Održane edukacije u okviru projekta “VolontirAJMO zajedno kroz krizne situacije“

Pojasnilo se što rade organizacije civilnog društva u slučaju kriznih situacija te kako informirati javnost

Objavljeno: 25.10.2022. zagorjeinternational

Projekt “VolontirAJMO zajedno kroz krizne situacije” doprinosi jačem povezivanju lokalnih organizacija civilnog društva s jedinicama lokalne samouprave kako bi međusobno pridonijeli jačanju kapaciteta kroz dijeljenje svojih znanja i vještina te kako bi izradili smjernice reagiranja u kriznim situacijama i upravljanje istima. Doprinosi osnaživanju kapaciteta organizacija civilnoga društva s područja grada Zaboka, Pregrade i Donje Stubice kroz provedbu edukativnih aktivnosti, izradu smjernica za efikasno i odgovorno djelovanje prilikom kriznih situacija, provedbu demonstracija i vježbi odgovarajućeg reagiranja na krizne situacije, te volonterskih i građanskih akcija.

Na dvije dvodnevne edukacije partneri su radili na jačanju kapaciteta za pružanje odgovarajuće reakcije na nastale krizne situacije, kao što su potresi, poplave, požari i slično, kako bi lakše koordinirali budućom nastalom situacijom, aktivnostima i volonterima na području Zaboka, Pregrade i Donje Stubice.

-Na prvoj edukaciji predstavili su se svi partneri te su predstavili svoj djelokrug rada, izazove i potrebe s kojima se susreću na terenu. Također, provela se rasprava na temu poznavanja i informiranja javnosti kada krizna situacija nastane. Na drugoj edukaciji kroz grupni rad radilo se na raspravi i sistematizaciji što rade dobrovoljna vatrogasna društva, gradska društva crvenih križeva, gradovi i ostale organizacije civilnoga društva (udruge) u slučaju kriznih situacija. Također, kroz grupni rad se radilo na potrebama koje navedene vrste organizacija imaju. Navedeno je doprinijelo mapiranju usluga i potreba navedenih organizacija. Također, radilo se na definiranju izgleda i sadržaja smjernica djelovanja prilikom kriznih situacija. U pripremi je provedba lokalnih radnih sastanaka na kojima će se izraditi smjernice, te će se organizirati volonterske i građanske akcije, kao i simulacije kriznih situacija u tri grada, Zaboku, Pregradi i Donjoj Stubici – rekli su iz Grada Zaboka.

Projekt zajedno provode prijaviteljica Mreža udruga Zagor te partneri Lokalna akcijska grupa Zagorje-Sutla, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Zabok, Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Pregrada, Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica, Pregrada.info – Udruga za mlade, Multimedijalni centar STUB – KLUB, Grad Zabok, Grad Pregrada, Grad Donja Stubica, Dobrovoljno vatrogasno društvo Zabok, Dobrovoljno vatrogasno društvo Pregrada i Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Stubica. Sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta iznosi 385.299,32 kuna, od čega je 15 posto iz Državnog proračuna Republike Hrvatske, te 85 posto iz Europskog socijalnog fonda.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba