Ako sud prihvati tužbe - Mamići i Pernar dobit će odštete od države

Na temelju tužbi koje su podnijela braća Mamić i poreznik Pernar: Europski sud za ljudska prava pokrenuo postupak protiv Hrvatske

Objavljeno: 10.11.2022. zagorjeinternational

Zastupnica Hrvatske pred Europskim sudom Štefica Stažnik za Telegram je potvrdila da je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu pokrenuo postupak protiv Hrvatske na temelju tužbi što su ih podnijeli Zdravko i Zoran Mamić, te poreznik Milan Pernar.

Više detalja u ovom trenutku o procesu nije mogla reći, osim da će se, prema proceduri očitovati na tužbu Mamića i Pernara. Kako piše Telegram, samo pokretanje postupka ne znači da će država biti proglašena krivom za kršenje ljudskih prava osuđenih, ali je znakovito da je Europski sud ipak zaključio da u tužbama postoji dovoljno osnova za preispitivanje ovog slučaja.

Naime, radi se o prvom osječkim procesu Mamiću i ostalima zbog izvlačenja novca iz Dinama. Zdravko Mamić na kraju tog suđenja kažnjen je sa šest i pol godina zatvora, dok je njegov brat Zoran kažnjen s četiri godine i dva mjeseca, a Pernar je dobio tri godine i dva mjeseca zatvora.

Damiru Vrbanoviću koji je također bio kažnjen, pravomoćnu presudu od tri godine zatvora ukinuo je Ustavni sud RH, Zaključivši da nije imao pravedno suđenje jer je Mamić podmitio suce, dok taj isti argument Mamićima i Pernaru nije prihvaćen, a sada o svemu tome raspravlja Europski sud za ljudska prava.

Telegram je također iz izvora bliskih ovom slučaju doznao da se Republika Hrvatska mora očitovati na pitanje Suda je li Mamić imao pravedno suđenje s obzirom na poznatu činjenicu da je predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Osijeku sudac Darko Krušlin dobio od njega vrijedan sat kao mito, iako je vrlo brzo sat vratio, no Europski sud za ljudska prava traži objašnjenje je li to utjecalo na Krušlinovu neovisnost i pravednost. Osim odnosa Krušlina s Mamićima, Europski sud zanima i sučev odnos prema Dinamu koji je u ovom slučaju bio oštećen.

Okolnost na koju će se Republika Hrvatska morati očitovati je i to da li je Zoran Mamić bio svjestan veza njegovog brata i suca jer u svojoj je tužbi istaknuo kako nije znao za kontakte Zdravka s predsjednikom sudskog vijeća, a istaknuo je i da Ustavni sud RH uopće nije razmatrao taj njegovo argument iz ustavne tužbe.

Ustavne tužbe svih okrivljenika, osim one koju je podnio Vrbanović, Ustavni sud RH odbio je uz obrazloženje da se Mamić ne može žaliti na pristranost suda kada je sam korumpirao suce, te to prijavio tek nakon što mu je izrečena osuđujuća presuda. No, sada će se i Europskom sudu za ljudska prava morati objasniti je li Ustavni sud uopće razmatrao pristranost suda prema Zoranu Mamiću i Milanu Pernaru.

Kako piše Telegram, očekuje se i očitovanje Republike Hrvatske  i na Mamićevo izbacivanje iz sudnice zbog sumnje da mu je to onemogućilo kvalitetnu obranu, kao i na nemogućnost da se na sjednicu Vrhovnog suda RH uključi putem video-veze. Naime, Mamić je tada već bio u bijegu, te je Vrhovni sud RH zaključio da sam snosi odgovornost za odsustvo s javne sjednice.

Ako Europski sud prihvati tužbe moguće i utvrdi da osječko suđenje nije bilo pravedno, kako piše Telegram, Mamići i Pernar dobit će odštete od države. Uz to, odluka iz Strasbourga moći će im poslužiti kao argument za traženje ponavljanja procesa u Hrvatskoj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba