Diljem Krapinsko – zagorske županije obilježava se Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

GREGUROVIĆ: Znamo koliko je krvi i znoja hrvatskih branitelja proliveno da bismo danas imali slobodnu i nezavisnu Hrvatsku

Objavljeno: 17.11.2022.

Vukovar će sutra obilježiti 31 godinu od pada ruke srpskog agresora nakon najkrvavije bitke Domovinskog rata i 87-dnevne opsade u kojoj su život izgubila 1624 hrvatska branitelja i civila. Poslije Drugog svjetskog rata niti jedan veći europski grad nije bio izložen takvom uništavanju – procijenjena šteta dosegla je 9,5 milijardi kuna. Prema podacima vukovarske bolnice, u ovom je ratu ranjeno je 1219 branitelja i civila, u koncentracijske logore Srbije odvedeno je oko 7000 zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i onih ostalih – koji nisu bili Srbi. Večeras su se, uoči godišnjice diljem Krapinsko – zagorske županije palile svijeće kako bi se odala počast svim herojima u znak zahvale za slobodnu Hrvatsku.

Posebno je večeras bilo u srcu Zagorja, gradu Krapini, gdje se Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje dostojanstveno obilježio i to po prvi puta u Perivoju Janka Draškovića kod spomen obilježja poginulim braniteljima s područja Krapinsko – zagorske županije.

Do danas, Grad Krapina obilježavao je ove dane u Šetalištu Hrvatskog narodnog preporoda, a kako je istaknuo krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, ovogodišnje davanje pijeteta, baš je onako kako žrtve i zaslužuju.

– Svi se prisjećamo žrtava Vukovara i Škabrnje. Kroz tu se žrtvu vidi koliko je naša domovina propatila da bi došla do samostalnosti i oslobođenja. Kroz tu žrtvu i sve ono što smo čuli, prisjećajući se svega što se u Vukovaru i Škabrnji dogodilo, znamo koliko je krvi i znoja hrvatskih branitelja proliveno da bismo danas imali slobodnu i nezavisnu Hrvatsku – rekao je Gregurović.

Iako se obilježavanja, kako je dodao, mogu organizirati na stotine načina, Grad je ove godine priredio program koji je oslikao odavanje predivne počasti.

– Mislim da ovo spomen obilježje daje poseban dojam pa se ovakvo obilježavanje diže na novu razinu i omogućava nam da uistinu pokažemo dostojanstvo, pijetet i pokažemo da nam je stalo – poručio je za kraj Gregurović.

U galeriji vam donosimo atmosferu iz Krapine, a u nastavku pogledajte kako je bilo i u nekim drugim zagorskim gradovima i općinama.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba