BROJNE RADIONICE, A NA KRAJU I VRIJEDNE NAGRADE: Muzeji Hrvatskog zagorja u suradnji s Centrom “Ritam s konjem“ predstavili novi program ‘Na konju u Muzeje’

JEDINSTVENI U RH: “Osmislili smo samostalni pedagoški projekt i okupili se oko teme koja je dio našeg kulturnog identiteta”

Objavljeno: 25.10.2022. zagorjeinternational

Izuzetno zanimljiv muzejsko – edukativni program naziva ‘Na konju u Muzeje’, novost je koju uvode Muzeji Hrvatskog zagorja, a program će se održavati od 5. studenoga do 4. prosinca. 

U projekt su uključeni Dvor Veliki Tabor, Galerija Antuna Augustinčića, Muzej krapinskih neandertalaca, Muzej seljačkih buna i Muzej “Staro selo“ Kumrovec, a program obuhvaća radionice s temom konja koje organiziraju muzejske pedagoginje spomenutih muzeja te je namijenjen svim posjetiteljima, posebice obiteljima s djecom.

Svaki od navedenih muzeja, u sklopu tematskih radionica o konjima, obrađuje svoju temu vezanu uz konje. Tako Muzej krapinskih neandertalaca pokriva radionice koje se bave prošlošću i anatomijom konja, u Galeriji Antuna Augustinčića radionice se bave temom ‘konj u umjetnosti’, u Muzeju seljačkih buna radionice su usko vezane uz vojne konje i vitezove, u Muzeju “Staro selo” radionice se bave konjima kao igračkama, a u Dvoru Veliki Tabor se pak govori o konjima u službi prijevoza te kočijama. 

Kako do nagrada

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol otkrio je zašto su izrazito ponosni na ovaj program.

– Jedinstveni smo u Hrvatskoj jer smo osmislili samostalni pedagoški projekt i okupili se oko jedne teme koja je dio našeg kulturnog identiteta. Također, vrlo smo ponosni što smo kao partnera na projektu uključili Centar “Ritam s konjem“ iz Stubičkih Toplica koji ujedno nudi i izuzetno vrijednu nagradu, školu jahanja – rekao je ravnatelj Sabol.

Predsjednik Centra “Ritam s konjem“ Josip Knezić, naglasio je da je njihova vizija omogućiti dostupnost terapija pomoću konja osobama s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom kao dio rehabilitacijskog procesa, te približiti građanstvu znanja jahanja i konja, kao oblik razonode i boravka u prirodi sa životinjama.  

Iz Muzeja Hrvatskog zagorja su pak pojasnili kako posjetitelji mogu sudjelovati u ovom novom projektu i doći do ove vrijedne nagrade. 

– Roditelji za svako dijete plate 46 kuna, što je cijena jedne radionice, a dijete za taj novac dobije konjića, knjižicu i rad na radionici, te mogućnost besplatnog sudjelovanja na radionicama u drugim muzejima. Ime se zapisuje na poseban listić koji ujedno ulazi u završno izvlačenje za vrijednu nagradu. Dovoljno je da djeca jednom sudjeluju na radionici i automatski ulaze u završno izvlačenje, a oni koji prikupe četiri ili pet sudjelovanja, oni će dobiti posebne nagrade – otkrivaju iz Muzeja Hrvatskog zagorja te dodaju da se ulaznica za svaki od muzeja gdje se radionice održavaju, naplaćuje posebno.   

U skladu s temom

Za potrebe projekta napravljeno je čak 500 drvenih konjića, a djeca će ih na radionicama ‘nadopunjavati’, odnosno ukrašavati i oblikovati shodno programu i u skladu s temom u pojedinom muzeju. 

– Svakom je djetetu dovoljan jedan konjić, a cilj sudionika projekta je obići svih pet destinacija u tijeku odvijanja programa, te ispuniti svoju knjižicu s naljepnicama. Također, oformit će se i posebni Facebook i Instagram profili putem kojih će se komunicirati projekt, a svaki će muzej sastavnica MHZ-a objave s radionica prenositi i na svojim službenim stranicama – poručili su iz MHZ-a. 

Što se tiče rasporeda održavanja radionica, one će se odvijati tijekom pet vikenda u navedenom periodu, dakle subotama i nedjeljama, prema posebnom rasporedu, a sve s ciljem da bi obitelji mogle u jednome danu biti prisutne na radionicama u dva ili više muzeja. 

Radionice će provoditi muzejska pedagoginja u Muzeju “Staro selo” Tatjana Brlek, kustosica pripravnica u Muzeju seljačkih buna Jelena Bužanić, muzejska pedagoginja u Muzeju krapinskih neandertalaca Lorka Lončar Uvodić, muzejska pedagoginja u Dvoru Veliki Tabor Kristina Pavlović i muzejska pedagoginja u Galeriji Antuna Augustinčića Petra Šoltić. 

U sklopu programa, izdana je i prigodna publikacija koja sadrži zanimljive tekstove na temu konja s fotografijama, ilustracijama i naljepnicama koje ilustriraju temu, a koju je uredila Lorka lončar Uvodić, dok ju je grafički oblikovala Petra Šoltić. 

Velika završnica projekta bit će 4. prosinca u Muzeju “Staro selo” u Kumrovcu gdje će sudionici radionica dobiti vrijedne nagrade, a uz to, očekuje se i dolazak svetog Nikole kojeg će dovesti koji na kočiji. Ujedno, to će biti i druga nedjelja došašća, pa će se upriličiti i paljenje druge adventske svijeće.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba