost i brigu za naš okoliš – rekao je Sreček.

Promocija

– S veseljem mogu reći kako je naša općina, uz još nekoliko susjednih, postala dio Turističke zajednice cijeloga svijeta, Grada Ludbrega čime je omogućena promocija općine kao turističke destinacije koja će doprinijeti prepoznatljivosti našeg kraja u većim razmjerima. Nastojimo našu općinu učiniti ugodnim mjestom za život svih njenih stanovnika, posebice mladih koje kroz različite oblike podrške potičemo na ostanak i doseljenje u našu općinu. Prioritet nam je pomoći svim našim sumještanima, od najmlađih do najstarijih i socijalno najugroženijih. U protekloj godini donesene su mnoge odluke koje poboljšavaju uvjete života svih mještana. Rad u budućnosti nastavit ćemo u istom smjeru, a o je rad na dobrobit svih naših mještana i njihovih potreba – zaključio je.

U ime načelnika i gradonačelnika, ali i Varaždinske županije prisutnima se obratio načelnik Petrijanca Željko Posavec istaknuvši kako je Varaždinska županija jedna od vodećih županija, već duže vrijeme u Hrvatskoj po obrazovanju i provodi standardne projekte kao što su sufinanciranje školske prehranu 58 učenika, produženi boravak, sufinanciraju se asistenti za učenike s posebnim potrebama…

– Općina Jalžabet je bogata brojnim manifestacijama u posljednjih godinu dana. Načelnik je uspio dobiti jedno lijepo zajedništvo i suradnju. Varaždinska županija je ulagala u lokalne ceste pod njihovom ingerencijom – poručio je Posavec.

Zajedništvo

Predstavnica Hrvatskog sabora Barbara Antolić Vupora poručila je kako nitko ne može biti sam. Možemo različito misliti, ali ono što garantira uspjeh je kada svi zajedno upremo sile u postizanju ciljeva za naše građane, dodala je.

– Kontinuitet razvoja garantira i najviše jamči jedna od najrazvijenijih i najbolje opremljenih gospodarskih zona u općini Jalžabet. Dakle, gospodarska zona koja jamči da gospodarski razvoj bude taj koji garantira da građani iz općinskog proračuna mogu računati na viši nadstandard. Nažalost, često Vlada donosi odluke koje posežu u općinski ili gradski proračun, pa tako gradonačelnici i načelnici moraju isplaćivati za odluke koje donosi Vlada i koje to ne plaća iz svog državnog proračuna, već to načelnici moraju isplaćivati iz naših lokalnih proračuna – rekla je Antolić Vupora.

– Porez za mlade je hvalevrijedan potez, međutim on nije financiran iz državnog proračuna, zato vaš načelnik i predsjednik Vijeća trebaju poseći u nadstandard onoga što bi mogao osigurati primjerice za dodatno smanjenje cijene vrtića. Dakle, imali biste nižu cijenu vrtića, imali više asfaltiranih nerazvrstanih cesta i slične projekte koje biste mogli provoditi. To je jedna nepravda i nadam se da ćemo ukazujući na nju moći postići više. Nalazimo se u izazovnim vremenima, vit će teško i zato socijalni programi koje su načelnik i predsjednik Vijeća naveli su veoma važni da vi isto tako možete imati jednake šanse kao i neki drugi stanovnici ove županije, pa i ove države – poentirala je Antolić Vupora.

Zastupnica Hrvatskog sabora Natalija Martinčević rekla je kako Jalžabet ima jako puno razloga za osjećati se pozitivno i dobro.

– Općina je zaista trebala jednu novu snagu, svježinu i energiju koja će dati ovakav snažan zamah da se u ovako relativno kratkom vremenu od godine i pol ovdje može realizirati puno velikih i kvalitetnih projekata. Mislim da ova općina na čelu s načelnikom Solarom zaista ispunjava svoj ključni i važni cilj, a to je poboljšanje kvalitete i standarda života stanovništva, motivirati ljude da ostanu živjeti ovdje – rekla je Martinčević.

– Općina Jalžabet jedna je od nekoliko općina koja je svijetli primjer kako iskoristi sredstva Europskih fondova, kako iskoristiti podlogu gdje općina sama i neovisno od pomoći Županije i države može puno toga sama odraditi i kreirati, osmišljavati programe i realizirati svoje projekte – dodala je.

Nagrade

Općina je danas dodijelila i nagrade za najljepše okućnice, a ona ‘najnaj’ je u vlasništvu Ljubice Magić iz Imbrovca pa je ovom prilikom dobila priznanje i novčanu nagradu od 700 kuna.

Općinsko vijeće Općine Jalžabet donijelo je, na 13. sjednici, odluku o dodjeli godišnjih nagrade za tekuću godinu, a one su sljedeće: Nagrada za iznimna postignuća učenika srednjoškolskog obrazovanja u proteklom jednogodišnjem razdoblju pripala je Loreni Sreček i Mariji Šiminuć dok je nagrada za iznimna sportska postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju pripala Matiji Šmagucu. Nagrada za iznimna postignuća studenata pripala je Mateji Križanić. Za doprinos i promociju unutar Hrvatske nagradu dobiva naša najbolja ruralna žena Marini Hulama. Nagrada za doprinos ugledu i promociji Općine Jalžabet u zemlji i svijetu zaslužio je dosadašnji velečasni Josip Vidović, a nagradu za životno djelo umirovljena učiteljica Mira Hrebak.

U ime nagrađenih, prisutnima se obratio velečasni Vidović, izrazio zahvalu u ime nagrađenih i uputio čestitku općini na progresu koji se nastavlja i dalje.

– Nagrađeni, puno mlađi, vjerujem da neki kap dobrote potekao iz  mojih kateheza i našeg zajedništva. Majka i suprugama, čestitam dan svete Elizabete koja je zaštitnica žena. Jalžabet odiše time da su žene oduvijek bile  one koje predvode i zato su oltari u crkvama prepuni svetica. Neka vas dalje zagovor svete Elizabete prati, a sve ono dobro što sam živio s vama utkat ću u Veliki Bukovec – poručio Vidović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba